Znalazłem kilka mieszanych odpowiedzi w Internecie i w instrukcji obsługi oraz w instrukcji Haynes, więc jestem tutaj po pomoc.
Chcę wymienić płyn w skrzyni rozdzielczej, tylnym dyferencjale i przednim dyferencjale.
Jakie płyny mam kupić? Czy wszystkie są takie same?
A także, skąd mam wiedzieć, jaką mam skrzynię rozdzielczą/dyferencjał?
2009 gmc sierra 1500
Po pierwsze, z lektury instrukcji obsługi wynika, że jest ona dość szczegółowa, jeśli chodzi o to, jakich płynów używać do każdej z tych rzeczy. Jedyną częścią, która MOŻE nie być jasna, jest przednia oś, ponieważ istnieje wybór, czy potrzebuje 80W90 czy 75W90, w zależności od tego, jaki masz model 1500 (najprawdopodobniej 80W90, dla zwykłego 1500).
Moja opinia na temat instrukcji Haynesa jest taka, że papier, którego używają, doskonale nadaje się do rozpalania ogniska. Są one w dużej mierze wypełnione ogólnymi informacjami, które są udostępniane we wszystkich ich instrukcjach, z relatywnie niewielką ilością informacji specyficznych dla pojazdu. Jeśli zamierzasz zdiagnozować i naprawić swój pojazd, charm.li ma darmową wersję pełnej instrukcji serwisowej, ale polecam subskrypcję alldatadiy.com, ponieważ ma ona narzędzia wyszukiwania i znacznie lepsze narzędzia nawigacyjne. Będzie O WIELE bardziej kompletna i dokładna, jeśli chodzi o naprawę pojazdu, ponieważ informacje pochodzą od GM.
Jeśli chodzi o opinie online dotyczące tego, jaki płyn wlać do jakiej dziury w Twojej ciężarówce, są one generalnie tak samo wartościowe, jak kwota pieniędzy, którą zapłaciłeś za ich przeczytanie.