Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Czy można zwiększyć udźwig?

14K views 48 replies 21 participants last post by  dukeisok  
#1 ·
Cześć. Czy można zwiększyć ładowność w 2024 GMC Sierra 1500 4 x 4? Chcę zrobić zabudowę Overland bez konieczności przechodzenia na HD 2500. Dzięki

#6 ·
Dla wyjaśnienia, wiem, że nie ma możliwości certyfikacji nowego GVWR. Pytałem konkretnie o praktyczny efekt ulepszenia zawieszenia, aby mogło bezpiecznie obsłużyć większą wagę, mimo że numer na naklejce w drzwiach pozostaje niezmieniony. Myślę, że modernizacja resorów piórowych i innych elementów zawieszenia byłaby konieczna, ale szukałem bardziej precyzyjnych informacji.

#7 ·
Nawet ulepszanie resorów piórowych i innych elementów zawieszenia?
Jak wspomniano, ulepszenie to pomoże Ci przewozić więcej ciężaru.

ALE, to, czego nie zrobi, to zmiana oficjalnej ładowności Twojej ciężarówki.
To, do czego Twoja ciężarówka jest przystosowana po opuszczeniu fabryki, nie ulegnie zmianie.

Samochody ciężarowe 1/2 tony i te kempingi typu Overland po prostu niezbyt dobrze się ze sobą komponują.

#11 ·
Mój 8-stopowy Spacekap waży 825 funtów. To dużo miejsca za jedyne 825. Teraz musisz wykonać lekką konstrukcję wewnątrz dla 1/2 tony.
Cóż, ta waga 825 funtów to prawie połowa tego, co typowa 1/2 tona ma do dyspozycji dla całkowitego ładunku.
Większość mieści się w przedziale 1700 - 1800.
Tak więc, tak, musisz wykonać bardzo lekką konstrukcję, jeśli zamierzasz używać tego w ciężarówce 1/2 tony.

Nadal musisz uwzględnić wszystkich pasażerów, zwierzęta domowe, sprzęt/bagaż itp., które ze sobą zabierają.
Powiedzmy 825 funtów dla wagi surowej, 400 funtów dla pasażerów, 150 funtów dla sprzętu/bagażu/narzędzi itp.

To pozostawia tylko 325 do 425 funtów na twoją "zabudowę" wewnątrz kampera. Wcale nie tak dużo.

#10 · (Edited)
Oficjalnie nie można zwiększyć pojemności powyżej wartości znamionowej z fabryki.

MOŻESZ sprawić, by Twoja ciężarówka lepiej radziła sobie z obciążeniem znamionowym. Możesz dodać dodatkowy resor, nowe pakiety resorów lub poduszki powietrzne. Poduszki powietrzne są świetne, jeśli w ciężarówce będą różne ciężary. Dodanie dodatkowego resoru lub nowy pakiet resorów będzie świetny, jeśli planujesz załadować ciężarówkę i zostawić ją załadowaną. Zbudowanie pakietu resorów będzie również najbardziej niezawodnym/prostym podejściem, co byłoby pozytywne dla pojazdu terenowego.

Niektórzy ludzie polecą Timbreny, ale w zasadzie są to tylko uwznioślone odboje, które nie pomogą, dopóki już nie opadniesz lub nie będziesz się chwiać.

#12 ·
Mam dodatkowy resor w moim zestawie sprężyn i poduszki powietrzne.

Ciężarówka zdecydowanie lepiej radzi sobie z pełnym ładunkiem. Dodanie resoru lub uzyskanie cięższych zestawów jest prawdopodobnie najprostszym sposobem, aby to zrobić. Poduszki powietrzne wymagają uwagi, aby utrzymać odpowiednie ciśnienie itp.

#15 ·
To zależy od tego, ile więcej wagi chcesz obsłużyć.

W mojej sytuacji prawie nigdy nie zbliżam się do maksymalnego udźwigu. Ale prawie zawsze mam ponad 270 kg w mojej skrzyni. A potem jeszcze trochę holowania na wierzchu. (Ponownie, nie blisko maksymalnej pojemności)

Więc dla mnie posiadanie tego dodatkowego pióra w sprężynach sprawia, że ​​mój samochód nie opada tak bardzo i nie czuję tak bardzo ciężaru.

Zgadzam się, jeśli chcesz nosić limit wagowy 1500, prawdopodobnie lepiej przejść na 2500. Jak powiedział @davester3500, to coś więcej niż tylko zawieszenie, które oddziela 1500 i 2500.

Ale jeśli zamierzasz mieć powiedzmy 450-635 kg, to jesteś w rozsądnych granicach ładowności ciężarówki 1500, a wzmocnienie zawieszenia będzie bardzo korzystne.

• Like
Reactions: k.c.andy
#30 ·
Widzę komentarze na temat dodawania resorów piórowych w celu "zwiększenia ładowności", ale jestem ciekaw, czy osie są przystosowane do większego obciążenia niż limit fabryczny???
Dodałem resory pomocnicze Hellwig 2500 do mojego modelu 1500 z 2013 roku. Oś była przystosowana do 3950 funtów i byłem daleko od tego, holując 30-stopową przyczepę kempingową. Resory zrobiły ogromną różnicę w prowadzeniu i tylko tego chciałem.

#17 ·
Nie znając trybu awarii standardowej ciężarówki, kosztowne jest uczenie się. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia ludzi wkładających duże kempingi typu slide-in i kończących z pękniętymi ramami. Ale dodałem niebieskie sprężyny Sumo do mojego modelu 2023 i nie stwierdziłem żadnych wad, załadowanych ani pustych. Holuję przyczepę kempingową o wadze 3500 funtów, a ze standardowym modelem 1500 z WDH reflektory były zbyt wysoko dla nadjeżdżających samochodów. Teraz, z Sumos, jest o wiele lepiej.

#18 ·
Używam 5000# worków pomocniczych w mojej ciężarówce (2500hd). Usunąłem również sprężynę przeciążeniową, dzięki czemu jazda jest lepsza, gdy jest pusta.
Sprężarka powietrza na pokładzie i użycie regulatora ciśnienia powietrza sprawiają, że worki utrzymują stałą liczbę.
Ciągnąłem z tym gęsią szyję o masie 40 000# i 150 psi w workach, poradził sobie z tym świetnie.

Nigdy nie miałem czasu na zajęcie się wyprawami, ale czy myślałeś o SUV-ie? Polowałem na dziki z Tahoe z 2003 roku i ustawiłem go tak, że mogłem przechowywać zapasy w skrzyni z zamkiem z tyłu i składać siedzenia, aby spały 2 osoby. Zrobiłem zderzaki wyciągarki z przodu iz tyłu, dodatkowy zbiornik paliwa 32 galony tam, gdzie było koło zapasowe, zapasowy akumulator z tyłu do tylnej wyciągarki i akcesoriów, bagażnik dachowy 4'x6' na koło zapasowe i 800' lin wyciągarki/bloków do szarpania/sprzętu ratunkowego.

#19 · (Edited)
To hamulce są czynnikiem ograniczającym ładowność, a nie zawieszenie. Temat ten był szeroko dyskutowany przez lata i chociaż modele 1500 nadal mają taką samą ocenę, nowoczesne ramy są znacznie mocniejsze niż ich starsze odpowiedniki.

O ile mocniejsze? Nie jestem inżynierem, więc nie jestem pewien.

Hamulce będą ulepszeniem numer jeden, aby zwiększyć ładowność, ponieważ zatrzymanie jest o wiele ważniejsze niż osiągnięcie prędkości. Mocniejsze komponenty w zawieszeniu zwiększą niezawodność, ale podnoszenie ciężarówki tylko pogarsza prowadzenie w każdej sytuacji [chociaż jest wymagane do jazdy w terenie]. Powodem, dla którego Trail Boss i AT4 nie mogą ciągnąć tak dużo, są ich podnośniki, ale wszystkie nowe ciężarówki mają hamulce tego samego rozmiaru (drapie się po głowie).

Producenci czasami obniżają swoje liczby, aby uniknąć odpowiedzialności, ale to żaden powód, aby to forsować.

Osie i przełożenia nie będą problemem, jednak pakiet max tow mojego 24 rst ma większą dynię niż zwykle.

#21 ·
To hamulce są czynnikiem ograniczającym ładowność, a nie zawieszenie. Temat ten był szeroko dyskutowany przez lata i chociaż modele 1500 są nadal oceniane tak samo, nowoczesne ramy są znacznie mocniejsze niż ich starsze odpowiedniki.

O ile mocniejsze? Nie jestem inżynierem, więc nie jestem pewien.

Hamulce będą ulepszeniem numer jeden, aby zwiększyć ładowność, ponieważ zatrzymanie jest o wiele ważniejsze niż osiągnięcie prędkości. Mocniejsze komponenty w zawieszeniu zwiększą niezawodność, ale podnoszenie ciężarówki tylko pogarsza prowadzenie w każdej sytuacji [chociaż jest to wymagane do jazdy w terenie]. Powodem, dla którego trail boss i at4 nie mogą ciągnąć tak dużo, są ich podnośniki, ale wszystkie nowe ciężarówki mają hamulce tego samego rozmiaru (drapie się po głowie)

Producenci czasami obniżają swoje liczby, aby uniknąć zobowiązań, ale to żaden powód, aby to forsować.

Osie i przełożenia nie będą problemem, jednak pakiet max tow mojego 24 rst ma większą dynię niż zwykle.
muszę się nie zgodzić. Zatrzymanie przyczepy o masie 2-3 tys. bez hamulców to łatwa praca dla 1/2 tony. Zatrzymanie ciężarówki z 1500 funtami w środku jest jeszcze łatwiejsze. Teraz, jeśli waga jest wysoka, w grę wchodzi COG, ale ulepszone hamulce nie są naprawdę potrzebne w granicach ładowności. Cholera, jeśli jesteś duży i jeździsz z 3 dużymi przyjaciółmi, a każdy waży 250 funtów, to dodatkowe 1 tys. funtów wagi, ale nikt nie zamierza ulepszać hamulców dla tego.

#25 ·
Używanie 2500 ma ogromne wady przy rozładunku, podczas jazdy po mieście. Po załadowaniu dużą przyczepą, 2500 zyskuje przewagę. Wyszukaj w Google masę nieresorowaną i prowadzenie. DUŻE hamulce, DUŻE osie i wytrzymałe koła i opony… to diabeł dla jakości jazdy.
GM 2500 jeżdżą jak marzenie IMO. Są bardziej zwarte i mocniejsze, ale jeżdżą znacznie lepiej niż ich konkurenci z sztywną osią, przynajmniej w standardowej formie.

#24 ·
To ulepszenie hamulców to sidegrade hamulców.

To to samo, co uzyskanie niestandardowych, bardziej fantazyjnych tarcz. Ten zestaw używa półmetalowych klocków. Mam ten zestaw z ceramicznymi klockami.

Możesz włożyć największy zestaw hamulcowy na świecie do ciężarówki i nie zatrzyma się szybciej, tylko mniej blednie. Hamulce OEM są dobre, wraz z TBC do pojemności, a następnie trochę więcej, jeśli to konieczne. Hamulce nie są ograniczeniem dla podwozia, chociaż nie ma argumentu, że więcej jest lepiej.

Ograniczenia w 1500 są jasne w odniesieniu do holowania/transportu ciężkich ładunków.

Półpływające osie, lekkie zawieszenie, lekkie przeguby kulowe, lekkie drążki kierownicze, maleńki, lekki jarzmo wału atakującego, za cienki wał napędowy, małe przeguby U, 6l80 TC, AFM, konstrukcja ramy i pomiary proporcjonalne. itp. Hamulce pojawiają się późno na liście.

#26 ·
6-tłoczkowe ulepszone hamulce

22% więcej powierzchni tarcz i 88% większe hamulce z pewnością zatrzymają się lepiej.

Pamiętajmy również, że OP nie holuje 30 tys. ani nie przewozi 4 tys. kampera w swojej ciężarówce, co jest ucieleśnionym celem dla mocniej zbudowanych 25 i 3500.

Nikt nie sugeruje, żeby robił tego rodzaju pracę z 1500, nawet on sam.

Ale regularne używanie ciężarówki na lub nieco powyżej jej podanych maksimów uważam za stosunkowo możliwe przy dobrym zrozumieniu ograniczeń mechanicznych i tego, gdzie się w nich mieścisz

#28 · (Edited)
Nie, nie zatrzymują cię szybciej. To ustalony fakt.

Duże hamulce zyskują dokładnie 0 stóp na twojej drodze hamowania. Wszelkie zyski mieszczą się w granicach błędu.

Zestawy dużych hamulców zapewniają krótszy skok pedału, bardziej pozytywne odczucie podczas hamowania i mniejsze blaknięcie hamulców dzięki ich zdolności do pochłaniania większej ilości ciepła.

truck Nie może magicznie zmienić swoich właściwości fizycznych, pozwalając mu szybciej się zatrzymać. Te same prawa fizyki, które rządzą ciężarówką i jej zdolnością do zatrzymania własnego pędu, nie zmieniają się wraz z dodatkową siłą. Nie ma dodatkowej siły. Dodatkowa siła spowodowałaby utratę przyczepności. Te hamulce mają ABS. ABS już zatrzymuje cię z maksymalnym potencjałem. To samo dotyczy nawet wtedy, gdybyś miał 19 zestawów dużych hamulców na tym samym kole.

Mylisz się. Jeśli nie chcesz mi wierzyć na słowo, zachęcam do przeprowadzenia własnych badań lub próby i błędu.

#31 ·
Nie, nie zatrzymują cię szybciej. To ustalony fakt.

Duże hamulce zyskują dokładnie 0 stóp na twojej drodze hamowania. Wszelkie zyski mieszczą się w granicach błędu.

Zestawy dużych hamulców zapewniają krótszy skok pedału, bardziej pozytywne odczucie włączania hamulca i mniejsze blaknięcie hamulców ze względu na ich zdolność do pochłaniania większej ilości ciepła.

Twoja ciężarówka nie może magicznie zmienić swoich właściwości fizycznych, pozwalając jej szybciej się zatrzymać. Te same prawa fizyki, które rządzą ciężarówką i jej zdolnością do zatrzymania własnego pędu, nie zmieniają się wraz z dodatkową siłą. Nie ma dodatkowej siły. Dodatkowa siła spowodowałaby utratę przyczepności. Te hamulce mają ABS. ABS już zatrzymuje cię z maksymalnym potencjałem. To samo dotyczy nawet wtedy, gdybyś miał 19 dużych zestawów hamulcowych na tym samym kole.

Mylisz się. Jeśli nie chcesz wierzyć mi na słowo, zachęcam do przeprowadzenia własnych badań lub prób i błędów.
@digbymaccus
tak zakłada się, że przyczepność opon jest czynnikiem ograniczającym hamowanie. jeśli masz odpowiednią przyczepność opon, większa siła docisku na większym wirniku zatrzyma cię szybciej.

#29 ·
Hamulce to kolejny dobry powód, aby zacząć od 2500.

Przewaga prześwitu dla 2500 również.
HD nie używają shortbox, tylko standardową skrzynię i long box. 1500 używają tylko long box w ciężarówkach z reg cab.
1500 załogi są krótkie lub standardowe -- a podniesione 1500 to wszystkie shortbed.

#36 ·
Czynnikiem ograniczającym dobrze utrzymaną ciężarówkę jest ABS
Czy większe hamulce zatrzymałyby się szybciej, gdybyśmy mówili o ciężarówce, która nie ma ABS? Doświadczony kierowca staje się ABS.

Czy istnieją ulepszenia ABS? Myślę, że samochody wyścigowe używają teraz programowalnego ABS, ponieważ warunki zmieniają się podczas długiego wyścigu,

#37 ·
Czy większe hamulce zatrzymałyby się wcześniej, gdybyśmy rozmawiali o ciężarówce, która nie ma ABS? Doświadczony kierowca staje się ABS.

Czy istnieją ulepszenia ABS? Myślę, że samochody wyścigowe używają teraz programowalnego ABS, ponieważ warunki zmieniają się podczas długiego wyścigu,
Nie, tak naprawdę nie. ABS zatrzymuje się szybciej niż człowiek średnio. Bez ABS ryzykujesz utratę przyczepności, co zwiększa drogę hamowania. Lub, nie hamując tak mocno.

Z tego co wiem, nie ma ulepszeń ABS, ani nie chciałbym grzebać przy tym systemie.

Jeśli Twój układ hamulcowy w Twojej ciężarówce jest w dobrym stanie, OEM lub aftermarket, nie potrzebujesz więcej hamowania. Jeśli czujesz, że potrzebujesz, coś jest nie tak z Twoją ciężarówką.

Rzeczy takie jak fantazyjne lub większe tarcze, fajne klocki, różne mocowania tarcz, przewody ze stali nierdzewnej, większe zaciski itp. poprawiają tylko to, jak możemy poczuć hamulce w pedale i na jakim etapie wejścia przykładają siłę. Ale rzeczywista droga hamowania będzie taka sama. Możesz więc zdecydowanie uzyskać odczuwalną poprawę pod względem prowadzenia, ale nie unikniesz kolizji z tyłu, jeśli czekałeś do ostatniej sekundy, aby wcisnąć hamulce.

Trochę jak to, że tuning tak naprawdę nie daje ci dużej mocy, ale ZDECYDOWANIE zmienia sposób, w jaki interpretujesz reakcję ciężarówki.