Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Napięcie waha się

117K views 39 replies 21 participants last post by  Michael Perez  
#1 ·
Mój benzynowy pickup Sierra 1/2 tony z 2018 roku ma przejechane 20 000 mil. W drodze do domu, podczas 150-milowej jazdy, zauważyliśmy, że woltomierz waha się między 12 a 14 woltami (miałem ze sobą miernik Fluke). Było ciepło, mieliśmy włączoną klimatyzację, napięcie spadało do 12 wolt przez 25 mil, a następnie ponownie wzrastało do 14 wolt. Potem może spadać, mogę wyłączyć silnik i uruchomić go ponownie, a wtedy znowu będzie 14 woltów. Wiem, że to problem gwarancyjny, ale jeśli nie występuje w warsztacie, jak mogą to naprawić? Czy komuś jeszcze się to przydarzyło? Dostanie się do dealera GM jest jak dostanie się na listę oczekujących do lekarza, trzy tygodnie później.

#2 ·
To normalne. Jest to opisane w instrukcji obsługi dotyczącej układu ładowania i sposobu dostosowywania jego wydajności w zależności od zapotrzebowania.

A wskaźnik, gdy ciężarówka jest uruchomiona, nie wyświetla już napięcia. Jest to po prostu zakres od niskiego do wysokiego. Zwróć uwagę na większe obszary w górnej części środkowej części wskaźnika.

#3 ·
Wszystko to powinno być wyjaśnione w instrukcji obsługi...

Obciążenie akumulatora
Zarządzanie
Pojazd posiada system zarządzania energią elektryczną (EPM), który szacuje temperaturę i stan naładowania akumulatora. Następnie dostosowuje napięcie w celu uzyskania najlepszej wydajności i dłuższego okresu eksploatacji akumulatora. Gdy stan naładowania akumulatora jest niski, napięcie jest nieznacznie podwyższane, aby szybko przywrócić naładowanie. Gdy stan naładowania jest wysoki, napięcie jest nieznacznie obniżane, aby zapobiec przeładowaniu. Jeśli pojazd posiada wskaźnik woltomierza lub wyświetlacz napięcia w centrum informacyjnym kierowcy (DIC), można zauważyć, że napięcie wzrasta lub spada. To normalne. Jeśli wystąpi problem, zostanie wyświetlone powiadomienie. Akumulator może rozładowywać się na biegu jałowym, jeśli obciążenia elektryczne są bardzo wysokie. Dotyczy to wszystkich pojazdów. Dzieje się tak dlatego, że generator (alternator) może nie obracać się wystarczająco szybko na biegu jałowym, aby wytworzyć całą moc potrzebną do bardzo wysokich obciążeń elektrycznych. Wysokie obciążenie elektryczne występuje, gdy włączonych jest kilka z następujących elementów, takich jak: reflektory, światła drogowe, światła przeciwmgielne, odmrażacz tylnej szyby, wentylator klimatyzacji na wysokich obrotach, podgrzewane fotele, wentylatory chłodzenia silnika, obciążenia przyczepy i obciążenia podłączone do gniazd zasilania akcesoriów. EPM działa w celu zapobiegania nadmiernemu rozładowaniu akumulatora. Robi to, równoważąc moc wyjściową generatora i potrzeby elektryczne pojazdu. Może zwiększyć prędkość obrotową silnika na biegu jałowym, aby generować więcej mocy w razie potrzeby. Może tymczasowo zmniejszyć zapotrzebowanie na energię niektórych akcesoriów. Zazwyczaj te działania występują w krokach lub poziomach, bez zauważalności. W rzadkich przypadkach, na najwyższych poziomach działań naprawczych, działanie to może być zauważalne dla kierowcy. Jeśli tak się stanie, może zostać wyświetlony komunikat DIC.

#40 ·
Powinno to być wyjaśnione w instrukcji obsługi...

Obciążenie akumulatora
Zarządzanie
Pojazd posiada system zarządzania energią elektryczną (EPM), który szacuje temperaturę i stan naładowania akumulatora. Następnie dostosowuje napięcie w celu uzyskania najlepszej wydajności i dłuższego okresu eksploatacji akumulatora. Gdy stan naładowania akumulatora jest niski, napięcie jest nieznacznie podwyższane, aby szybko przywrócić ładowanie. Gdy stan naładowania jest wysoki, napięcie jest nieznacznie obniżane, aby zapobiec przeładowaniu. Jeśli pojazd posiada wskaźnik woltomierza lub wyświetlacz napięcia w centrum informacyjnym kierowcy (DIC), można zauważyć, że napięcie wzrasta lub spada. To normalne. Jeśli wystąpi problem, zostanie wyświetlone powiadomienie. Akumulator może rozładowywać się na biegu jałowym, jeśli obciążenia elektryczne są bardzo wysokie. Dotyczy to wszystkich pojazdów. Dzieje się tak, ponieważ generator (alternator) może nie obracać się wystarczająco szybko na biegu jałowym, aby wytworzyć całą moc potrzebną do bardzo wysokich obciążeń elektrycznych. Wysokie obciążenie elektryczne występuje, gdy włączonych jest kilka z następujących elementów, takich jak: reflektory, światła drogowe, światła przeciwmgielne, odmrażacz tylnej szyby, wentylator klimatyzacji na wysokich obrotach, podgrzewane fotele, wentylatory chłodzenia silnika, obciążenia przyczepy i obciążenia podłączone do gniazd zasilania akcesoriów. EPM działa w celu zapobiegania nadmiernemu rozładowaniu akumulatora. Robi to, równoważąc wyjście generatora i potrzeby elektryczne pojazdu. Może zwiększyć prędkość obrotową silnika na biegu jałowym, aby w razie potrzeby wytworzyć więcej mocy. Może tymczasowo zmniejszyć zapotrzebowanie na energię niektórych akcesoriów. Zazwyczaj działania te występują w krokach lub poziomach, bez zauważalności. W rzadkich przypadkach, na najwyższych poziomach działań naprawczych, działanie to może być zauważalne dla kierowcy. Jeśli tak się stanie, może zostać wyświetlony komunikat DIC
Dzięki Mark za informacje, zaoszczędziłeś mi 500$

#6 ·
Dziękuję RedSLEd za wyjaśnienie, ale przejechaliśmy tym samochodem 20 000 mil do Kalifornii dwa razy i raz do Wyoming. Woltomierz zawsze pozostaje na środku miernika. Teraz się porusza, a gdy jest po lewej stronie na około 1/4 pełnego odczytu wskaźnika, ładuje akumulator napięciem 12 V. Wiem, że prawidłowe natężenie ładowania wynosi około 14,2 V. Dziś moja żona przejechała nim około 22 mil do miasta, bez postojów, bez klimatyzacji, a woltomierz podskoczył dwa razy z 12 do 14 V i pokrywa się to z odczytem napięcia na zaciskach dodatnim i ujemnym akumulatora. Poprowadziłem przewody rozruchowe od zacisków akumulatora do mojego miernika Fluke w kabinie, aby sprawdzić natężenie ładowania. W poniedziałek ma być gorąco, więc wyjadę nim z włączoną klimatyzacją i zobaczę, co się stanie. Właśnie otrzymaliśmy nowy spychacz Cat z 2020 roku i przysięgam, że elektronika jest tak skomplikowana jak w mojej ciężarówce. W poniedziałek każę operatorowi monitorować woltomierz i zobaczyć, czy się porusza

#8 ·
Przeczytaj instrukcję obsługi. To w 100% normalne. To, że wcześniej tego nie zauważyłeś, nie oznacza, że jest to nieprawidłowe.

Nie musisz tego dalej sprawdzać.

GM instaluje ten system w ciężarówkach od prawie 20 lat.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#9 ·
z porad GM sprzed lat.......

Modele: 2005-2009 Cadillac Escalade

2005-2009 Chevrolet Avalanche, Silverado, Silverado Classic, Suburban, Tahoe

2005-2009 GMC Sierra, Sierra Classic, Yukon

Warunki wahań woltomierza:
Niektórzy klienci mogą zauważyć, że woltomierz waha się między 12 a 14 woltami w ich pełnowymiarowym pickupie lub pojeździe użytkowym. Począwszy od roku modelowego 2005, lekkie pełnowymiarowe pick-upy i pojazdy użytkowe są wyposażone w nowy system regulacji napięcia (RVC). System ten zmniejsza docelowe napięcie wyjściowe generatora do 12,6-13,1 V w trybie "Fuel Economy", aby poprawić oszczędność paliwa. Generator może opuścić "Fuel Economy Mode", jeśli wymagane jest dodatkowe napięcie. Spowoduje to wahania woltomierza między 12 a 14 woltami, w przeciwieństwie do systemów nieregulowanych, które zwykle utrzymują bardziej spójny odczyt 14 woltów. Ta fluktuacja z systemem RVC jest normalnym działaniem systemu i NIE należy podejmować żadnych napraw.

Problemy z ładowaniem akumulatora w przyczepie kempingowej/przyczepie:
Niektórzy klienci mogą zauważyć, że podczas holowania lub przewożenia przyczepy kempingowej/przyczepy akumulator pomocniczy przyczepy kempingowej/przyczepy nie pozostaje naładowany. W większości przypadków problem ten jest obwiniany na nowy system RVC. Chociaż system RVC zmniejsza docelowe napięcie wyjściowe generatora do 12,6-13,1 V w trybie "Fuel Economy", funkcja ta jest pomijana, jeśli funkcja holowania/transportu jest włączona. Po włączeniu funkcji holowania/transportu system RVC pozostanie w "Trybie ładowania", a docelowe napięcie wyjściowe generatora wyniesie 13,9-15,5 V, w zależności od stanu naładowania akumulatora i szacowanej temperatury akumulatora. Aby utrzymać generator w "Trybie ładowania", użyj jednej z następujących dwóch metod.

• Pierwszą metodą jest użycie trybu holowania/transportu podczas holowania lub przewożenia przyczepy kempingowej lub przyczepy.

• Drugą metodą jest włączenie reflektorów, co zwiększy docelowe napięcie wyjściowe generatora do 13,9-14,5 V.

#11 ·
suntreemcanic said:
Dziękuję GBLsierraSLE za wyjaśnienie, ale przejechaliśmy tym samochodem 20 000 mil do Kalifornii dwa razy i raz do Wyoming. Woltomierz zawsze pozostaje na środku miernika. Teraz się porusza i kiedy jest po lewej stronie na około 1/4 pełnego odczytu wskaźnika, ładuje akumulator napięciem 12 V. Wiem, że prawidłowa prędkość ładowania wynosi około 14,2 V. Dzisiaj moja żona przejechała nim około 22 mil do miasta, bez postojów, bez klimatyzacji, a woltomierz podskoczył dwa razy z 12 do 14 V i pokrywa się to z odczytem napięcia na zaciskach dodatnich i ujemnych akumulatora. Poprowadziłem przewody rozruchowe od zacisków akumulatora do mojego miernika Fluke w kabinie, aby sprawdzić prędkość ładowania. Ma być gorąco w poniedziałek, więc wyjadę nim z włączoną klimatyzacją i zobaczę, co się stanie. Właśnie otrzymaliśmy nowy spychacz Cat z 2020 roku i przysięgam, że elektronika jest tak skomplikowana jak w mojej ciężarówce. W poniedziałek każę operatorowi monitorować woltomierz i zobaczyć, czy się porusza
Spychacz Cat nie ma nic wspólnego z twoją ciężarówką.

Czy mamy założyć, że albo nie słuchasz tych wszystkich komentarzy, albo tak naprawdę chcesz, żeby coś było nie tak z twoją ciężarówką? ;) Z tego, co opisałeś, ciężarówka działa w 100% normalnie, tak jak została zaprojektowana. Ładuje z napięciem 12 V, ponieważ akumulator jest w pełni naładowany i/lub nagrzewa się, a dodatkowe napięcie nie jest wymagane. Ładuje tylko napięciem 14+ V, gdy jest to potrzebne. Obniża wydajność ładowania, aby przedłużyć żywotność akumulatora. Pomyśl o tym jak o systemie ładowania podtrzymującego akumulator... ładuje w razie potrzeby i tylko wtedy, gdy jest to potrzebne... jak wyjaśniono w niniejszym dokumencie i w instrukcji obsługi.

#30 ·
Spycharka Cat nie ma nic wspólnego z twoją ciężarówką.

Czy mamy założyć, że albo nie słuchasz tych wszystkich komentarzy, albo tak naprawdę chcesz, żeby coś było nie tak z twoją ciężarówką? ;) Z tego, co opisałeś, ciężarówka działa w 100% normalnie, tak jak została zaprojektowana. Ładuje przy 12 woltach, ponieważ akumulator jest w pełni naładowany i/lub nagrzewa się, a dodatkowe napięcie nie jest wymagane. Ładuje tylko przy 14+ woltach, gdy jest to potrzebne. Obniża wydajność ładowania, aby przedłużyć żywotność akumulatora. Pomyśl o tym jak o systemie ładowania podtrzymującego akumulator... ładuje w razie potrzeby i tylko wtedy, gdy jest to potrzebne... jak wyjaśniono w niniejszym dokumencie i w instrukcji obsługi.
Moje napięcie spada do około 4 woltów, gdy włącza się wentylator i zaczyna się nagrzewać.
I to jest normalne??

#12 ·
Dla spokoju ducha możesz obciążyć akumulator 2-3 razy z rzędu. Jeśli przejdzie test, akumulator jest prawdopodobnie w porządku. Alternator powinien generować napięcie 14+ V po naładowaniu akumulatora do pełna i przy średnim niskim obciążeniu, a następnie spadać.

#13 ·
Mój drugi komentarz był komentarzem nr 5, teraz było ich 12, zaakceptuję wszystkie wyjaśnienia jako poprawne. Rozumiem, kiedy wspominasz, że chodzi o oszczędność paliwa, a ja przez większość czasu ciągnę przyczepę w trybie przyczepy, więc tryb oszczędzania nie jest wtedy aktywny. Cóż, to dobrze, obawiałem się, że będę musiał iść do dealera GM, jeszcze nie miałem problemu z odbiorem. Sprawdziłem to w mojej instrukcji obsługi Cat, wierzę, że ma podobny system EPM, ponieważ odnosił się również do temperatury akumulatora w warunkach gorącej pogody. Jutro będziemy monitorować woltomierz, jutro w boksie będzie 95 stopni.

#14 ·
Dlaczego wciąż wspominasz o swoim traktorze?

Dlaczego potrzeba było kilku odpowiedzi na forum, żeby cię przekonać, że działa?

PRZECZYTAJ instrukcję obsługi, która znajduje się w schowku. Nie uwierzysz, ile informacji GM tam umieścił, tylko dla ciebie.

A kiedy włączysz tryb holowania/transportu w ciężarówce. To wyłącza system... znowu, wyjaśnione w instrukcji.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#19 ·
Witajcie wszyscy,
Miałem właśnie takie same doświadczenia jak powyżej, przez 3,5 roku woltomierz się nie ruszał, aż do rozładowania akumulatora, który został wymieniony przez dealera Chevroleta w zeszły poniedziałek 3.10.22. Jednak akumulator ma zaledwie 6 dni i zaczął wykazywać objawy opisane powyżej, a podczas mojej 300-milowej podróży powrotnej z Vegas napięcie spadło do mniej niż 12, a ciężarówka nie zmieniała biegów prawidłowo, ale nigdy nie zapaliły się żadne światła ostrzegawcze. Również dziś rano napięcie wynosiło 15+ w momencie uruchomienia ciężarówki. Czy to wskazywałoby na uszkodzony alternator lub wbudowany regulator napięcia?

#20 ·
Jeśli Twój samochód ciężarowy jest nowszy niż 2005 rok, system wydaje się działać zgodnie z przeznaczeniem. Wyjście alternatora jest kontrolowane przez BCM. Szybkość ładowania będzie się wahać od 12 do 15+ woltów w razie potrzeby, w oparciu o różne czynniki, co jest wyjaśnione co najmniej 2-3 razy w tym wątku i w instrukcji obsługi.

Nieprawidłowa zmiana biegów? Co to znaczy? Z którego roku jest ciężarówka? Ile ma przejechanych mil? Czy skrzynia biegów była kiedykolwiek serwisowana?

#21 · (Edited by Moderator)
Cześć, 2018 1500 4x4 z przebiegiem 67 tys. mil. Pojazd Enterprise Fleet dostarczony przez firmę. Kiedy napięcie spada do dolnej granicy miernika napięcia, zmiany biegów trwają długo. Zazwyczaj utrzymuje się na poziomie około 4000 obr./min przez około 10 sekund lub do momentu naciśnięcia pedału przyspieszenia. Również nie redukowałby biegów prawidłowo, jeśli tempomat był aktywny. Silnik pracuje zauważalnie gorzej, gdy miernik napięcia był po niskiej stronie. Ta ciężarówka była "niezawodna bez powyższego" przez ostatnie 3,5 roku i nagle to się dzieje. To moja pierwsza ciężarówka Chevy od 1988 roku. Dziękuję za pomoc.

Jeśli Twoja ciężarówka jest nowsza niż 2005 rok, system wydaje się działać zgodnie z przeznaczeniem. Wyjście alternatora jest kontrolowane przez BCM. Szybkość ładowania będzie się różnić od 12 do 15+ woltów w razie potrzeby, w oparciu o różne czynniki, co jest wyjaśnione co najmniej 2-3 razy w tym wątku i w instrukcji obsługi.

Nieprawidłowa zmiana biegów? Co to znaczy? Z którego roku jest ciężarówka? Ile ma przejechanych mil? Czy skrzynia biegów była kiedykolwiek serwisowana?
Cześć,
2018 1500 4x4 z przebiegiem 67 tys. mil, ta ciężarówka dostarczona przez firmę jest moja od 3,5 roku i była "Niezawodna bez żadnych z powyższych problemów do zeszłego tygodnia". Jechałem ciężarówką z Florydy do Phoenix, w drodze z I40 w Winslow, AZ, po raz pierwszy zauważyłem, że miernik napięcia zbliża się do mniej niż 12 V. Wtedy zaczęło się dziać coś ze zmianą biegów, nie redukował biegów podczas zjazdu ze stromego wzniesienia na tempomacie. Zmiana biegów również zajmowała dużo czasu między biegami i zacinała się na biegu i nie zmieniała biegu na wyższy przy 5 tys. obr./min, chyba że nacisnąłem pedał przyspieszenia. Więc zabrałem go do dealera, wrócił jako uszkodzony akumulator i wyciek sprężarki klimatyzacji. Zabrałem ciężarówkę do domu, a potem do Vegas. Wszystko dobrze przez około 2 godziny, potem miernik napięcia zaczął się obniżać, ale wszystko nadal działało, więc dokończyłem podróż do Vegas. Potem czas na powrót, uruchomiłem ciężarówkę i wolty wynosiły 15+ przez około 10 minut z powrotem do środka, trwało to około 3 godzin, a następnie około 60 mil od domu miernik napięcia znów zmierzał na południe, tuż nad dolną granicą, około 15 mil od dealera zmiana biegów zaczęła się zachowywać jak poprzednio, a przyspieszenie było bardzo powolne. Z zauważalną różnicą w jakości biegu jałowego na światłach, ale zaliczę ciężarówce, że zawiozła mnie do dealera.
To mój pierwszy nowszy Chevy i nowszy pojazd od mojego Dodge Ram z 2005 roku, którego właśnie sprzedałem.

Dzięki za wysłuchanie powyższego, muszę wrócić na Florydę w poniedziałek i nie chcę się zepsuć po drodze.

#23 ·
Ponieważ nie ma problemu do naprawienia. System działa tak, jak powinien, co zostało kilkakrotnie wyjaśnione w tym wątku.

#24 ·
Właśnie doświadczyłem tego problemu dzisiaj, wracając do domu z Missouri... 100 stopniowy dzień ciągnący mały kamper w stylu łezki... po przeczytaniu tego... teraz czuję się o wiele lepiej 2020 trailboss 5.3 litra... 27500 mil

#25 ·
Komputer zarządza systemem ładowania.
System nie jest prostym regulatorem napięcia jak w 'dobrych starych czasach'.
Komputer WYŚLE komunikat, jeśli wystąpi problem z systemem ładowania.
Dokumentacja producenta zawiera kilka stron informacji o tym, jak działa system ładowania i co może/zmienia.

#27 ·
Mam ten problem w Silverado 6.0L z 2005 roku. Nigdy wcześniej nie miałem takich wahań. Od czasu do czasu pojawia się komunikat o braku ładowania akumulatora. Reflektory i światła deski rozdzielczej również w nocy się wahają. Alternator ma kilka lat, a akumulator ma 6 miesięcy. A wskazówka ładowania skacze w przód i w tył, wszystko to ostatnie wydarzenia.