Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
Status
Not open for further replies.

interfejs użytkownika wydaje zły dźwięk

39K views 31 replies 9 participants last post by  M111557  
#1 ·
Myślałem, że mam uszkodzone łożysko koła, ponieważ ciężarówka wykazywała typowe objawy tego w moim GMC Sierra 1500 4x4 z 2002 roku. Więc poszedłem i wymieniłem piastę koła po stronie kierowcy, ponieważ wydawało się, że hałas dochodzi właśnie stamtąd. Po wymianie piasty hałas nadal występuje, najlepiej opisać go tak, że brzmi jak hamulec silnikowy dużego samochodu ciężarowego. Występuje od 55-? (nie jechałem powyżej 60, za głośno/złe wibracje) Wszelka pomoc byłaby mile widziana, dziękuję.

#2 ·
Zabawne w łożyskach kół i przegubach kulowych jest to, że zawsze jest to strona, która, jak myślisz, nie wydaje żadnych dźwięków........... Podnieś ją i szybko zakręć kołem (niech ktoś zakręci nim za ciebie) i poczuj w pobliżu zwrotnicy.... Powinieneś poczuć zgrzyt, jeśli łożysko koła jest uszkodzone

Save
#3 ·
Podnieśliśmy obie strony, aby porównać, ale nie poczuliśmy tarcia na zwrotnicy. W zeszłym roku wymieniłem stronę pasażera. Strona, którą wymieniłem, wydawała głośny szum, więc prawdopodobnie wymagała wymiany. Tak więc w ciągu półtora roku wymieniono oba przednie łożyska.

#6 ·
Nie jestem pewien, jak sprawdzić przedni mechanizm różnicowy. Ale to mi przyszło do głowy. Powinienem również dodać, że ciężarówka skręca w lewo (może być niezwiązane, nie jestem pewien, robi to od prawie roku, nawet po wielu ustawieniach z wielu warsztatów).

#8 ·
Możesz mieć złe łożyska kół, kiedy moja żona miała swojego grand am, wymieniłem 3 łożyska kół w 9 miesięcy lol, były dobrej marki, nie tanie!

Save
#11 ·
Machster69 said:
A co z przeniesieniem opon na tył i sprawdzeniem, czy hałas podąża za nimi, tylko po to, aby je wyeliminować...
Następnie...
ASTE25 said:
Spróbuj obrócić tylne opony na przód. Słyszałem hałas, który opisujesz, wraz z ciągnięciem na jedną stronę i to była zła opona.
Aste25 jest oldskulowy, woli tył do przodu, ja wolę przód do tyłu... Nie mylcie tych dwóch rzeczy!

#12 ·
Mój 03 to zrobił, przegub napędowy zablokował się na zewnątrz i brzmiało to strasznie z wibracjami, to bardziej pomijany i powszechny problem niż większość by pomyślała, a kręcenie kołem i nasłuchiwanie klikania nie zawsze go zdiagnozuje

#13 ·
Miałem obrotowy hałas dochodzący z przodu. Okazało się, że to łożysko wału napędowego. Skończyło się na tym, że wymieniłem tył na odzyskany z przebiegiem o połowę mniejszym. Wydawał szlifujący dźwięk jak wypaczona tarcza hamulcowa.

#14 ·
Dzięki za radę. Rozmawiałem z mechanikiem i powiedział, że z tego, co opisuję, to złe przeguby uniwersalne. Nie jestem pewien gdzie, więc zostawiłem go tam na noc, żeby mógł na to jutro spojrzeć. Co jest dla mnie do bani, ponieważ lubię sam wykonywać pracę, ale tym razem ciężarówka mnie pokonała. Mam tylko krótki czas na naprawę, więc pomyślałem, że mechanik naprawi to szybciej niż ja. Przeguby CV na przednich osiach były jedną z możliwości, które ludzie mi dawali, więc mam nadzieję, że wkrótce dowiem się, w czym problem.

#15 ·
Machster69 said:
Machster69 said:
A co z przeniesieniem opon na tył i zobaczeniem, czy hałas podąża za nimi, tylko po to, aby je wyeliminować...
Następnie...
ASTE25 said:
Spróbuj obrócić tylne opony do przodu. Słyszałem hałas, który opisujesz, wraz z ciągnięciem na jedną stronę i to była zła opona.
Aste25 jest oldskulowy, woli tył do przodu, ja wolę przód do tyłu... Nie mylcie tych dwóch!
Przepraszam Machster, nie przeczytałem dobrze twojego posta. Chyba tylko go przejrzałem.

#17 ·
Rozmawiałem z mechanikiem, nie może rozgryźć, co jest nie tak, powiedział, że żaden z przegubów uniwersalnych ani przegubów homokinetycznych nie wydaje się być zły. Jego rada dla mnie była taka, żeby jeździć dalej, aż będzie naprawdę źle, a potem to przywieźć z powrotem, co wcale nie wydaje mi się bezpieczne, coś już jest nie tak, nie chcę tego pogorszyć i ewentualnie uszkodzić czegoś innego. Myślę, że może to być zły przegub homokinetyczny w jednej z przednich osi, wychodzący z mechanizmu różnicowego do piast. Moim przypuszczeniem byłaby przednia strona kierowcy, głównie dlatego, że ciężarówka skręca w lewo i wiem, że ustawienie jest dobre (właśnie to zrobiłem z wydrukiem).

#18 ·
Wyjmij obie półosie i przejedź się, żeby sprawdzić, czy hałas zniknął?

Save
#19 ·
Czy one nie pomagają utrzymać piast na miejscu? Wiem, że są trzy śruby mocujące piastę do zwrotnicy, ale wydają się one za małe, aby wytrzymać całą siłę na nie działającą. Właśnie skończyłem rozmowę telefoniczną z mechanikiem i mój przedni płyn w dyferencjale jest szary z cząsteczkami metalu na magnesie w środku. Uważam, że to pierwszy raz, kiedy został wymieniony w jego życiu, ale mam go dopiero od dwóch lat. Ale nie stać mnie na cenę tysiąca dolarów, aby go wymienić, więc za kilka miesięcy ponownie sprawdzę płyn, aby zobaczyć, jak wygląda.

#20 ·
3 śruby mocują łożysko koła do zwrotnicy, a nakrętka osi zapobiega wysuwaniu się osi!

Save
#21 ·
W drodze do domu włączyłem napęd na 4 koła i mocno skręciło w prawo, wyłączyłem go i mocno skręciło w lewo (zatrzymałem się, żeby włączyć i wyłączyć napęd na 4 koła, jechałem prostą drogą bez zakrętów). Więc myślę, że niestety to mechanizm różnicowy.

#22 ·
Więc mój przedni mechanizm różnicowy jest uszkodzony i trzeba go wkrótce wymienić, ponieważ za 2 tygodnie wybieram się w 7-godzinną podróż. Nie jestem pewien, jaki kod ma mój przedni mechanizm różnicowy, ani czy wiem, jakie przełożenie ma moja ciężarówka. Więc jeśli ktoś może pomóc, byłoby wspaniale. Czy to również zadanie, które mogę wykonać sam, czy powinienem zlecić to warsztatowi?

#23 ·
W zależności od tego, co trzeba zrobić, może to być zadanie dla warsztatu. Sprawdź kody "G" na drzwiach schowka. Kiedy je znajdziesz, poszukaj tutaj wątku, który zawiera wszystkie kody GM RPO i powie Ci, jaki bieg ma Twoja ciężarówka, na podstawie kodu znajdującego się w schowku.

#24 ·
ok, zajrzałem do schowka, mam GT4, a na wątku pisze, że mam przełożenie 3,73. Planuję kupić używany mechanizm różnicowy i je zamienić. Mechanik, z którym rozmawiałem, powiedział, że byłoby to tańsze niż remont mojego.

#26 ·
Znalazłem jeden na złomowisku części samochodowych za 225 dolarów plus opłata za rdzeń. Więc najtańszy, jaki znalazłem, i jedyny, jaki znalazłem lokalnie.lol Ma 135 000 na liczniku, czyli około 15 000 więcej niż ma moja ciężarówka, ale tak naprawdę się tym nie przejmuję, o ile działa.lol Teraz tylko kwestia ich wymiany.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.