Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

2018 Sierra 1500 AC zepsute, dealer nie może rozwiązać zagadki

22K views 28 replies 14 participants last post by  davester3500  
#1 ·
Cześć, więc klimatyzacja mojego (wciąż na gwarancji) Sierra 1500 z 2018 roku nie działa. Zabrałem go do dealera 3 tygodnie temu, wymienili jakieś uszczelki, ale powiedzieli, że znaleźli kolejny wyciek, ale muszą zamówić części, aby to naprawić.

Przesuwając się do przodu do tego poniedziałku, mieli części, więc przywiozłem ciężarówkę. Skończyło się na wymianie uszczelek po stronie sprężarki i ponownym napełnieniu czynnikiem chłodniczym. Potem odebrałem ciężarówkę, pojechałem do domu i znowu stwierdziłem, że klimatyzacja nie działa.

Przywiozłem ciężarówkę z powrotem we wtorek rano, próbowali ponownie ją zdiagnozować i powiedzieli, że teraz stwierdzili, że skraplacz przecieka. Zamówili nowy skraplacz i zainstalowali go dzisiaj, w środę. Więc poszedłem odebrać ciężarówkę i spróbowałem klimatyzacji na parkingu z kierownikiem serwisu, aby upewnić się, że działa, i ku jego szokowi - nadal nie działała. Natychmiast wciągnęli ciężarówkę z powrotem, włożyli trochę więcej czynnika chłodniczego i powąchali swoim detektorem i nie mogli znaleźć źródła wycieku. Wydaje się, że wycieka w ciągu 2-4 godzin między napełnieniem a przyjazdem po odbiór ciężarówki.

Powiedzieli, że jutro zdemontują wnętrze i sprawdzą wszystkie elementy za deską rozdzielczą, ale na dzisiaj nie mieli żadnych prawdziwych wskazówek. Czy ktoś inny miał jakieś doświadczenia z trudno wykrywalnymi wyciekami klimatyzacji w tych nowszych modelach ciężarówek? Kierownik serwisu mówi, że zmienili system klimatyzacji między 2017 a 2018 rokiem, więc to jest styl, na którym mniej się pracuje. Silnik 6.2L, jeśli to ma znaczenie. Biorąc pod uwagę, że jesteśmy po czwartej próbie naprawy tego samego problemu w ramach gwarancji, mam tylko nadzieję, że mój pojazd nie stanie się cytryną.

#2 ·
Nie jestem pewien, dlaczego nie mogą tego dla ciebie rozgryźć. To nie są zbyt skomplikowane systemy.

A to, że używają wymówki, że to nowy typ systemu, do którego nie są przyzwyczajeni, to kompletny BS. W 2017 roku przeszli na r-1234yf zamiast r-134a. Systemy działają tak samo, jak w zasadzie zawsze, tylko zmienił się czynnik chłodniczy. Jednak jako dealer i mając r-1234yf od kilku lat, powinni absolutnie wiedzieć, jak sobie z tym poradzić, biorąc pod uwagę, że jest on we wszystkich pojazdach.

Ale może spróbuj innego dealera, jeśli nie mogą pomóc.

#4 ·
Jeśli ma tak duży wyciek, powinni być w stanie go znaleźć, jeśli w ogóle są dobrzy.
Brzmi to dla mnie jak wymówka, że nie są przyzwyczajeni do pracy nad klimatyzacją z tego roku, zwłaszcza u dealera. Powinni mieć wszystkie narzędzia i zasoby niezbędne do rozwiązania problemu.
Nie wiem, czy zaufałbym temu miejscu, żeby zaczęło rozbierać deskę rozdzielczą, skoro nie potrafią nawet znaleźć wycieku klimatyzacji. Czy jest inny dealer, do którego możesz się udać po drugą opinię, zanim zaczną rozbierać deskę rozdzielczą?

#7 ·
Owszem, jest trochę starszy, ale wymieniliśmy prawie cały układ klimatyzacji, przewody, sprężarkę, skraplacz, uszczelki i wszystko w ciężarówce mojego taty i odessaliśmy i naładowaliśmy bez wcześniejszego doświadczenia. To wcale nie jest trudne.

#8 ·
Mamy dla was aktualizację... Pewnie się zaśmiejecie, ale twierdzą, że naprawili to dziś po południu. Odebrałem go około 14:00, i klimatyzacja działała w tym czasie. Około 17:00 wsiadłem z powrotem do ciężarówki i spróbowałem jechać do miejsca oddalonego o około 20 minut. W środku ciężarówki zrobiło się trochę ciepło, więc oczywiście spróbowałem włączyć klimatyzację. Usłyszałem syczenie i dziwny zapach wydobył się z kabiny ciężarówki, który pachniał jak czynnik chłodniczy. Wierzcie lub nie, powietrze wydobywające się z kratki wentylacyjnej NIE BYŁO ZIMNE! Jestem w kompletnym szoku, pięć prób naprawy klimatyzacji i wciąż jest zepsuta. Chyba muszę iść do innego dealera, co jest uciążliwe, ponieważ mieszkam w Maine, a dealerów jest niewielu.

#9 ·
Zadzwoń do Biura Wykonawczego Chevrolet (GM) pod numer 313-667-7153 i powiedz im, co się dzieje. To biuro jest ponad Działem Obsługi Klienta Chevrolet/GM, a ludzie w tym biurze mogą czynić cuda i to robią. Używałem ich dwa razy i byłem więcej niż zadowolony z ich wyników, a oni oddzwaniają, kiedy mówią, że to zrobią. Problemy są rozwiązywane w ciągu kilku dni, a nie tygodni.

#11 ·
To straszne. Mam nadzieję, że naprawisz swoją ciężarówkę podczas następnej wizyty, gdziekolwiek się udasz.

#12 ·
kwilder said:
Mamy dla was aktualizację... Pewnie się zaśmiejecie, ale twierdzą, że naprawili to dziś po południu. Odebrałem go około 14:00, i klimatyzacja działała w tym czasie. Około 17:00 wróciłem do ciężarówki i spróbowałem jechać do miejsca oddalonego o około 20 minut. W środku ciężarówki zrobiło się trochę ciepło, więc oczywiście spróbowałem włączyć klimatyzację. Usłyszałem syczenie i dziwny zapach przeszedł przez kabinę ciężarówki, który pachniał czynnikiem chłodniczym. Wierzcie mi, powietrze wydobywające się z ogrodzenia NIE BYŁO ZIMNE! Jestem w kompletnym szoku, pięć prób naprawy klimatyzacji i wciąż jest zepsuta. Chyba muszę iść do innego dealera, co jest uciążliwe, ponieważ mieszkam w Maine, a dealerów jest niewielu.

Naprawdę najtrudniej jest znaleźć dealera, który byłby skłonny dać ci zastępczą ciężarówkę, podczas gdy próbują to naprawić. Mój lokalny dealer mógł mi dać tylko tego małego, zastępczego subkompaktowego Buicka, który osiąga 85 mil na godzinę z pedałem w podłodze. Potrzebuję ciężarówki do pracy i niestety mały Buick jej nie zastępuje.
Dla mnie to mówi, że zatkana rura niskiego ciśnienia. Nie brzmi to tak, jakby w pełni ewakuowali system. Prawdopodobnie zakładają, że po obniżeniu ciśnienia zatyczka wilgoci/brudu wyjdzie, co nie jest prawdą. Zdecydowanie idź do innego dealera, nie rezygnuj z gwarancji.

#14 ·
Jakieś aktualizacje? W środę zabieram mojego Sierra z 2018 roku. Wieje ciepłym powietrzem. Założyłem manometry i po stronie niskiego ciśnienia było 25 psi przy pełnej mocy. Naładowałem do 40 psi i przez około dzień wiało zimne powietrze, a potem znowu ciepłe i spadło do 22 psi. Gdzieś musi być wyciek, tak mi się wydaje.

#15 ·
Przepraszam, że nie widziałem tego wcześniej, mam nadzieję, że udało Ci się naprawić ciężarówkę. U mnie skończyło się na rdzeniu parownika, w zasadzie zdemontowali całą kabinę, żeby się do niego dostać, zanim to zrobili, wymienili sprężarkę, skraplacz i wszystkie przewody. Inżynieria GM musiała się zaangażować, aby rozwiązać problem. Przy stawce dilerskiej wyniosło to ponad 6 tys. dolarów za robociznę i części, na szczęście GM pokryło rachunek za ten.

Twierdzą, że nie było łatwo dostać tam ich detektora czynnika chłodniczego, ponieważ parownik jest ukryty w desce rozdzielczej, ale sygnałem ostrzegawczym, który powinien był to zdradzić, był chyba zapach czynnika chłodniczego w kabinie. Poczułem go tylko raz, ponieważ odebrałem ciężarówkę na tyle wcześnie, zanim wszystko raz wyciekło. Myślę, że technicy powinni byli to zauważyć, ale możliwe, że są niewrażliwi na zapach czynnika chłodniczego, gdy pracują z nim cały dzień.

#18 ·
U mnie skończyło się na skraplaczu. Wiesz, o którą część chodzi? Ta sama, z którą modele 2015-2017 miały tak wiele problemów, ale ponieważ to nie był jeden z nich, naprawa spadła na mnie. Ponieważ 1000 filmów na YouTube pokazuje, jak łatwo go wymienić w około 2 godziny bez zdejmowania zderzaka, a część kosztuje tylko 140 dolarów, pomyślałem, że będą w stanie go opróżnić, wymienić, naładować itp. za może 500 dolarów (R1234yf jest o wiele droższy niż R-134a), ale bardzo się pomyliłem. W książce jest napisane, że muszą zdjąć zderzak itp., żeby się do niego dostać, a koszt wyniósłby 1700 dolarów. Kiedy to omawialiśmy, przyszedł sprzedawca i powiedział mi, że dadzą mi to, co zapłaciłem za niego 2 lata temu w rozliczeniu. Nazwałem to BS, ale on nie żartował.

Kupiłem model 2018 2 lata wcześniej z przebiegiem 7200 mil, ale przejechałem nim kolejne 52 000 mil (licznik przebiegu wskazywał 59 233, kiedy wjechałem do salonu) i dali mi 44 500 dolarów za rozliczenie na nowy model 2021 Silverado RST. Nadal dostałem zachęty dealerskie i wszystkie rabaty, wytargowałem około 1500 dolarów od ceny katalogowej i wzięli zepsutą ciężarówkę. Jasne, naprawią ją o wiele taniej niż by mnie to kosztowało, ale poczułem się, jakbym zrobił interes życia. Po 5-letniej/125 000-milowej gwarancji GM (od zderzaka do zderzaka, 0 dolarów udziału własnego - prawo Florydy nie pozwala im zarabiać na przedłużonych gwarancjach), nadal wyszedłem z nową ciężarówką, a moja rata spadła o ponad 100 dolarów miesięcznie.

#21 ·
To może być wiele rzeczy

#26 ·
Następnie, zakładając, że wentylator działa, należałoby sprawdzić, czy na parowniku w kanałach HVAC nie ma żadnych zanieczyszczeń (powinno być to możliwe do sprawdzenia za pomocą kamery inspekcyjnej, być może przez otwór, w którym montowany jest wentylator po jego wyjęciu).