Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
Status
Not open for further replies.

siłownik napędu na cztery koła

5K views 6 replies 3 participants last post by  mx249  
#1 ·
Mam GMC Sierra Half-ton z 2000 roku, pojedynczą kabinę i krótką skrzynię. Właśnie wymieniłem przełącznik 4x4 i siłownik w desce rozdzielczej. Przełącznik w desce rozdzielczej nie świeci na żółto, aby pokazać mi, że jestem w trybie 2WD, to samo dotyczy 4hi i 4lo. Cyfry nadal się świecą, tylko żółte wskaźniki nie. Nic się też nie dzieje, gdy naciskam przyciski. Wał napędowy również się nie obraca. Zanim wymieniłem siłownik, przedni wał napędowy się obracał. Zastanawiałem się, czy przed instalacją należy dokonać specjalnej regulacji siłownika, ponieważ zauważyłem, że można wkręcić lub wykręcić element, a to spowodowałoby ściśnięcie lub rozprężenie sprężyny wewnątrz siłownika, w zależności od tego, w którą stronę się go obróci. Daj mi znać, jeśli potrzebujesz więcej informacji! Chcę tylko wiedzieć, czy to powinno być coś prostego, jak nieprawidłowo wyregulowany siłownik, czy też mój reduktor/mechanizm różnicowy jest do wyrzucenia. Próbowałem również zresetować ciężarówkę, szybko wyłączając i włączając kluczyk trzy razy. Nic się nie stało. Użyłem również DMM do przetestowania wszystkich połączeń, a siłownik i przełącznik otrzymują zasilanie.

#5 ·
Sprawdź wiązkę przewodów silnika skrzyni rozdzielczej. Wygląda na to, że nie włącza się na tym końcu i tak, rzeczywiście jest silnik przymocowany do skrzyni rozdzielczej, przedni siłownik blokuje się elektronicznie w przednim mechanizmie różnicowym, silnik skrzyni rozdzielczej włącza skrzynię rozdzielczą i powoduje obracanie się przedniego wału napędowego.

#7 ·
Właśnie wymieniłem TCM, siłownik i przełącznik w desce rozdzielczej. Kontrolka serwisowa 4x4 zniknęła z deski rozdzielczej, ale 4x4 nadal nie działa. Nie działają również wskaźniki 2HI, 4HI ani 4LO. Nie migają ani nic. Jedyną częścią przełącznika, która się podświetla, to Auto 4WD, 2HI, 4HI i 4LO.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.