Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Czy silniki EcoTec3 L83 są naprawdę takie złe?

56K views 6 replies 5 participants last post by  PSO  
#1 ·
Zacznę ten post od stwierdzenia, że posiadam model Sierra z 2018 roku wyposażony w silnik EcoTec3 5.3L, w którym wymieniono popychacze AFM i VLOM przy przebiegu nieco ponad 20 tys. km, więc jestem świadomy, że z tymi silnikami mogą i występują pewne problemy.

Niemniej jednak, w ramach mojej codziennej pracy jestem od czasu do czasu odpowiedzialny za koordynację konserwacji i przeglądanie faktur za naprawy pojazdów służbowych mojego pracodawcy. Pewnego dnia, wykonując takie zadanie, zainteresowałem się historią napraw naszych ciężarówek GM z lat 2014-2018 wyposażonych w silnik EcoTec3 5.3. Obecnie w naszej flocie mamy 210 ciężarówek spełniających to kryterium. 95% z nich to Chevrolet Silverado 4x4 z podwójną kabiną, a pozostałe 5% to GMC Sierra w różnych konfiguracjach. Większość z nich pochodzi z lat modelowych 2014-2016, a średni przebieg tych ciężarówek wynosi 182 000 km (około 113 000 mil). Zgodnie z zasadami należy przestrzegać monitora żywotności oleju i wymieniać olej silnikowy, gdy monitor wskaże 5% pozostałej żywotności oleju.

Co zaskakujące, zwłaszcza w oparciu o moje własne doświadczenia, spodziewałem się odkryć dużą liczbę zleceń dotyczących poważnych problemów z silnikiem, ale tak się nie stało. Tylko jedna z 210 ciężarówek uległa awarii związanej z AFM, co stanowi mniej niż pół procenta wskaźnika awaryjności AFM w oparciu o moją wielkość próby. I nie było żadnych problemów dotyczących osadzania się na zaworach dolotowych, które udało mi się odkryć. W rzeczywistości większość zleceń dotyczyła normalnych elementów zużycia, opon, hamulców itp. Było kilka zleceń na wymianę pompy próżniowej. Kilka na cewki zapłonowe i jedno, które znalazłem na skrzynię biegów wymienioną w ramach gwarancji, ale ogólnie rzecz biorąc, nic, co znalazłem, nie skłoniłoby mnie do uwierzenia, że te ciężarówki, a w szczególności ich silniki, nie mogą dorównać starszym silnikom GM pod względem długoterminowej niezawodności.

Zatem zadaję pytanie. Czy te silniki są naprawdę takie złe?

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#2 ·
Nie, nie są takie złe.

Ale wyłączenie afm i dodanie catch can zmniejsza szanse na przedwczesną awarię.

Ponadto większość problemów ze zużyciem oleju i powłoką zaworów ujawnia się po 100 000 km. Co zwykle ma miejsce po tym, jak firma pozbywa się swoich pojazdów, a inni je kupują.

#4 ·
TheMightyWhitey said:
Mogę się tu sam sprowadzić nieszczęście, pisząc to..................

Ale nie miałem ani jednego problemu z moim '16, kupionym jako nowy 13 lipca '16. Trochę poczytałem i zbadałem przed zakupem...........i odkryłem, że trzymanie jej z dala od V4 i dodanie catch can pomoże w długowieczności tych silników.

Od około 500 mil na liczniku przebiegu mój '16 ma zainstalowany Elite catch can wraz z używaniem Range na dłuższych trasach. Używam M5 na przedmieściach.

Mam 61 3xx na tej ciężarówce w niecałe 3 lata własności.
Osobiście miałem zasięg na swoim od czasu mojej epizodu AFM wcześniej w życiu moich ciężarówek. To powiedziawszy, wiem, że nasze firmowe ciężarówki nie mają takich urządzeń. Firma nie wydałaby na to pieniędzy.

#6 ·
PSO said:
TheMightyWhitey said:
Mogę tu sam siebie przekląć, pisząc to.................. Ale nie miałem ani jednego problemu z moim '16, kupionym jako nowy 13 lipca '16. Trochę poczytałem i zbadałem przed zakupem...........i odkryłem, że trzymanie jej z dala od V4 i dodanie zbiornika wychwytującego pomoże w długowieczności tych silników. Od około 500 mil na liczniku przebiegu mój '16 ma zainstalowany Elite catch can wraz z używaniem Range na dłuższych trasach. Używam M5 na przedmieściach. Mam 61 3xx na tej ciężarówce w niecałe 3 lata posiadania.
Osobiście miałem zasięg w moim od czasu mojej epizodu AFM wcześniej w życiu mojej ciężarówki. To powiedziawszy, wiem, że nasze firmowe ciężarówki nie mają takich urządzeń. Firma nie wydałaby na to pieniędzy. Wysyłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Założę się, że gdybyś do nich zadzwonił i powiedział, że chcesz zamówić ponad 200 urządzeń, prawdopodobnie daliby ci niezłą zniżkę, lol. Wysyłane z mojego Pixela 3 XL za pomocą Tapatalk

#7 ·
Jcoppola33 said:
PSO said:
TheMightyWhitey said:
Mogę tu sam siebie przekląć, pisząc to..................

Ale nie miałem ani jednego problemu z moim '16 kupionym nowym 13 lipca '16. Trochę poczytałem i zbadałem przed zakupem...........i odkryłem, że trzymanie jej z dala od V4 i dodanie catch can pomoże w długowieczności tych silników.

Od około 500 mil na liczniku przebiegu mój '16 ma zainstalowany Elite catch can wraz z używaniem Range na dłuższych trasach. Używam M5 na przedmieściach.

Mam 61 3xx na tej ciężarówce w niecałe 3 lata własności.
Osobiście miałem zasięg na moim od czasu mojej epizodu AFM wcześniej w życiu mojej ciężarówki. To powiedziawszy, wiem, że nasze ciężarówki firmowe nie mają takich urządzeń. Firma nie wydałaby na to pieniędzy.

Założę się, że gdybyś do nich zadzwonił i powiedział, że chcesz zamówić 200+ urządzeń, prawdopodobnie daliby ci niezłą zniżkę lol

Wysłane z mojego Pixel 3 XL za pomocą Tapatalk
Czasami myślę, że za darmo to za dużo dla ludzi, dla których pracuję lol