Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
Status
Not open for further replies.

18-calowe felgi na 20-calowe felgi, czy muszę również zmienić przełożenie?

4.3K views 6 replies 3 participants last post by  nealinator  
#1 ·
Mam Silverado 4x4 LT Z71 z 2014 roku ze standardowym łóżkiem. W standardzie miał 18-calowe felgi i przełożenie 3,08. Ponieważ jeżdżę tylko po autostradach, nie przeszkadzało mi przełożenie 3,08. Jednak zastanawiam się nad zmianą na 20- lub nawet 22-calowe felgi. Zostanę przy wzorze bieżnika autostradowego, ponieważ znowu jeżdżę tylko po autostradach i robię około 25 tys. mil rocznie.

Oto moje pytanie. Kiedy korzystam z pakietów "build" na stronie Chevy, jeśli wybiorę rozmiar felgi 20"+, zastępuje on przełożenie 3,08 przełożeniem 3,42.

Czy muszę więc wymienić moje 3,08 na 3,42, jeśli chcę założyć 20- lub 22-calowe felgi?
To staje się trochę droższe niż tylko felgi/opony...

Jeśli to ma znaczenie, zainstalowałem zestaw poziomujący 2" i wstępnie zaprogramowany tuner Diablo.

#2 ·
Nie, NIE musisz zmieniać przełożeń.

I tak bym je zmienił, ponieważ przełożenie 3,08 jest samo w sobie do niczego.
Jeśli zakładasz opony o większej średnicy, musisz to wziąć pod uwagę. Ale jeśli przechodzisz z, jak zakładam, 265/65/18 na 275/55/20, to wszystko będzie w porządku.

Save
#3 ·
judsonlimited said:
Nie MUSISZ zmieniać przełożeń.

I tak bym je zmienił, ponieważ przełożenie 3,08 jest samo w sobie do niczego.
Jeśli zakładasz opony o większej średnicy, musisz to wziąć pod uwagę. Ale jeśli przechodzisz z, jak zakładam, 265/65/18 na 275/55/20, to wszystko będzie w porządku.
Dzięki. Przełożenie może być kolejną modernizacją, którą zrobię

#4 ·
Zrobiłem to samo z moim. Przeszedłem z 18 na 20-calową felgę. Całkowita średnica opony jest taka sama, z nieco niższym profilem opony. Nie zdecydowałem się na 22, ponieważ nie chciałem zbyt niskiego profilu opony. Wybrałem Michelin LTX M/S2 ze względu na długotrwałe zużycie i osiągi na autostradzie.

Save
#6 ·
nealinator said:
Zrobiłem to samo z moim. Przeszedłem z 18 na 20-calową felgę. Całkowita średnica opony jest taka sama, z nieco niższym profilem opony. Nie zdecydowałem się na 22, ponieważ nie chciałem zbyt niskiego profilu opony. Wybrałem Michelin LTX M/S2 ze względu na długą żywotność i osiągi na autostradzie.
Czy twój też ma 3.08? Po prostu jestem ciekaw.

#7 ·
Tak. Mój tylny bieg to 3,08. Dobrze sprawdza się w przypadku lepszego zużycia paliwa, jeśli zachowasz standardową średnicę kół. Prawdopodobnie nie jest to dobry wybór, aby podnieść go i założyć potworne opony.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.