Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Wymiana pokrywy zaworów

37K views 8 replies 6 participants last post by  ffemtmcd  
#1 ·
Mam Silverado CC z 2008 roku i ma on starą pokrywę zaworów.

Ponieważ nie mam już gwarancji i wciąż zużywam trochę oleju, czy warto byłoby samemu zamontować nową, zaktualizowaną pokrywę zaworów? Kosztuje tylko 90 dolarów.

#2 ·
Jasne, zrobiłbym to. Może to rozwiązać problem utraty oleju, który masz, ale może też nie, ale wyeliminuje znane źródło utraty oleju.

Stara pokrywa zaworów ma otwarty otwór, który pozwala na wyciek oleju wraz z gazami. Nowa pokrywa ma płytkę nad otworem, która pozwala na ucieczkę gazów, ale ogranicza przepływ oleju. Nie zatrzymuje go, ale znacznie zmniejsza utratę oleju.

Na tym zdjęciu widać zarówno starą pokrywę z otwartym otworem, jak i nową pokrywę z dodaną płytką ograniczającą.

Powodzenia z projektem i poinformuj nas o swoich wynikach. Cf

Attachments

#5 ·
Znalazłem to w Internecie. Sprawdziłbym w moim Haynesie, ale jestem w pracy. Wygląda na dość proste i łatwe.

Wygląda na to, że zajmuje to może 10 minut. Większość pracy polega na usunięciu wszystkich innych rzeczy.

Obecnie mam Range V8, więc wyłączyłem AFM, ale myślę, że zaktualizowana pokrywa zaworów może pomóc w wycieku oleju.

#7 ·
motomixr said:
Czy jest jakiś sposób, aby od zewnątrz stwierdzić, która osłona jest która?

Patrząc na używany 5.3, zastanawiam się, czy istnieje jakiś sposób, aby sprawdzić, czy poprzedni właściciel zainstalował zaktualizowane osłony.

Dzięki -
Wymieniłem kilka osłon, ale nie pamiętam, czy istniało jakieś odmienne oznaczenie między nimi. Myślę, że zaktualizowana osłona ma numer części 12570427. Nie jestem pewien, czy to pomaga. Wymiany wymaga tylko strona kierowcy.

#9 ·
Wiem, że to stary wątek, ale dopiero miesiąc temu dostałem mojego 069 Silverado - nie wiedziałem wiele o silniku z kodem M. Chciałem odpowiedzieć na pytanie motomixr - Czy jest jakiś sposób, aby z zewnątrz stwierdzić, czy pokrywy zaworów zostały wymienione?