Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Spalanie stukowe paliwa w Duramax

8.7K views 5 replies 4 participants last post by  mebob  
#1 ·
Niedawno wymieniłem uszczelki głowicy w moim Duramaxie z 2002 roku. Na początek zawiozłem go do warsztatu diesla, myśląc, że potrzebuje tylko kubków wtryskiwaczy, ale okazało się, że to uszczelki głowicy. Zaczęli rozbierać ciężarówkę i nie było mnie stać na zlecenie im odbudowy głowic, więc zrobiłem to sam. Założyliśmy również filtr paliwa CAT, mając nadzieję, że lepiej filtruje. Warsztat, w którym go mieliśmy, również odbudował obudowę filtra CAT. Po ponownym złożeniu silnika uruchomiliśmy go i kilka minut później pojawiło się stukanie paliwa. Naprawiliśmy problem i jeździliśmy nim przez około tydzień, a potem zaczął stukać i wydobywać czarny dym z wydechu. Powiedzieliśmy o tym warsztatowi, myśląc, że to coś, co zrobili, a oni kazali nam zwiększyć ciśnienie w ciężarówce i szukać wycieków. Nie znaleźliśmy absolutnie żadnych śladów wycieków. I myślę, że gdzieś w układzie paliwowym dostaje się powietrze i mam nadzieję, że to nie pęknięty wtryskiwacz. Opinie?

#3 ·
Nie jestem ekspertem....ale czy to może być coś prostego, jak pęknięcie w rurce ssącej w zbiorniku? To oznaczałoby, że mogłoby zasysać powietrze razem z paliwem...... Sugeruję to tylko dlatego, że wydaje się to być jednym z problemów, do których się odwoływano, gdy badałem montaż systemu FASS...... Otrzymałem dziś moją paczkę z USA i zacząłem przygotowywać instalację.

#4 ·
Stary, to silnik LB7, co oznacza, że masz uszkodzony wtryskiwacz, prawdopodobnie to nie uszczelki głowicy były przyczyną hałasu, ale problem z uszczelką głowicy jest bardzo prawdopodobny. Zleć warsztatowi wyłączenie wtryskiwacza jeden po drugim, aż hałas ustanie i zdecydowanie odradzam jazdę ciężarówką, gdy masz spalanie stukowe... pęknięte tłoki mogą być tego wynikiem. Zanim go otworzą, sprawdź również wskaźniki równowagi wtryskiwaczy, wymień je, jeśli coś jest niezgodne ze specyfikacją, gdy już tam jesteś.

#5 ·
Tak. Ciężarówka nie jest prowadzona i nie stać mnie na to, żeby ją z powrotem do warsztatu zabrać. Uszczelki głowicy były pierwotnym problemem ciężarówki, która zużywała płyn chłodniczy, a kiedy je wymieniliśmy i uruchomiliśmy, do układu paliwowego dostało się powietrze, powodując pierwsze stukanie, a około tydzień później zaczęło stukać ponownie i od tego czasu nie była prowadzona.

#6 ·
awww ok, cóż, to, co się stało, jest bardzo powszechne w LB7, kiedy instalował przewody wysokiego ciśnienia, dostał brud do wlotu. Przeżyłem to na 01 mojego kumpla, kiedy robiłem na nim HG, musiałem dwa razy wchodzić, żeby wymienić 1 wtryskiwacz, ponieważ on też nie mógł sobie na to pozwolić. I szczerze mówiąc, zapłaciłem za jeden z wtryskiwaczy, ponieważ miałem go rozebranego i chciałem, żeby ten cholerny samochód wrócił na drogę, żeby mógł cieszyć się swoim dmaxem. Spróbuj wrzucić do układu paliwowego dużo stanadyne, i mam na myśli całą butelkę, a następnie wrzuć galon DIESEL do zbiornika, żeby to wymieszać, następnie uruchom ciężarówkę i jeśli masz kumpla ze skanerem, niech wyłączy zły wtryskiwacz i pozwól ciężarówce popracować przez chwilę, jak już będziesz wiedział, że dodatek do paliwa jest w szynach paliwowych, pozwól temu złemu wtryskiwaczowi zacząć strzelać i módl się do bogów, żeby dodatek usunął brud/rdzę, ale powinieneś używać stanadyne w KAŻDYM ZBIORNIKU. ULSD potrzebuje dodatku :)