Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

6.2 Niezawodność

3 reading
107K views 68 replies 21 participants last post by  Diesel man 645  
#1 ·
W ciągu najbliższych kilku lat myślałem o ulepszeniu do Tahoe, Yukon lub innego Silverado lub Sierra. Słyszałem wiele o silnikach 6.2 v8 i widzę kilka postów o problemach, jakie mają ludzie. Czy te silniki są całkiem dobre, czy też rozsądnie byłoby ich unikać? Mam teraz w posiadaniu 3 ciężarówki z Vortec 5.3s. Oczywiście silniki Vortec i Ecotech są podobne, ale jestem po prostu ciekaw, jak niezawodne są Ecotechy. Jasne, wszystkie pojazdy będą miały jakieś problemy, ale chciałbym wypróbować 6.2. Słyszałem, że to bestie, a 5.3 Eco tech też są bardzo ładne, ale oczywiście nie mają tyle mocy, ale nadal wykonują swoją pracę!

#2 ·
Silniki vortec i ecotec to zupełnie inne zwierzęta. Prawie żadnych wspólnych części między nimi.

5.3 i 6.2 będą miały podobne problemy, głównie wynikające z systemu AFM. Wskaźniki awaryjności nie są super wysokie, ale zdecydowanie się zdarzają regularnie.

Naprawdę jedynymi problemami, jakie mają 6.2, których 5.3 tak naprawdę nie widzą, są pompy oleju i pękanie/niszczenie tłoków.

#42 ·
Fakt, że musisz używać paliwa premium dla 6.2 byłby dla mnie dużym utrudnieniem przy zakupie takiego.
Tak, używanie paliwa premium w moim 6.2 jest do bani. Ceny gazu poszybowały w górę zaraz po tym, jak kupiłem swój. Jazda po mieście staje się droga. Ale średnio osiągam od 17 do 22 na autostradzie. Moim osobistym zdaniem, po posiadaniu kilku 5.3 i tego 6.2, jeśli możesz sobie pozwolić na różnicę, było warto dla mnie. Zarówno w terenie, jak i poza nim.

#43 ·
Ile mil powinienem szukać kupując 6.2 v8? poniżej 100k??
Muszę się zgodzić, że nie zawahałbym się wziąć takiego z przebiegiem ponad 100 tys. mil. Jestem również pod wrażeniem 10-biegowej skrzyni biegów i opcji ręcznej zmiany biegów na kierownicy. Są jednak drogie, wydałem na swój 65 tys. dolarów gotówką, a następnie 5000 dolarów podatku od sprzedaży. Dodajmy do tego kolejne 5 tys. dolarów na koła, opony i wydech. Dokładnie 75 tys. dolarów. Ale to moja pierwsza i prawdopodobnie jedyna fabrycznie nowa ciężarówka, jaką kiedykolwiek będę miał lol. Nie jestem rozczarowany. Mam nadzieję, że znajdziesz taką za bezcen, człowieku, one są fajne. I mówiąc o zwracaniu na siebie uwagi, to zdobywca lasek lol

#15 ·
Paliwo 93 premium/o wysokiej liczbie oktanowej będzie problemem, jeśli będę musiał jeździć na nim za każdym razem! Mógłbym wziąć 5.3 eco tech i jeździć na 87. Poza tym nie ciągnę za dużo, więc 6.2 byłoby dla mnie bardziej luksusem, chociaż tak naprawdę nie potrzebuję tej mocy lol

#44 ·
93 paliwo premium/o wyższej liczbie oktanowej będzie problemem, jeśli będę musiał jeździć na nim za każdym razem! Mógłbym dostać 5.3 eco tech i jeździć na 87. Poza tym tak naprawdę niewiele holuję, więc 6.2 byłoby dla mnie bardziej luksusem, chociaż tak naprawdę nie potrzebuję tej mocy lol
W moim mieście mamy tak wielu facetów, którzy chcą udowodnić, że ich ciężarówka jest najlepsza na światłach lol. Zostałem pokonany tylko 1 raz i to przez jeepa o mocy 700 KM lmao 🤣. Nie wspominając o tym, że kiedy mój brat utknął swoim f250 powerstroke na 40s, poczułem dumę, gdy mój trail boss wyciągnął go bez żadnego problemu. Nadal się z niego nabijam lol. Po prostu lubię wiedzieć, że mam moc, jeśli jej potrzebuję. Przejedzie też duże ciężarówki bardzo szybko, nienawidzę utknąć za nimi. Nie jestem pewien, gdzie się wyłącza, miałem go na 110 mil/h i się nie wyłączył 🤔. Dziwne, ale mi się podoba lol

#17 ·
Pod względem silnika główną różnicą między vortecs i ecotecs jest bezpośredni wtrysk. Zaletą jest większa moc. Wadami są osadzanie się węgla i zużycie wtryskiwaczy. Najlepiej jest używać zbiornika wychwytującego, aby zapobiec przedostawaniu się oleju do wlotu. Najpierw przejechałbym się testowo 5.3 i sprawdził, czy wzrost mocy ze starszej ciężarówki jest dla ciebie wystarczający. W przeciwnym razie możesz dostać 6.2 za dopłatą.

#18 ·
Mam już 3 starsze ciężarówki. Mam 2 platformy GMT900 i jedną GMT800. Wszystkie mają silnik 5.3 i mają dobrą moc! Lubię ciężarówki z silnikiem 5.3, to fajne silniki, ale po prostu byłem ciekaw silnika 6.2, żeby zobaczyć, czy byłby to plus czy minus z mojej strony. Dzięki za informację zwrotną!

#19 ·
6.2 to zawsze plus. Posiadanie większej mocy nigdy nie jest złe. Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś kupił 6.2, a potem powiedział, że żałuje, że nie wybrał 5.3, ponieważ ten 6.2 ma trochę za dużo mocy lol.

Ale cały czas widzę ludzi, którzy chcą mieć 6.2 lub wydają mnóstwo pieniędzy, aby ich 5.3 działały lepiej.

#45 ·
6.2 to zawsze plus. Posiadanie większej mocy nigdy nie jest złe. Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś kupił 6.2, a potem powiedział, że żałuje, że nie wybrał 5.3, ponieważ ten 6.2 ma trochę za dużo mocy lol.

Ale cały czas widzę ludzi, którzy żałują, że nie dostali 6.2 lub wydają mnóstwo pieniędzy, aby ich 5.3 działały lepiej.
Absolutnie dobrze powiedziane. Przejechałem się testowo Trail Bossem z 2022 roku z silnikiem 5.3, uwielbiałem go. Potem jeździłem tym samym samochodem z silnikiem 6.2.. Nie mogłem przestać się uśmiechać i skończyłem zabierając 6.2 do domu. Absolutnie nie żałuję wyboru dużego chłopca.

#47 ·
Nie dla każdego. Wiele osób jest zadowolonych z 5.3 v8. i oczywiście jest to najpopularniejszy silnik V8 w każdej ciężarówce GM. Każdy ma jeden, są na pęczki.
Chodzi mi o to, że jeśli chcesz być techniczny, możesz zrobić więcej z 4.8, aby uzyskać więcej mocy i doładowania, jeśli chcesz w to włożyć mnóstwo pieniędzy. Albo możesz po prostu dostać 6.2 lol

#23 ·
Mam 5.3 w moim '13. Czy chciałbym mieć 6.2? Jasne! Zawsze uważałem, że najlepiej jest wziąć największy/najmocniejszy silnik dostępny w danym pojeździe.

ALE... Cieszę się, że nie muszę kupować paliwa premium, gdy kosztuje 4,50 dolara za galon. U mnie jest już ponad 3,00 dolary. W lipcu będzie to blisko 4,00 dolary. A z przerażającym Joe na wielkim krześle, w przyszłym roku może to być 5,00 dolarów.

#26 ·
Spędziłem sporo czasu za kierownicą prawie każdej wersji tych silników. Nowa 10-biegowa skrzynia za 5.3 jest dobra, ale 6.2 nawet ze starą 8-biegową skrzynią po prostu wystrzeliwuje. 6.0 jest mocny, ale bez worków. Możesz jeździć na zwykłym paliwie w 6.2, ale stracisz trochę osiągów z powodu opóźnionego zapłonu, chyba że będziesz go chłodzić. 6.2 holuje lepiej niż 5.3 lub 6.0, ale jeśli chcesz mocy 6.2 i trwałości 6.0, nowy silnik benzynowy 6.6 jest odpowiedzią.