Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
Status
Not open for further replies.

Ciężarówka nie wytwarza ciepła.

7.5K views 33 replies 11 participants last post by  Beach Tiger  
#1 ·
Witajcie wszyscy, to mój pierwszy post, więc dajcie mi znać, jeśli złamię jakieś zasady tym postem. Mam czarnego GMC Sierra z71 z 2004 roku, 4wd.
ufam mu od około 2 miesięcy. Mieszkam w południowo-wschodnim Teksasie, więc nie musiałem używać nagrzewnicy ani odmrażacza do zeszłego tygodnia. moim problemem jest to, że moja klimatyzacja i klimatyzacja nie wydmuchują ciepła. Działa na stopy. Głowa, oboje, odmrażacz przedniej szyby i odmrażacz tylnej szyby. ale wydmuchuje tylko klimatyzację. nawet gdy pokrętło jest całkowicie ustawione na ciepło. Kiedy moje pokrętło jest na zimno i przesuwam je na ciepło, słychać, jak się włącza, jakby miało zacząć wydmuchiwać gorące powietrze, ale nic się nie zmienia. Sprawdziłem wadliwe połączenia z pokrętłami, a także wszystkie przełączniki HVAC. Oba były w porządku, temperatura szybko spada w dół, więc będę potrzebował, aby moja ciężarówka była ciepła/odmrożona tak szybko, jak to możliwe. Dziękuję wszystkim, którzy mogą pomóc!

#2 ·
Hmm, dziwne... Miałem tylko problemy z klimatyzacją, a nie z ogrzewaniem. Więc kiedy ustawiasz ogrzewanie na najwyższą temperaturę i wyłączasz ten mały symbol płatka śniegu, nadal wieje zimne powietrze? Nigdy o tym nie słyszałem.

Save
#7 ·
Miałem ten problem w moim 2000 roku. Mój mechanik stwierdził, że to prawdopodobnie zatkana linia nagrzewnicy, więc wziął adapter, który zrobił, łączący wąż ogrodowy i linię niskiego ciśnienia powietrza i podłączył go do linii nagrzewnicy. Pomiędzy wodą o niskim ciśnieniu a turbulencjami zapewnionymi przez powietrze o niskim ciśnieniu udało mu się przedmuchać rdzeń nagrzewnicy i przewody nagrzewnicy i przywrócić ciepło. Może to wszystko, co masz.

#10 ·
Sprawdź pod kątem blokady powietrznej, uruchom ciężarówkę i otwórz korek chłodnicy. Miałem to w moim Blazerze kilka lat temu. W ogóle nie ma ciepła lub przychodzi i odchodzi? Uruchomienie ciężarówki z otwartym korkiem może odpowietrzyć powietrze w układzie, co może zadziałać.

Save
#12 ·
Sposobem na wykluczenie tego byłoby sprawdzenie, czy oba węże nagrzewnicy są gorące, prawda? Jeśli węże nagrzewnicy w ogóle nie są gorące, to prawdopodobnie problem dotyczy termostatu. Jeśli tylko jeden jest gorący lub występuje znaczna różnica temperatur między nimi, to prawdopodobnie zablokowany jest rdzeń nagrzewnicy. Jeśli oba są gorące, ale nie ma ciepła, to prawdopodobnie klapa mieszająca lub coś podobnego.

#14 ·
Nie mogłem zdjąć plastikowej końcówki nad grillem, aby dostać się do korka chłodnicy, ale zrobię to jak najszybciej. Czy ktoś ma schemat węży HVAC? A może instrukcję obsługi Helms, żebym wiedział, gdzie znajduje się termostat i wszystkie węże?

#17 ·
Powinno być coś w ciągu pięciu minut, przynajmniej zauważalne ocieplenie. Moim zdaniem to termostat. W przeciwnym razie ciężarówka nagrzewa się prawidłowo i dobrze jeździ? Czy wskaźnik temperatury pozostaje w normalnej strefie roboczej?

#18 ·
Tak, wszystko inne z ciężarówką działa sprawnie i bez zarzutu, poza czujnikiem Upstream 02, który wymaga wymiany i wkrótce wymiany oleju. Nie miałem żadnych problemów, a wskaźnik temperatury pozostaje przed połową, tak jak zawsze.

#21 ·
Znajduje się pod deską rozdzielczą, dokładnie pośrodku, obok podłogi. Trzy śruby 7 mm trzymają go w miejscu. Zdejmij siłownik, a następnie przesuń klapę ręcznie. Jeśli nadmuch powietrza zmienia się z zimnego na ciepły, potrzebujesz nowego siłownika. OReilly's ma go w magazynie - około 45 USD.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.