Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
Status
Not open for further replies.

Świece zapłonowe

4.9K views 12 replies 6 participants last post by  Dean508  
#1 ·
Cześć wszystkim, więc moja ciężarówka właśnie przekroczyła 75 tys. km i myślę, że czas zacząć szukać świec zapłonowych na wymianę. Wiem, że irydowe AC Delco i irydowe NGK to ta sama świeca. Ale co ze świecami Denso? Słyszałem, że są dobre, ale chciałem zobaczyć, czy ktoś ich wcześniej używał. Przy okazji wiem, że świece mają wytrzymać 100 tys. km, ale nie zaszkodzi zacząć szukać już teraz!

Save
#2 ·
Po prostu wybrałbym acdelco zarówno dla przewodów, jak i świec zapłonowych. To proste i nie trzeba zgadywać, czy są takie same. Niektórzy twierdzą, że inne świece działają dobrze na początku, a z czasem zawodzą.

#3 ·
Nie mogłem znaleźć irydowych świec zapłonowych AC Delco w moim lokalnym sklepie, więc kupiłem irydowe NGK. Masz rację, to te same świece i działają tak samo dobrze. Masz również rację mówiąc, że 100 000 km to zwykle czas wymiany (ja wymieniłem swoje przy 155 000 km i wciąż działały dobrze, lol), ale to dobry pomysł, żeby je teraz kupić, a kiedy będziesz miał kilka wolnych godzin, możesz cieszyć się obijaniem kostek i wymianą!

Nic nie wiem o świecach Denso, imo jeśli możesz dostać AC Delco lub NGK, weź je. Mała wskazówka, jeśli masz w pobliżu Advance Auto Parts, zamów online! Często mają kupon 20 $ zniżki na 50 $, co jest świetną ofertą.

#4 ·
@19trax95 Tak, tak myślę, po prostu byłem ciekawy, lol

@mitchell0715 Właściwie to pracuję w sklepie Advance, ale ta oferta online jest o wiele lepsza niż moja zniżka pracownicza!

Save
#5 ·
No i proszę! Ten kupon 50 $ zniżki na 125 $, który ostatnio mieli, był niesamowity, zaoszczędził mnóstwo gotówki lol. Wątpię, żeby pozwolili ci połączyć zniżkę pracowniczą z kuponem, ale nigdy nie zaszkodzi spróbować. Jak pewnie wiesz, telefon do centrum sprzedaży zwykle daje najlepsze rezultaty :lol: Jak wspomniano, możesz kupić przewody na wszelki wypadek. Ponieważ twoja ciężarówka nie jest tak stara jak moja (14 lat), jest mało prawdopodobne, że przewody są złe, ale to wkurza, gdy jeden się zepsuje i nie możesz podjechać do sklepu po przewody, skoro możesz je po prostu zwrócić, jeśli ich nie potrzebujesz! Właściwie kupiłem fabrycznie nowe przewody delco, a moje obecne przewody były w świetnym stanie, więc po prostu je zostawiłem. Jeśli kupisz nowe przewody, upewnij się, że odczytasz numer z cewki zapłonowej, aby uzyskać odpowiedni zestaw (brzmisz na dość kompetentnego, po prostu chcę się upewnić, że jesteś gotowy, gdy nadejdzie czas).

#6 ·
Zapomniałem wspomnieć, żeby regularnie sprawdzać Rock Auto. Dostałem moje przewody acdelco za prawie 50% taniej. Od czasu do czasu mają wyprzedaże hurtowe. To prawdziwe przewody acdelco i są tak oznaczone, ale mają fajny czerwonawy pomarańczowy kolor. Przyszły w zwykłym plastikowym worku, ale są zdecydowanie nowe i oryginalne.

To samo dotyczy wielu części z rabatami hurtowymi. Czasami nie można przebić ich ofert.

#7 ·
@mitchell0715 Tak, przewijałem druty i przeczytałem "dla okrągłej cewki" i "dla kwadratowej cewki" i zdałem sobie sprawę, że mają różne numery części. Pomyślałem, że to trochę dziwne, ale dziękuję za wyjaśnienie.

@19trax95 Cóż, moja ciężarówka jest czerwona. To wyglądałoby całkiem nieźle, sprawdzę to, kolego.

Save
#10 ·
Nigdy nie wymieniałem świec zapłonowych ani przewodów, ale przeczytałem kilka wątków z dziesiątkami, jeśli nie setkami postów i zdecydowana większość opinii wydaje się preferować AC-Delco dla obu. Mam tylko 24000 na mojej ciężarówce, ale gdybym potrzebował świec i przewodów, to byłby mój wybór. Na marginesie, jak trudno jest wyjąć i wymienić świece w NNBS z 5.3L?

Save
#11 ·
Nie patrzyłem na nnbs od jakiegoś czasu, odkąd mój ojciec sprzedał swój. Ale mój 2001 był najłatwiejszym pojazdem, jaki kiedykolwiek zrobiłem. Do każdego z nich jest łatwy dostęp, z wyjątkiem tylnej świecy zapłonowej po stronie pasażera. Ta nawet nie jest taka zła, po prostu nie ma wystarczająco dużo miejsca na moje ogromne dłonie haha.

Ale myślę, że silnik w ciężarówkach GM jest umieszczony bardziej z przodu niż u większości innych producentów, co lepiej odsłania świece zapłonowe. Podczas gdy na przykład w Dodge silnik jest wciśnięty w przegrodę ogniową dość mocno, więc trudno się do nich dostać.

Dostałem wszystkie swoje za pomocą grzechotki 3/8 z przedłużeniem 2" lub przegubem uniwersalnym lub kombinacją tych dwóch.

A następnie dokręciłem je wszystkie małym kluczem dynamometrycznym z przegubem uniwersalnym.

#13 ·
Zainstalowałem świece zapłonowe Denso iR i zestaw przewodów w moim '00 6.0... Muszę mieć na nich teraz 50 tys. km... Używałem Denso w moich ostatnich trzech ciężarówkach GM i wytrzymują próbę czasu... Używałem również AC Delco iR z podobnymi pozytywnymi wynikami... Myślę, że dobrze jest z jednym i drugim, wybrałbym z zestawu świec/przewodów, który pasuje do twojego budżetu...

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.