Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

O6 Silverado 4.3 nie uruchamia się, ale kręci

30K views 47 replies 15 participants last post by  davester3500  
#1 ·
Potrzebuję pomocy, ludzie. Ciężarówka musi być naprawiona do czwartku. Oto historia. 3 tygodnie temu ciężarówka jeździła pięknie. Wiedziałem, że akumulator jest na ostatniej prostej. Kilka nocy z temperaturami w okolicach 20 stopni i akumulator padł. Wymieniłem go. Przekręciłem kluczyk i cyk....cyk.....cyk. Wziąłem młotek i kilka razy uderzyłem w rozrusznik. Przekręciłem kluczyk i próbował zakręcić, ale rozrusznik się zablokował. Wymieniłem rozrusznik. Przekręcam kluczyk i silnik się obraca, ale nie odpala. Ma iskrę. Ma paliwo. Nie ma życia. Od czasu ich zamontowania sprawdziłem zarówno akumulator, jak i rozrusznik....wszystko w porządku. Wyczyściłem wszystkie elektryczne punkty styku na kablach zaciskowych i przewodach rozrusznika. To sprawiło, że ciężarówka kręciła lepiej, ale nadal bezskutecznie. Powiedziano mi, że może to być problem z czujnikiem wału korbowego przez jedną z niewielu osób, które mają inteligencję, aby oferować ważne opinie. Po otrzymaniu informacji z Google i YouTube na temat lokalizacji czujnika położenia wału korbowego w końcu go znalazłem, ale powiedziano mi, że skoro ciężarówka ma iskrę, to nie będzie to czujnik. Nadal mam czujnik i myślę, że też go wymienię na wszelki wypadek, chyba że dowiem się czegoś innego tutaj.
Jestem stolarzem z 20-letnim doświadczeniem. Nie jestem ekspertem od mechaniki... a brak wiedzy, której potrzebuję, oznacza, że muszę polegać na pomocy innych, co generalnie jest dla mnie trudne. Mam możliwość zrobienia wszystkiego, co potrzebne. Po prostu nie mam wiedzy, aby rozwiązać problem i wskazać DOKŁADNY problem. Wczoraj wieczorem zamówiłem skaner i przyjdzie jutro, ale na desce rozdzielczej nie świecą się żadne kontrolki, które wskazywałyby, że może czekać kod.
Mam ciężarówkę dopiero od 2 miesięcy. To mój pierwszy Chevy Truck. Bardzo możliwe, że będzie to mój ostatni, jeśli nie rozwiążę tego problemu. Proszę o pomoc. Dzięki

Z poważaniem,
JAKE
'Zepsułem się w Baton Rouge'

#2 ·
Mówisz, że się obraca, ale nie kręci.

Ale jeśli masz iskrę, to musi się kręcić, prawda?

Jak szybko się kręci?
Jakieś kody?
Co robi kontrolka immobilizera (chociaż jeśli masz iskrę i paliwo, to prawdopodobnie nie to)?

Naprawdę, jeśli masz iskrę i paliwo i kręci się z przyzwoitą prędkością, to powinien działać.
Jak pachnie wydech, gdy próbujesz go uruchomić?
Czy świece zapłonowe robią się mokre od paliwa?

#3 ·
Nie wyjmowałem wtyczek, aby sprawdzić, czy jest mokro. Akumulator był odłączony tak długo, że nie ma żadnych świateł, kontrolek silnika ani problemów z bezpieczeństwem, które by wyświetlał. Skaner będę miał dopiero jutro. Sprawdzę wtedy możliwe kody. Próbowałem nawet użyć płynu rozruchowego. Silnik próbuje się uruchomić, ale nigdy tego nie robi. Kiedy ciężarówka jechała, nie zauważyłem niczego dziwnego w zapachu spalin.

#6 ·
Czy dostajesz paliwo? Nie jestem pewien co do 06, ale kiedy po raz pierwszy przekręcasz kluczyk w nowszych modelach ciężarówek, słychać pompę paliwa... Może poluzuj przewód paliwowy gdzieś...

#8 ·
AKTUALIZACJA.....Dziś rano wymieniłem czujnik położenia wału korbowego. Było to milion razy łatwiejsze, niż myślałem. Ale oto, co się stało......ani jednej rzeczy. Kiedy przekręcam kluczyk....kręci mocno. Ale skurwiel nie chce odpalić. Mam krytyczny harmonogram, ponieważ pojazd, który pożyczyliśmy z żoną od jej mamy, odjeżdża w piątek. Utknąłem. Jestem zagubiony. Jestem zły. Jestem zestresowany. Nienawidzę nieskutecznego wykonywania jakiegokolwiek zadania, które zamierzam wykonać. CZY KTOKOLWIEK ma jakieś sugestie? Czytałem podobne posty do tego, ale żaden z nich, które czytałem, nigdy nie mówi o rozwiązaniu problemu i jaki był rzeczywisty problem. Tego rodzaju informacje byłyby w tej chwili niezwykle pomocne. Jeśli tylko po to, by odhaczyć jeszcze jedną rzecz z listy problemów, którymi nie jest.

#9 ·
Wygląda na to, że czas wyciągnąć i sprawdzić WSZYSTKIE świece i zrobić test kompresji. Podczas sprawdzania kompresji należy również wykonać test próżni. Zapewni to, że silnik jest wystarczająco szczelny, aby działał bez problemów. Zapisz podciśnienie i kompresję. Wszystko powinno być spójne. Wszelkie duże odchylenia będą wskazywać na problem. Musisz spojrzeć na wszystkie świece i sprawdzić iskrę na każdej świecy. Jeśli masz problemy z iskrą, silnik spróbuje uruchomić się i będzie się dławić (jak powiedziałeś, że czasami się dzieje). Czy masz instrukcję Haynesa? W tej instrukcji znajdują się przewodniki rozwiązywania problemów, które możesz śledzić. Ale wszystko, co zasugerowałem, jest tam zawarte. Nie zauważyłem wzmianki o tym, ile mil przejechałeś tą ciężarówką, ale wymiana świec nie byłaby złym pomysłem, możesz również pomyśleć o nowych przewodach świec zapłonowych. A przynajmniej upewnij się, że wszystkie działają tak, jak powinny. W tych ciężarówkach iskra powinna być dobra i widoczna bez pytania.

#10 ·
Nie mam instrukcji obsługi Haynesa, ale potrzebuję. Zobaczę, czy biblioteka ma jakąś do wypożyczenia. Zamierzam sprawdzić wszystkie świece i przewody po zakończeniu tej odpowiedzi.
Przebieg: 112231
Godziny pracy silnika: 4852,6
Nie mam narzędzi do przeprowadzenia testu kompresji lub próżni. Jeśli uda mi się je zdobyć, muszę najpierw zbadać i dowiedzieć się, co robić i jak to zrobić. Co jest w porządku. Dzięki za tę nową drogę możliwości do zbadania. Zaktualizuję, gdy będę miał coś do zaktualizowania.

#11 ·
Wszystkie przewody zapłonowe wytwarzają zdrową iskrę. Poniższe zdjęcia pokazują, jak wyglądał każdy przewód zapłonowy. A zdjęcie samej świecy zapłonowej było najgorsze z 6. I wciąż jest w dobrym stanie. Ostre styki nadal, były mokre ze śladami gazu i nic niezwykłego nie pojawiło się na żadnych świecach zapłonowych ani przewodach.
Test kompresji i próżni to następna pozycja w planach. Chociaż wciąż nie jestem pewien, gdzie i jak zdobędę potrzebny sprzęt. Jestem nowy w Baton Rouge. I nie tylko jestem obecnie spłukany, ale nie znam tu jeszcze nikogo na tyle dobrze, żeby o coś prosić.

Attachments

#12 ·
Niektóre sklepy motoryzacyjne pożyczą Ci tester kompresji i wakuometr. Brzmi, jakbyś robił to wszystko sam? Spróbuj ponownie płynu rozruchowego, tym razem wlej dobrą dawkę płynu i spróbuj uruchomić jak najszybciej. Uważaj jednak, to może być niebezpieczne. Jeśli otrzymasz pomoc, poproś, aby wstrzyknęli płyn rozruchowy podczas kręcenia rozrusznikiem i sprawdź, czy uda Ci się uruchomić silnik na tym płynie. Jeśli tak, no cóż, to oczywiste, nie dostaje się wystarczająco dużo paliwa. Inna rzecz, której możesz spróbować, to: Czy możesz dostać kable rozruchowe? Twój akumulator się rozładował i go naładowałeś, ale może być na granicy i nie dawać wystarczającej mocy, aby go uruchomić, spróbuj z kablami rozruchowymi i zobacz, co się stanie. Do tej pory brzmi to tak, jakbyś dostawał wszystkie trzy rzeczy: powietrze, paliwo i iskrę, musimy tylko dowiedzieć się, dlaczego nie zapala tego paliwa. Podejrzewam, że nie dostajesz wystarczającej ilości paliwa. Wiem, że mówisz, że słyszysz, jak pompa pracuje, ale jeśli nie dostajesz wymaganej objętości, to nie ruszy. Jeszcze jedna myśl,,,,,,,,, czy istnieje szansa, że paliwo jest złe? Możesz spróbować wlać świeżą benzynę do korpusu przepustnicy, ale znowu, BĄDŹ OSTROŻNY!

#13 ·
Słyszałem o pompie paliwa, złym paliwie, zatkanym filtrze, starym paliwie, wodzie w paliwie i kilku innych rzeczach. Brzmi to logicznie i trzeba to sprawdzić, aby potwierdzić problem lub abym mógł to skreślić z listy i wyrzucić z głowy. Robię to sam. Ale to w porządku. Lubię wyzwania. Może powinienem to przeformułować... Lubię trudne wyzwanie, które mogę zlokalizować, zidentyfikować, naprawić, a następnie odbudować. Na tym wątku na tym forum ABSOLUTNIE nie będzie już więcej przygód ze środkami rozruchowymi lub benzyną. Zeszłej nocy doszło do małego incydentu. Mój korpus przepustnicy i obudowa filtra powietrza są plastikowe. Ofiarą tego małego incydentu była obudowa filtra powietrza/skrzynka wlotowa. Dobrą wiadomością jest to, że jako certyfikowany wieśniak jestem dobrze obeznany ze wszystkimi rzeczami związanymi z 'taśmą klejącą'...lol I wreszcie, nie mam pieniędzy, aby wpłacić depozyt w programie "BEZPŁATNYCH" narzędzi na wypożyczenie... więc na razie skupiam się na benzynie, zbiorniku paliwa, pompie i braku paliwa. To będą rzeczy, które sprawią, że to cholerne coś wróci na drogę.

#15 ·
Stary czujnik był w porządku. Wymieniłem go na nowy i nic się nie zmieniło... a potrzebowałem tych pieniędzy na możliwą zaliczkę dzisiaj na testy kompresji i próżni.

Mam pytanie do każdego, kto kiedykolwiek to robił w JAKIMKOLWIEK pojeździe... jeśli benzyna jest zła lub zawiera wodę, czy ktoś miał szczęście ze środkiem dodatkowym do paliwa, aby naprawić problem z paliwem? Czy to zadziałało?

#18 ·
Mam 05 4.3 i miałem podobne problemy. Zacząłbym od zdjęcia kopułki rozdzielacza i upewnienia się, że w środku nie jest mokra. Sprawdź również palec rozdzielacza, czy metalowy przycisk nadal na nim jest? Ostatnią rzeczą, którą zrobiłem w moim, aby działał prawidłowo, była wymiana rozdzielacza. Żadna z tych napraw nie jest droga (ani trudna), a wszystkie prawdopodobnie i tak trzeba wymienić ze względu na wiek.

Myślę, że przyczyną mojego problemu był rozdzielacz, który ciągle zanieczyszczał mój palec/kopułkę i powodował problemy z uruchomieniem.

#22 ·
StonedDragon said:
Czy to może być mój problem?
Tak, proszę pana, to niedobrze, sprawdź korek pod kątem pęknięć.
Nowy korek, wirnik i moduł zapłonowy i założę się, że odpali od razu!

Wstrzymaj się z testem kompresji i podciśnienia, aż to zostanie naprawione.
Jak wyglądają styki w korku?

Widzisz tę czarną substancję na środku wirnika? To od łuków elektrycznych. Korek musi mieć jakieś łuki elektryczne.
Myślę, że jesteś blisko!

#23 ·
Wymieniłem kopułkę i palec rozdzielacza. Było ciemno i deszczowo, a jedyne światło, jakie miałem, to słabnąca latarka. Musiałem skrzyżować przewód świecy zapłonowej lub coś w tym stylu. Nie odpalił, ale zdecydowanie inny rodzaj dźwięku rozrusznika podczas obracania. Wrócę do tego, jak tylko będę mógł jutro. Masz rację, zbliżam się.

#24 ·
Cholera.....znowu w kolejnej sytuacji. Wymieniłem wczoraj wieczorem kopułkę i palec rozdzielacza. Warunki nie były optymalne do pracy przy samochodzie....cóż. Zamontowałem części i wszystko podłączyłem. Przekręciłem kluczyk i wcale mi się nie spodobało to, co usłyszałem. Zatrzymałem się i skończyłem na noc. Podejrzewałem, że mogłem skrzyżować przewód świecy zapłonowej i może dlatego nie brzmiało to dobrze.
Dziś rano sprawdziłem jeszcze raz moją pracę i TAK, skrzyżowałem dwa przewody. Naprawiłem swój błąd i teraz, gdy przekręcam kluczyk, zachowuje się tak, jakby akumulator był rozładowany, ale właśnie go naładowałem.
Czy to możliwe, że mój MODUŁ KONTROLI ZAPŁONU jest również uszkodzony? I.....czy uszkodzony ICM spowoduje problem, który mam teraz, czy też bardziej prawdopodobne jest, że akumulator po prostu wymaga ponownego naładowania?

#25 ·
StonedDragon said:
Cholera jasna.....znowu w kolejnej sytuacji. Wymieniłem wczoraj wieczorem kopułkę i palec rozdzielacza. Warunki nie były optymalne do pracy przy samochodzie...cóż. Zamontowałem części i wszystko podłączyłem z powrotem. Przekręciłem kluczyk i wcale mi się nie spodobało to, co usłyszałem. Zatrzymałem się i skończyłem na noc. Podejrzewałem, że mogłem skrzyżować przewód świecy zapłonowej i może dlatego nie brzmiało to dobrze. Dziś rano sprawdziłem jeszcze raz moją pracę i TAK, SKRZYŻOWAŁEM dwa przewody. Naprawiłem swój błąd i teraz, kiedy przekręcam kluczyk, zachowuje się tak, jakby akumulator był rozładowany, ale właśnie go naładowałem. Czy to możliwe, że mój MODUŁ KONTROLI ZAPŁONU jest również uszkodzony? I.....czy uszkodzony ICM spowoduje problem, który mam teraz, czy bardziej prawdopodobne jest, że akumulator po prostu wymaga ponownego naładowania? 'NADAL WŚCIEKŁY W BATON ROUGE'
Jake, w tym momencie, tak, wymień ten ICM, chcesz najzdrowszą iskrę, jaką możesz uzyskać. Jak wyglądało wnętrze kopułki? Czy styki w kopułce były zużyte? Po wyglądzie palca rozdzielacza widać było iskrzenie, a to iskrzenie po prostu szuka masy. Jeszcze jedna wskazówka. WD40, wytrzyj całe wnętrze kopułki WD40. Jesteś w miejscu o dużej wilgotności, a kondensacja wewnątrz tej kopułki to zła rzecz. Ostatnia ciężarówka, którą miałem z rozdzielaczem HEI, raz się zatrzymała, gdy jeździłem w terenie. Robiło się ciemno i nie chciała odpalić, po kilku psiknięciach płynu rozruchowego widziałem łuki światła wychodzące z tej kopułki i uderzające we wszystko metalowe na silniku. Zdjąłem kopułkę i miała trzy pęknięcia włoskowate, które miały lekkie ślady węgla. Na szczęście miałem starą zapasową kopułkę i palec rozdzielacza, które trzymałem w skrzynce z narzędziami. Przekroczyłem kilka strumieni i musiałem tam dostać wodę, przyciąganie wody do HEI pękło kopułkę i spaliło ICM. Nowa kopułka i palec rozdzielacza sprawiły, że ruszyłem, ale resztę drogi do domu jechał jak gówno. Wymieniłem ICM na górze kopułki i wszystko było dobrze. Ponadto możesz to teraz wykluczyć z procesu dochodzenia. Brzmi jak kolejny ciemny obłok, którym jest ten akumulator... i to wpłynie na Twój budżet. Wielokrotne rozładowywanie akumulatora nie jest dobre dla jego żywotności. Jak już mówiłem, spróbuj dostać rozruch od kogoś i spróbuj tego, dobrego, zdrowego doładowania akumulatora, a nowa kopułka-palec rozdzielacza-ICM zapewni dobre zatrzaśnięcie, aby zapalić to paliwo. Sprawdź przewody prowadzące do ICM i sprawdź wszystkie przewody masowe. Uspokój się i po prostu eliminuj wszystko, co mogłoby uniemożliwić uruchomienie. Trzymaj się, uda Ci się!

#26 ·
Dołączyłem zdjęcia kilku złych słupków wewnątrz kopułki i zdjęcie centralnego piasty. Nie wyglądało to dobrze. Kiedy zdjąłem obie części, wyglądały tak źle, że byłem pewien, że wymiana obu z nich rozwiąże problem. Na słupkach w ogóle nie widać srebra. Wszystkie są utlenione na biało... skorodowane na biało... coś innego niż to, czym powinny być. Wszystkie są oszpecone, jak pręt spawalniczy, gdy zatrudnisz żółtodzioba do spawania. Zachowuję spokój. Jestem zdenerwowany, ale skupiony. Akumulator jest obecnie na ładowarce.
Zajrzę do mojej instrukcji Haynes, aby sprawdzić, czy pokazuje mi, gdzie i ile mas muszę wyczyścić. Zdejmę również kopułkę z rozdzielacza i wytrę wnętrze, tak jak mówiłeś.
Zostanie naprawione i ja będę tym, który to naprawi. Nie jestem pewien, jak długo ta ładowarka Harbor Freight będzie mnie ładować... ale jak tylko się naładuje, spróbuję ją uruchomić. Jeszcze raz dziękuję za informacje. Prawie gotowe...

Attachments