Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Cyfrowy kokpit

16K views 16 replies 5 participants last post by  shakenfake  
#1 ·
Czy ktoś kiedykolwiek myślał o wymianie cyfrowej deski rozdzielczej? Całkowite pozbycie się standardowych wskaźników i silników krokowych i przejście na 100% panel LCD? Natknąłem się na film, w którym jakiś facet zbudował to na Raspberry Pi, aby osiągnąć to dla swojego projektu samochodu wyścigowego, ale wyglądało to dość nieporęcznie, miało ręczny włącznik zasilania i uruchamiało się ponad 30 sekund. Wszystkie 3 z nich są oczywiście nie do przyjęcia w codziennym rozwiązaniu zastępczym, więc zacząłem sprawdzać Google i mogłem znaleźć tylko jedno miejsce, które wydawało się mieć rozwiązanie, ale było nie tylko ohydne, kosztowało 800 dolarów.

Zatem jestem po prostu ciekaw, czy ktoś inny poszedł tą drogą wcześniej i ma jakąś wiedzę lub wgląd do podzielenia się. Widzę siebie wchodzącego w tryb projektu i opracowującego rozwiązanie, szczególnie dla GMT800, ponieważ nie można dostać silników zamiennych do wskaźników.

#5 ·
Wolę wskaźniki mechaniczne od ekranów, więc nie, nie mam haha
Ja również, ale nadejdzie dzień, kiedy te stare zestawy wskaźników nie będą mogły być już naprawiane. Myślę tylko o rozwiązaniu przyszłościowym. Ale fajnie byłoby opracować ekran, który naśladuje wygląd wskaźnika mechanicznego. Nowe samochody mają cyfrowe wskaźniki i moim zdaniem wyglądają świetnie.

Zastanawiam się, czy rozwiązaniem może być zdobycie jednego z tych pigtaili od PIClusters (~$140?), które pozwalają na użycie zestawu wskaźników z lat 2003-2006, dla których silniki krokowe zamienne są łatwo dostępne, a następnie zmodyfikowanie zestawu wskaźników, aby użyć ekranu cyfrowego dla wskaźników oleju i napięcia, ponieważ nie działają one z tym pigtail.

#7 ·
Zła wiadomość jest taka, że ​​2002 używa magistrali CAN VPW, więc niewiele osób używa jej do wymyślnych rzeczy. 2008+ używa bardziej fantazyjnej magistrali Can, która jest bardziej popularna. Autometer tworzy dla nich fajną konfigurację, którą po prostu podłącza się do portu OBD.

Dla wielu ciężarówek używam tej aluminiowej płyty, która jest przykręcana w miejsce zestawu wskaźników i używam Holley 6,86" lub 7" DIgital dash z ECU Holley w ciężarówkach z turbodoładowaniem.

Attachments

#10 ·
Zła rzecz jest taka, że 2002 używa magistrali CAN VPW, więc niewiele osób używa jej do wymyślnych rzeczy.
2008+ używa bardziej fantazyjnej magistrali Can Bus, która jest bardziej popularna. Autometer tworzy dla nich fajną konfigurację, którą po prostu podłącza się do portu OBD.

Dla wielu ciężarówek używam tej aluminiowej płyty, która przykręca się w miejsce zestawu wskaźników i używam Holley 6.86" lub 7" Digital dash z ECU Holley w ciężarówkach z turbodoładowaniem.
Pozwólcie, że zadam wam to pytanie... (wstęp) wiązka PIClusters, pozwala na użycie zestawu wskaźników 2003-2006 w ciężarówce 99-02. Jedynym problemem jest to, że ciśnienie oleju i wskaźnik napięcia nie działają.
Wskaźnik napięcia w 2003-2006, czy to bezpośredni odczyt napięcia, czy interpretacja danych magistrali CAN w celu wyświetlenia napięcia?

Pomyślałem, że jeśli uda mi się znaleźć kilka wskaźników, które mają w zasadzie ten sam wyświetlacz, mógłbym zhakować zestaw wskaźników 2003-2006 i zastąpić wskaźniki oleju i napięcia tymi wskaźnikami z rynku wtórnego i podłączyć je osobno, tak aby dostępny był pełny zestaw wskaźników.

Wskaźnik napięcia: 2-1/16" WOLTOMIERZ, 8-18V, AIR-CORE, ELEC, HOONIGAN
Ciśnienie oleju: 2-1/16" CIŚNIENIE OLEJU, 0-80 PSI, AIR-CORE, MARINE CHROME

Czy są to odpowiednie zamienniki dla oryginalnych 99-02? 41.45US $ 45% ZNIŻKI|Oryginalny OEM Wskaźnik instrumentu / Rdzeń powietrzny / Silnik krokowy dla 99 04 GM Truck SUV Clusters Instrument Cluster Silnik krokowy| | - AliExpress

#9 ·
Mój przyjaciel używa tego samego Holly'ego w swojej ciężarówce Chevy z 86 roku. Uwielbia to, że może podłączyć inne rzeczy, takie jak Wideband.
Holley ma wbudowany wideband, więc wystarczy kilka kliknięć na ekranie, aby wyświetlić te informacje.

#12 ·
Chodzi mi o to, że fajnie, że można zrobić pełną zamianę, ale brzmi to jak dużo pracy. Nie żeby moje podejście nie było, przypuszczam, że to tylko inny rodzaj dużej ilości pracy lol

"Będziesz również potrzebować komputera, młotka pcm, uniwersalnego patchera i edytora szesnastkowego" oprócz dość specyficznego dawcy PCM, jeśli dobrze rozumiem. Wydaje się, że wszystkie te rzeczy związane z oprogramowaniem można znaleźć za darmo, wystarczy poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z ich używaniem. Ale dawca PCM to prawdziwy problem. P59 był dostarczany z różnymi opcjami, w tym takimi, które używały drive by wire, w przeciwieństwie do drive by cable. Założę, że dostanie niewłaściwego smaku pozostawi cię SOL. Więc gdyby istniał jakiś przewodnik po wyborze właściwego PCM, to bardzo by pomogło. Aha, i 80 dolarów za klucz sprzętowy OBDII do komunikacji między oprogramowaniem a PCM.

Jeśli chodzi o ponowne przypinanie złącza klastra, to jest to trochę niejednoznaczne, ale wydaje się, że mówią, że oprócz całkowitego usunięcia kilku istniejących przewodów (takich jak przewód ciśnienia oleju A1), po prostu zamieniasz przewody, aby pasowały do ​​rozmieszczenia pinów złącza 03+, zgodnie z tymi 2 dołączonymi przewodnikami rozmieszczenia pinów?