Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
21 - 40 of 65 Posts
Tak, myślę to samo. Być może natknąłem się na pcm do wypróbowania. Dam ci znać!
Mam ten sam rok, markę i model i to pomogło mi wyeliminować wiele możliwości, kiedy mój zaczął robić to samo. Czy kiedykolwiek musiałeś wymienić PCM?

Jeszcze raz dziękuję, ten wątek zaoszczędził mi dużo czasu!

Cześć, mam podobny problem z moimi wentylatorami z 2011 roku, które nie włączają się, nawet jeśli włączę klimatyzację. Wymieniłem przekaźnik i czujnik temperatury dla nich. Pominąłem przekaźnik i obracają się dobrze.

Podbijam ten wątek. Mój '07 Classic ma dokładnie ten sam problem. Brak wentylatorów, klimatyzacja nie działa, brak wentylatorów po wybraniu klimatyzacji na panelu sterowania. Wymieniłem wszystkie przekaźniki wentylatorów, sprawdziłem bezpieczniki, wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodzącego. Wentylatory włączają się, jeśli zewrę gniazda przekaźników 30 do 87. Wymieniłem nawet ECU i nadal bez zmian.

Łatwym sposobem testowania jest użycie elementów sterujących BIDI ze skanera lub oprogramowania do strojenia. Pozwala to przetestować wszystko, od PCM/ECM po wentylatory, za jednym razem.

Ewentualnie/również możesz spróbować wykonać testy elektryczne zamiast wymieniać części w ciężarówce. Może to być problem z okablowaniem lub złączem, albo jednostka sterująca klimatyzacją ma problem.

Cześć wszystkim, miałem również problem z moimi wentylatorami elektrycznymi, które nie włączały się po osiągnięciu temperatury. U mnie był to przekaźnik na wentylatorach, ale przeszedłem również na wentylator i sprzęgło ręczne, aby zatrzymać przegrzewanie się.

Witajcie wszyscy, ja również miałem problem z moimi wentylatorami elektrycznymi, które nie włączały się po osiągnięciu temperatury. U mnie był to przekaźnik na wentylatorach, ale przeszedłem również na wentylator i sprzęgło ręczne, aby zapobiec przegrzaniu.
Jaki rok/marka/model/silnik/wykończenie ciężarówki?

Witaj, szukałem na forach problemu z wentylatorami chłodzenia w moim Silverado z 2005 roku i mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc. Po podłączeniu skanera do ciężarówki temperatura silnika wzrasta do 220F, a wentylatory się nie włączają. Po przeczytaniu kilku forów na ten temat rozumiem, że istnieją dwa przewody, które są "uziemione" w PCM, aby włączyć wentylatory. Są to przewód GN w złączu 1, pin 42 ORAZ niebieski przewód złącza 2, pin 33 PCM. Jeśli uziemię którykolwiek z tych przewodów (przy PCM), wentylatory się włączą i będą działać. To mówi mi, że obwód jest w porządku od PCM, przez bezpieczniki i przekaźniki, aż do wentylatora. Zgadza się? Wydaje się, że mój PCM jest uszkodzony. LUB czy możliwe jest, że uziemienie do PCM jest uszkodzone? Parametry w PCM? KAŻDA POMOC BĘDZIE WSPANIAŁA. Przetestowałem system aż do tych dwóch przewodów PCM, a uziemienie ich to jedyny sposób na uruchomienie wentylatorów..... Dzięki (Nawiasem mówiąc, w PCM NIE MA żadnych kodów związanych z wentylatorami....).
Witaj, czy kiedykolwiek rozwiązałeś ten problem? Mam 59 chevy z zamianą silnika 2004 Silverado 1500 4.8 z tym samym problemem, pamiętam tylko, że wentylatory włączyły się raz od czasu, gdy kupiłem go w zeszłym roku, kiedy tykał, sprawdziłem bezpieczniki, wentylator działa po podłączeniu na gorąco, czujnik temperatury działa na skanerze obd, wczoraj się zagotował i nie mogę znaleźć problemu, dzięki tom

Goniłem ogon w tym samym problemie (2005 GMC Sierra 5.3, Z71, Auto-Air itp...

To, co zamierzam tu skopiować/wkleić, to moje notatki, gdy diagnozowałem ten system... przepraszam, jeśli jest to trochę tajemnicze.

Oglądałem filmy, a niektóre są wyjątkowo dobre i przydatne, jeśli chcesz zrozumieć system szeregowy/równoległy - fascynujące! ( dobry film tutaj )

OK --- Jest wiele rzeczy, które muszą być w idealnym planetarnym ustawieniu, aby wszystko dobrze działało. Uważaj, że niektóre obwody, które kwalifikują wentylatory i działanie HVAC, są zarówno cyfrowe (CANBUS), jak i analogowe (Class 2 Com) --- itp., więc upewnij się, że wiesz, gdzie wtykasz tę końcówkę sondy!

Zaczynam od bezpieczników --- i znalazłem kilka interesujących rzeczy, które w ogóle nie mają sensu --- ale opublikuję moją najnowszą przygodę.

Oto mój pierwszy rozdział --- miłej zabawy.

////// * \\\\

Spójrz na środkowy panel i przejdź do: Zasilanie bateryjne 1 z 2

Spójrz na trzy przekaźniki --- dwa mają bezpiecznik 40A, a ten pośrodku ma bezpiecznik 10A.

Interesuje mnie środkowy przekaźnik z bezpiecznikiem 10Amp. Nie mogę śledzić, dokąd i skąd dwa połączenia idą-przychodzą-docierają... wszystko, co widzę, to obwód wzbudzający, a nie to, co punkty wzbudzają lub uziemiają.

Oto objawy ---

Sprężarka i wentylatory są nieczynne dla dowolnych/wszystkich ustawień HVAC.
Skaner mówi, że polecenie pochodzi z głowicy sterującej HVAC >>> OK.
Brak napięcia zasilania do sprzęgła sprężarki
Wentylatory WYDAJĄ SIĘ mieć 3 prędkości --- ale może tylko 2. To jeszcze nie zostało potwierdzone.
Silnik, gdy osiąga 205 °F - wtedy oba wentylatory włączają się na wysoką prędkość i ostatecznie wyłączają się, gdy CTS jest zadowolony.
Wskaźnik klastra działa WNL.
Skaner raportuje te same wartości, co wskaźnik na desce rozdzielczej.
Zakładam, że jest to jedyny CTS zarówno dla komputera, jak i wskaźnika. (to prawda)

Image

Zwarcie czujnika niskiego ciśnienia na osuszaczu odbiornika nic nie daje.
Nie mogę znaleźć żadnego napięcia idącego do sprzęgła, ale jest sygnał cyfrowy z 3-punktowego połączenia, który, JAK SĄDZĘ, raportuje ciśnienie w przewodach freonowych.

W spoczynku w wysokiej stronie występuje ciśnienie @160 funtów; to wystarczy, aby zakwalifikować system, jak sądzę. (Później stwierdziłem, że to za dużo!)

Jeśli przekaźnik #3/10Amp zostanie usunięty, wentylatory nie działają, nawet jeśli CTS mówi, że muszą działać.

Włączenie przekaźnika #3/10Amp, gdy polecenie z CTS jest WŁĄCZONE --- wentylatory (liczba mnoga) przechodzą na wysoką prędkość.

Potwierdziłem, że przekaźnik #1/40Amp uruchamia prawy wentylator chłodzący... i... przekaźnik #2/40Amp uruchamia lewy wentylator chłodzący...

.......... wyniki te zostały ustalone przez zmostkowanie zacisku #30 do #87 na płytce drukowanej dla każdego przekaźnika --- i poszczególne wentylatory działały. <yippee>

Image

Przekaźnik #3 /10Amp (zdjęcie zamieszczone powyżej ^) ) to wersja 5-pinowa i aby zrozumieć typy 4-pinowe, zignoruj pin #87a--- więc jest to prosty obwód dwukierunkowy Włącz-Wyłącz --- i z tym się zgadzam --- ale CO włącza/wyłącza? (W tym momencie nie wiedziałem --- ale nadchodziło!)

(ciąg dalszy na następnej pustej stronie, ponieważ nie wiem, czy przekroczyłem limit rozmiaru pliku obrazu.)

OK --- to będzie d-ł-u-g-i, wiem --- ale jeśli chcesz wiedzieć, co do tej pory ustaliłem ---- ok?

///// * \\

Znalazłem miejsce, do którego trafiają pozostałe przekaźniki wentylatora chłodnicy (pod warunkiem, że jest to system manualny).

To świetna informacja --- ale myślę, że jest to dla manualnego systemu HVAC .... Nie wiem.

Image

Widzę, co się dzieje. Lewy wentylator chłodnicy jest uziemiony przez przekaźnik 3, aby zakończyć obwód i włączyć się.

Sekwencja wentylatora chłodnicy jest mniej więcej taka: lewy wentylator i prawy wentylator włączają się z małą prędkością. Następnie jeden wentylator włącza się z dużą prędkością, a następnie oba wentylatory włączają się z dużą prędkością.

Czytając procedurę diagnostyczną dla "Wentylator chłodnicy zawsze włączony", wydaje się, że 5-pinowy przekaźnik (przekaźnik 3) jest "przekaźnikiem sterującym", a 4-pinowe przekaźniki są przekaźnikami niskiej i wysokiej prędkości.

Dołączam wykres diagnostyczny "Wentylator chłodnicy zawsze włączony".

To jest plik PDF i będzie musiał zostać pobrany w wybranym przez Ciebie miejscu ... PLIK TUTAJ

To jest bardzo mylące....

Kiedy zwieram poszczególne przekaźniki wentylatorów (#s 1, 2), wentylatory włączają się indywidualnie na High, a nie razem; to znaczy, że przekaźniki #1 i #2 są sterownikami dla jednego wentylatora każdy, przy dużej prędkości.

Jeśli wyjmę R3, oba wentylatory chłodnicy o dużej prędkości wyłączają się, nawet gdy silnik ma ponad 205°F.

Zasilanie tych przekaźników zmienia się --- MYŚLĘ, że piny # 85 i 86 są wtedy na 12V, prawdopodobnie z informacji zwrotnej z obwodu, co nic nie znaczy dla obwodu, ponieważ powinien być w trybie High Speed i to tylko dodaje nieszkodliwą redundancję do obwodu.

Muszę wyjść po śniadaniu i ponownie sprawdzić moje wyniki.

Amazon pokazuje 2 CTS --- (A/C DELCO # 213-4333 to jeden) - ale mówią, że jest tylko JEDEN CZUJNIK --- o co chodzi?!@?

PS ---> Odkryłem, że R#2 napędza lewy wentylator, a R#1 napędza prawy wentylator .... oba z dużą prędkością --- ale może to być oznaka problemu w module BCM lub HVAC

W tym momencie wygląda na to, że R#2 i R#3 - oprócz tego, że są dla poszczególnych wentylatorów (lewy i prawy), wytwarzają tylko dużą prędkość, każdy. Chyba właśnie to powiedziałem ... przepraszam.

Muszę jeszcze znaleźć coś, co generuje niską prędkość lub kombinację jednego wentylatora na niskiej i drugiego na wysokiej, aby uzyskać pseudo-średnią prędkość.

Dodatek:
Moje "źródła" mówią, że istnieją dwa numery części GM i 2 numery części ACDelco dla tego samego czujnika temperatury płynu chłodzącego silnika. Numery części GM to 12608814 i 19236568, a numery części ACDelco to 213-4333 i 213-4514,

Teraz wszystkie 4 z tych numerów części krzyżują się z numerem części SMP TX89. Zdezorientowany? Tak --- jestem.

(ciąg dalszy na następnej białej stronie)

Ścigam się z tym samym problemem (2005 GMC Sierra 5.3, Z71, Auto-Air itp...)

To, co zamierzam tu skopiować/wkleić, to moje notatki, gdy diagnozowałem ten system... przepraszam, jeśli jest to trochę zagmatwane.

Oglądałem filmy, a niektóre są wyjątkowo dobre i przydatne, jeśli chcesz zrozumieć system szeregowy/równoległy - fascynujące! (dobry film tutaj)

OK --- Jest wiele rzeczy, które muszą być idealnie dopasowane, aby wszystko dobrze działało. Należy pamiętać, że niektóre obwody, które kwalifikują wentylatory i działanie HVAC, są zarówno cyfrowe (CANBUS), jak i analogowe (Class 2 Com) --- itp., więc upewnij się, że wiesz, gdzie wtykasz tę końcówkę sondy!

Zaczynam od bezpieczników --- i znalazłem kilka interesujących rzeczy, które w ogóle nie mają sensu --- ale opublikuję moją ostatnią przygodę.

Oto mój pierwszy rozdział --- miłej zabawy.

////// * \\\\

Spójrz na środkowy panel i przejdź do: Zasilanie akumulatora 1 z 2

Spójrz na trzy przekaźniki --- dwa mają bezpiecznik 40A, a ten pośrodku ma bezpiecznik 10A.

Interesuje mnie środkowy przekaźnik z bezpiecznikiem 10Amp. Nie mogę śledzić, dokąd i skąd dochodzą dwa połączenia... widzę tylko obwód wzbudzający, a nie to, co punkty wzbudzają lub uziemiają.

Oto objawy ---

Sprężarka i wentylatory są niesprawne dla wszystkich/wszystkich ustawień HVAC.
Skaner mówi, że polecenie pochodzi z głowicy sterującej HVAC >>> OK.
Brak napięcia zasilania do sprzęgła sprężarki
Wentylatory WYDAJĄ SIĘ mieć 3 prędkości --- ale może tylko 2. Nie zostało to jeszcze potwierdzone.
Silnik, gdy osiąga 205°F - wtedy oba wentylatory włączają się na wysoką prędkość i ostatecznie wyłączają się, gdy CTS jest zadowolony.
Wskaźnik klastra działa WNL.
Skaner raportuje te same wartości, co wskaźnik na desce rozdzielczej.
Zakładam, że jest to jedyny CTS zarówno dla komputera, jak i wskaźnika. (to prawda)

View attachment 972843

Zwarcie czujnika niskiego ciśnienia na osuszaczu nie daje żadnego efektu.
Nie mogę znaleźć żadnego napięcia idącego do sprzęgła, ale jest sygnał cyfrowy z 3-punktowego połączenia, który, JAK SĄDZĘ, raportuje ciśnienie w przewodach freonowych.

W spoczynku ciśnienie wynosi @160 funtów na stronie wysokiego ciśnienia; uważam, że to wystarczy, aby zakwalifikować system. (Później stwierdziłem, że to za dużo!)

Jeśli przekaźnik #3/10Amp zostanie usunięty, wentylatory nie działają, nawet jeśli CTS mówi, że muszą działać.

Podłączenie przekaźnika #3/10Amp, gdy polecenie z CTS jest WŁĄCZONE --- wentylatory (liczba mnoga) przechodzą na wysoką prędkość.

Potwierdziłem, że przekaźnik #1/40Amp uruchamia prawy wentylator chłodnicy ... i ... przekaźnik #2/40Amp uruchamia lewy wentylator chłodnicy ...

.......... wyniki te zostały ustalone przez zmostkowanie zacisku #30 do #87 na płytce drukowanej dla każdego przekaźnika --- i poszczególne wentylatory działały. <yippee>

View attachment 972844

Przekaźnik #3 /10Amp (obrazek zamieszczony powyżej ^) ) to wersja 5-pinowa i aby zrozumieć typy 4-pinowe, zignoruj ​​pin #87a--- więc jest to prosty dwukierunkowy obwód Wł./Wył. --- i z tym się zgadzam --- ale CO włącza/wyłącza? (W tym momencie nie wiedziałem --- ale nadchodziło!)

(ciąg dalszy na następnej pustej stronie, ponieważ nie wiem, czy przekroczyłem limit rozmiaru pliku obrazu.[/U]) [/B]
Niestety, jest to dla mnie trochę trudniejsze, ponieważ większość ciężarówki jest wykonana na zamówienie, okablowanie jest trochę zepsute, mam wtyczkę przekaźnika oznaczoną jako wentylator chłodnicy bez przekaźnika, ale nigdy niczego nie usuwałem i nikt nie dotknął mojej ciężarówki od czasu, gdy ją posiadam, nie mam też klimatyzacji...

Image

Image

Image

Od tego momentu jest o wiele więcej tego rodzaju informacji ---

............. tutaj jest link, aby uzyskać cały dokument dla siebie ---> LINK TUTAJ - to PDF. NAPRAWIONE - MAM NADZIEJĘ

Unfortunately its little bit harder for me as most of the truck is custom made, wiring is bit ****ed up,got relay plug marked up cooling fan without relay but i have never removed nothing and nobody has touched my truck since i owned it,i have no ac either..
Wiem, że może to nie mieć zastosowania do Twojej sytuacji w 100% --- ale nie sądzę, żeby to zostało jeszcze zebrane w kilku postach na żadnej stronie ... po prostu staram się pomóc ... OK?

(przejście do następnej strony)

...adres URL pod koniec postu nr 34 jest nieprawidłowy, wygląda na to, że jest to głównie adres URL do pliku na komputerze autora...

• Like
Reactions: Chevy59
.
Oto zrzut mojego skanera ... Mogę włączać i wyłączać polecenia FC i A/C ... to tylko dla odniesienia:

View attachment 972849

Oto wyprowadzenia pinów dla tego systemu, jeśli ich potrzebujesz --- to trudne do znalezienia, ale mam dobre połączenie --- znam gościa!

BCM C1

BCM C2

BCM C3

BCM C4

BCM C5

BCM C6

/
Przepraszam, czy powiedziałeś, że możesz aktywować wentylator za pomocą skanera? Jeśli tak, to jaki to skaner diagnostyczny? Mam tani skaner obd, ale nie ma funkcji aktywacji komponentów i starszy delphi, ale nie ma tam Silverado :/

21 - 40 of 65 Posts