Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

5.3 Kolejność zapłonu/schemat cylindrów?

679K views 14 replies 13 participants last post by  kelsorle  
#1 ·
Cześć,
Zastanawiam się, czy ktoś z was ma schemat cylindrów dla Silverado 5.3L z 2015 roku. Przysięgam, że przeszukałem cały cholerny internet i nic się nie pojawia.

Mam całkowite wypadanie zapłonu na cylindrze 5. Chcę spróbować zdiagnozować i naprawić to sam, zanim ucieknę się do profesjonalnej pomocy i wydam poważną monetę.
Przejechałem właśnie 26 000 mil na ciężarówce (ale nie mam już gwarancji), a ten problem mnie zaskakuje.

Dziękuję z góry!

#2 ·
Lewa strona to nieparzyste cylindry, a prawa strona to parzyste.

Więc lewa strona ma 1, 3, 5, 7, przy czym 7 jest skierowany w stronę kabiny, a prawa strona to 2, 4, 6, 8, przy czym 8 jest skierowany w stronę kabiny.

Kolejność zapłonu to 1,8,7,2,6,5,4,3, co różni się od starych silników sbc, na wypadek gdybyś był do nich przyzwyczajony.

To dobry znak, że wypadanie zapłonu występuje na cylindrze nr 5, ponieważ nie jest to cylinder afm, więc prawdopodobnie nie jest to problem z popychaczem.

Wtryskiwacz jest możliwością i wiadomo, że ulegają awarii. Nie jest to super częsta awaria, ale zdecydowanie się zdarza.

#6 · (Edited by Moderator)
Strona kierowcy to nieparzyste cylindry, a strona pasażera to parzyste.

Więc strona kierowcy ma 1, 3, 5, 7, przy czym 7 jest skierowany w stronę kabiny, a strona pasażera to 2, 4, 6, 8, przy czym 8 jest skierowany w stronę kabiny.

Kolejność zapłonu to 1,8,7,2,6,5,4,3, co różni się od starych silników sbc, na wypadek gdybyś był do nich przyzwyczajony.

To dobry znak, że wypadanie zapłonu występuje na cylindrze nr 5, ponieważ nie jest to cylinder afm, więc prawdopodobnie nie jest to problem z popychaczem.

Wtryskiwacz jest możliwością i wiadomo, że ulegają awarii. Nie jest to super częsta awaria, ale na pewno się zdarza.
Sir,
Znalazłem tę bardzo trafną dyskusję podczas badania dokładnie tego samego problemu, z tą tylko różnicą, że cylinder 8 silnika 5,3 litra Chevy LTZ sporadycznie wypada zapłon. Skan kodu oczywiście powiedział, aby wymienić wtryskiwacze jako najlepszy wynik, z drugą sugestią wymiany uszczelki kolektora. Na razie wlałem butelkę środka do czyszczenia wtryskiwaczy Lucas. Dodatkowo, tuż przed tym, jak to się zaczęło, wymieniłem świece zapłonowe. Czy coś zostało naruszone? Czy coś zepsułem? Sugestie dotyczące tego, co sprawdzić/poruszać? Czy masz jakieś dodatkowe komentarze? Czy to "szczęśliwy" cylinder, jak u innych autorów? Twoja rada i doświadczenie będą bardzo mile widziane, podobnie jak wszelkie od innych wykwalifikowanych czytelników/komentatorów

#9 ·
Cześć,
Zastanawiam się, czy ktoś z was ma schemat cylindrów dla Silverado 5.3L z 2015 roku. Przysięgam, że przeszukałem cały cholerny internet i nic się nie pojawia.

Mam całkowite wypadanie zapłonu na cylindrze 5. Chcę spróbować zdiagnozować i naprawić to sam, zanim ucieknę się do profesjonalnej pomocy i wydam poważną monetę.
Przejechałem właśnie 26 000 mil na ciężarówce (ale nie mam już gwarancji) i ten problem mnie zaskakuje.

Dziękuję z góry!
Miałem wypadanie zapłonu, to był wałek rozrządu, który właśnie nad tym pracuje, moim zdaniem i niektóre popychacze, część rolkowa się zacina i szlifuje wałek rozrządu. Mam dwie puszki, żeby to udowodnić i dwa popychacze.

#10 ·
Cześć, przepraszam za głupie pytanie. Sprawdziłem moją ciężarówkę i okazało się, że trzeba było wymienić świece i przewody. Mechanik wymienił tylko świece i powiedział, że następnego dnia wymieni przewody. 3 dni później zamierzam je sam wymienić, ale przewody są ponumerowane i myślę, że zgodnie z poprzednim postem nie są prawidłowo podłączone, ponieważ #7 jest z przodu po stronie kierowcy, wcale nie mechaniczne, ale mam już dość.

#11 ·
Numery wydrukowane na przewodach tak naprawdę nic nie znaczą, o ile przewód cewki nr 1 idzie do świecy nr 1, cewka nr 2 idzie do świecy nr 2 itd.

• Like
Reactions: Chev_Powa10
#14 ·
99 GMC Sierra, który z nich jest numerem cylindra?
Twoje pytanie nie jest szczególnie jasne, ale rozważ przeczytanie wątku, tekstu i zdjęć, które wyraźnie wyjaśniają, jak numerowane są cylindry i w jakiej kolejności zapalają się.