Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
Status
Not open for further replies.

Twardy pedał hamulca - 2014 - Niska prędkość

1 reading
35K views 17 replies 11 participants last post by  RedSLEd  
#1 ·
Dla Twojej informacji i komentarza (czy ktoś jeszcze ma ten problem?). Z tego, co wiem, ten problem jest bardzo nowy. Powiedziano mi, że 2 radiowozy zostały naprawione w ramach gwarancji (36 000 km od zderzaka do zderzaka), a 1 osoba naprawiła swój prywatny samochód ciężarowy. Wymaga -Pompa próżniowa (przykręcona do przedniej strony silnika po stronie kierowcy z dołączonym kołem pasowym) -Przewód próżniowy między wspomaganiem a pompą -Wzmacniacz hamulców -Pompa hamulcowa -Pasek pompy próżniowej 2014 Silverado 1500 4x4 Z71 89 000 mil Wszystkie czynności konserwacyjne (zapobiegawcze lub inne) wykonywane w tym samym salonie Chevroleta Tło użytkowania pojazdu: 89 000 mil z głębokością bieżnika 9/32 na oryginalnych oponach. Powierzchnie klocków hamulcowych nadal w „zielonym” stanie przez dział serwisu Chevroleta. To pokazuje, jak bardzo hamuje pojazd... bardzo mało w porównaniu do wielu innych podobnych Silverado z 2014 roku. Problem po raz pierwszy zauważony w maju 2016 r. (w tym czasie około 59 000 mil na pojeździe) Zauważono awarię pojazdu w zatrzymaniu. Brak wspomagania hamowania przy niskich prędkościach. Pedał hamulca jest twardy jak skała z niewielkim lub zerowym skokiem (maksymalnie 1/4"). Pojazd będzie się poruszał (niezależnie od nacisku na pedał hamulca) przez kilka stóp. Chociaż zdarzyło się to zarówno na biegach do przodu, jak i do tyłu; problem jest konsekwentnie obserwowany na biegu wstecznym. Problem jest znacznie bardziej powszechny po 70-milowej podróży autostradą właściciela (każdego ranka po przybyciu do pracy podczas cofania lub wjeżdżania na miejsce parkingowe i każdego wieczoru podczas cofania z podjazdu). Problem jest zawsze obserwowany podczas holowania przyczepy i cofania. Serwis w związku z tym problemem do tej pory - styczeń 2017: Wymieniony czujnik/rura podciśnienia wspomagania hamulców (numer części 23135228) „przełącznik z rurą” został również odnotowany na zleceniu serwisowym. Klientowi naliczono około 200 USD bez żadnych korzystnych wyników dotyczących problemu. Dział serwisu Chevroleta naprawił ten sam problem w 3 pojazdach do tej pory. Dwa z nich miały 27 000 mil, a drugi 91 000 mil. Mówi się, że naprawa kosztuje około 1900 USD.

Attachments

#4 ·
Widziałem 1-2 z nich. To nie koniec świata. Szybka i łatwa naprawa. Jeśli chodzi o niemożność zatrzymania???? Nie jestem tego pewien. Mógłbym zatrzymać oba moje przypadki z konsekwencją.

Save
#5 ·
1. Dział obsługi twierdzi, że cały układ hamulcowy wymaga wymiany, łącznie z przewodami hamulcowymi. Dlaczego? Czy możliwe jest, że olej silnikowy (smarujący pompę próżniową) może dostać się do wspomagania hamulców (rozumiem to); a następnie do pompy hamulcowej. Tego właśnie nie rozumiem.

2. Czy mają pompę wyprodukowaną przez innego producenta, czy to tylko praca za 1000 dolarów co 56 000 mil?

#6 ·
Kolega z pracy wspomniał, że pedał hamulca w jego Sierra z 2015 roku stawał się twardy jak skała, gdy hamował, zbliżając się do zaparkowania jak najbliżej innego pojazdu na podjeździe. Działo się to tylko przy niskich prędkościach, a pedał stawał się coraz twardszy, gdy wciskał i zwalniał hamulec. Rozwiązaniem był czujnik, szybkie i łatwe, a problem nie powrócił.

#17 ·
Kolega z pracy wspomniał, że pedał hamulca w jego Sierrze z 2015 roku stawał się twardy jak skała, gdy hamował, zbliżając się do zaparkowania jak najbliżej innego pojazdu na podjeździe. Działo się to tylko przy niskich prędkościach, a pedał stawał się coraz twardszy, gdy wciskał i zwalniał hamulce. Jego rozwiązaniem był czujnik, szybkie i łatwe, a problem nie powrócił.
Wiem, że to prawie 7 lat temu, ale czy przypadkiem pamiętasz, który czujnik wymienił? Mam dokładnie ten sam problem. Czujnik położenia pedału hamulca wydaje się nie być problemem, ale daleko mi do mechanika lol.

#8 ·
bksbigdogdoug said:
Współpracownik wspomniał, że pedał hamulca w jego Sierra z 2015 roku stawał się twardy jak skała, gdy hamował, zbliżając się do zaparkowania jak najbliżej innego pojazdu na podjeździe. Działo się to tylko przy niskich prędkościach, a pedał stawał się coraz twardszy, gdy wciskał i zwalniał hamulec. Jego rozwiązaniem był czujnik, szybkie i łatwe, a problem nie powrócił.
Czy jest szansa, że możesz podać numer części czujnika? Powinien być na jego raporcie z naprawy. Zastanawiam się, czy to ta sama część, którą wymienili w mojej ciężarówce.

#12 ·
Wow, właśnie zamieściłem ten sam problem z moim Silverado 2016 (na forum hamulców). Hamowanie z małą prędkością jest niemożliwe. Pedał staje się twardy jak skała i nie można zatrzymać ciężarówki. Zdarzyło się to dwa razy w ciągu dwóch tygodni i jutro zabieram go do Chevroleta. Na szczęście przede mną był ogranicznik parkowania, a nie inny samochód/ciężarówka. Straszna sprawa.

Czy ktoś znalazł rozwiązanie, skoro nie ma TSB??? Nie chcę, żeby dealer powiedział mi, że nie może odtworzyć problemu, a potem BUM, wpadnę w wypadek.

Mam 25 tys. mil na moim.
1500 4x4

#14 ·
Znalazłem ten biuletyn serwisowy... co jest uciążliwe, ponieważ moja gwarancja się skończyła. Mój tata właśnie zamówił czujnik i spróbujemy, ale sprawdzi przewód wymieniony w tym biuletynie, aby sprawdzić, czy jest w nim olej, ponieważ w tym tygodniu ciągnę przyczepę kempingową i mam nadzieję, że tak nie jest.

#15 ·
Moim rozwiązaniem, przynajmniej na razie, była pompa próżniowa do hamulców. To właśnie dealer wymienił na zlecenie GM. Specyfikacja to >13"hg, a u mnie było około 10"hg.

Jeśli posurfujesz po tym linku, zobaczysz, że to prawdopodobnie było rozwiązanie dla większości ciężarówek z tym problemem.

Powodzenia...

#18 ·
@Walker9 Ten użytkownik nie był tutaj od 3 lat. Nie oczekuj odpowiedzi. Być może lepiej będzie, jeśli założysz własny wątek ze wszystkimi szczegółami dotyczącymi Twojej ciężarówki.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.