Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Ulepszenia o mocy 5,3 KM

1 reading
20K views 20 replies 12 participants last post by  davester3500  
#1 ·
Pierwszy post, niedawno dodałem wlot powietrza S&B, wydech Borla Pro XS i Dyno mojej ciężarówki, jej RWHP wynosi 318. Moim następnym dodatkiem jest powietrze. Kolektory TSP czy wałek rozrządu, co da mi więcej mocy?

Attachments

#3 ·
Kamera. Z kamerą prawdopodobnie będziesz potrzebować strojenia. Nagłówki kontra kamera to jednak niesamowita różnica w cenie i nawet nie poczujesz pełnej mocy kamery bez nagłówków, więc.....

W odpowiedzi na odpowiedź TooTalla nie dostałbym strojenia, jeśli myślisz o zdobyciu kamery w przyszłości, równie dobrze możesz poczekać

#4 ·
W zależności od wałka rozrządu prawdopodobnie będziesz chciał zrobić wałek rozrządu i kolektory jednocześnie, ponieważ nowy wałek rozrządu (w zależności od tego, jak agresywny jest) będzie pchał więcej powietrza. Będziesz potrzebował strojenia, aby to wszystko połączyć.

Trzeba płacić, żeby grać, OP.

#5 ·
Specyfikacje Chevroleta mówią, że silnik generuje 355 KM przy 5600 obr./min.

Czego tutaj nie rozumiem i dlaczego potrzebna jest większa moc? Rozumiem lepsze osiągi, ponieważ mam tuning, ale większa moc?

#6 ·
Te 355 KM są mierzone na wale korbowym, tam mierzy się wszystkie wartości mocy producenta.

318 KM na kole to całkiem niezła poprawa.

Ponieważ standardowa ciężarówka ma poniżej 300 KM na kole.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#7 ·
roorancher said:
Specyfikacja Chevroleta mówi, że silnik wytwarza 355 KM przy 5600 obr./min.

Czego tu nie rozumiem i dlaczego potrzebna jest większa moc? Rozumiem lepszą wydajność, ponieważ mam tuning, ale większą moc?

Duży samochód robi vroom

#8 ·
n8dh said:
W zależności od wałka rozrządu, prawdopodobnie będziesz chciał zrobić wałek rozrządu i kolektory jednocześnie, ponieważ nowy wałek rozrządu (w zależności od tego, jak agresywny jest) będzie pchał więcej powietrza. Będziesz potrzebował strojenia, aby to wszystko połączyć.

Trzeba płacić, żeby grać, OP.
Tak, powiedziano mi to, miałem zamiar dodać tylko kolektory, ale zobaczyłem i powiedziano mi, żeby wziąć oba i znowu je zwrócić. Zobaczymy, dzięki.

#16 ·
Paliwo premium i cały wyprzedzenie zapłonu, jaki może znieść. Był również w prawie idealnych warunkach w klimatyzowanym pomieszczeniu do testowania na hamowni. Pamiętaj, że kiedy GM stempluje ocenę mocy, silnik musi to zrobić na dowolnej wysokości i w najwyższych temperaturach. Należy również pamiętać o wadze ciężarówki. To wpływa na to, ile wyprzedzenia zapłonu można rzucić na silnik przy paliwie o niskiej liczbie oktanowej. Richard po prostu pokazuje maksimum na hamowni silnikowej. Myślę, że stosował każdy trik, aby pokazać, jak bardzo silniki LT są lepsze.

#17 ·
Texas Speed miał L83 na hamowni, który również był seryjny. Wygenerował 410 KM i 430 funtów momentu obrotowego. Pokazują wykres tego silnika i porównują go z oferowanymi przez siebie wałkami rozrządu.

#18 ·
MIKE91B said:
Paliwo premium i cały wyprzedzenie zapłonu, jaki może znieść. Był również w prawie idealnych warunkach w klimatyzowanym pomieszczeniu na hamowni. Pamiętaj, że kiedy GM stempluje ocenę mocy, silnik musi to robić na dowolnej wysokości i w najwyższych temperaturach. Należy również pamiętać o wadze ciężarówki. To wpływa na to, ile wyprzedzenia zapłonu można rzucić na silnik przy paliwie o niskiej liczbie oktanowej. Richard po prostu pokazuje maksimum na hamowni silnikowej. Zgaduję, że używał każdego triku z książki, aby pokazać, jak bardzo silniki LT są lepsze.
Rozumiem, dzięki. Czy wiesz, na jakiej wysokości są oceniane? Czy jest to takie samo dla wszystkich producentów?

MIKE91B said:
Texas speed miał L83 na hamowni, który również był seryjny. Wytworzył 410 KM i 430 funtów momentu obrotowego. Pokazują wykres tego silnika i porównują go z oferowanymi wałkami rozrządu.
Myślę, że to również z paliwem premium i wyprzedzeniem zapłonu?

+45-55 KM i momentu obrotowego wciąż wydaje się dużo od paliwa premium i wyprzedzenia. Jeśli tak jest, dlaczego tunery (diablo) nie reklamują takich zysków?

Ponadto, aby to osiągnąć, czy tracą moment obrotowy w niskim zakresie obrotów, tj. 2000 obr./min i poniżej?

#19 ·
Stare powiedzenie mówiło o 20% stratach w układzie napędowym. To zaczyna się sprawdzać jako błędne. Główni eksperci od hamowni silnikowych myślą teraz o 100 KM plus 1-5%. Więc jeśli ciężarówka OPs oddała 320 na koła, to zgadza się z tym, co pokazują hamownie silnikowe. L83 jest po prostu niedoszacowany fabrycznie. To bardziej powszechne niż myślisz. Po prostu oceniają je nisko, żeby nie można było ich pozwać. Moment obrotowy na niskich obrotach nie byłby naruszony. VVT jest nadal aktywny. Większość hamowni nie działa dobrze przy niskich obrotach silnika. Powoduje to pewnego rodzaju problem z obciążeniem, z tego co mi powiedziano. Dlatego zwykle zaczynają od 2500-3000. Również duże wykresy thump stick sprawiłyby, że ludzie wzdrygnęli się, gdyby zdali sobie sprawę, że fajnie brzmiący wałek rozrządu stracił 50-100 funtów momentu obrotowego przy 2000 i poniżej. Główne firmy produkujące wałki rozrządu nigdy by ci tego nie pokazały na wykresie z hamowni, nawet gdyby mogły.

#21 ·
Możesz założyć nowy wątek z informacjami o swoim pojeździe i tym, co chcesz zrobić, ponieważ Twój silnik bardzo różni się od silnika o.p., mimo że oba są 5.3...