Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Ulepszenia 6l80.. zestaw zmiany biegów? Strojenie? Droga pełna przebudowa? POMOCY

2 reading
27K views 7 replies 3 participants last post by  slw206  
#1 ·
Chcę pomóc mojej 6l80 dłużej działać i lepiej funkcjonować w moim 2010 Sierra 1500 4wd.

Samochód został ponownie wyposażony w przełożenia 4.10 z dawnych 3.08, zamontowano kolektory długorurkowe do rury Y z pojedynczym tłumikiem z elektronicznym wycięciem, przyzwoity wałek rozrządu i tuning.

Teraz do skrzyni biegów. Jak mówiłem, to 6l80. Z tego, co czytałem, jest dobry dla około 375rwh, więc zdecydowanie zbliżam się do tego znaku. Nie planuję brać udziału w wyścigach tym samochodem, a raczej nie często. Jest to w zasadzie DD, który ma trochę więcej mocy i lepszy dźwięk.

Mam konwerter Circle D 3200 do zainstalowania po wyjęciu skrzyni biegów. Mam również 2 chłodnice skrzyni biegów, które zastąpią standardową chłodnicę, aby upewnić się, że temperatury są w normie, wraz z nowymi przewodami i złączkami zasilania/powrotu/chłodnicy AN, aby, miejmy nadzieję, umożliwić lepszy przepływ.

Teraz pojawia się moje zamieszanie. Chciałbym ulepszyć skrzynię biegów bez budżetu 5000 $. Czytałem artykuły, w których twierdzono, że strojenie skrzyni biegów zrobi to samo, co zestaw zmiany biegów, ponieważ jest to w pełni elektroniczna skrzynia biegów od sprzęgła do sprzęgła. Potem przeczytałem, że strojenie nie może pokonać ograniczeń przepływu i ciśnienia, tak jak zestaw zmiany biegów. Wiem bardzo niewiele o wewnętrznym działaniu tych nowych elektronicznych skrzyń biegów.

Mam nadzieję, że ktoś wskaże mi właściwy kierunek w kwestii ulepszeń 6l80, które rzeczywiście pomagają. Zdaję sobie sprawę, że jeśli/kiedy będę chciał dodać więcej mocy, np. T/C lub S/C, będę potrzebował pełnej odbudowy. Po prostu staram się uniknąć wydawania tej ogromnej ceny i czasu przestoju, dopóki nie będę musiał.

#2 ·
6L80 jest w stanie obsłużyć znacznie więcej niż 375rwhp. 700rwhp wydaje się być lepszą # dla tego, jak daleko można pchać standardowe elementy. Pojedynczy dysk TCC może być dobry do 400 w standardowym konwerterze, ale większość ludzi robi tak jak ja i po prostu przez nie przedmuchuje i mówi: och, cóż. Nadal blokuje się w sytuacjach niskiego obciążenia, ale ma tendencję do dość dobrego poślizgu przy pełnym otwarciu przepustnicy. To nic, co poczujesz podczas jazdy, ale tracisz kilka dziesiątych sekundy na torze drag. Ale to wszystko nie ma znaczenia, jeśli zmieniasz konwertery. Obecnie pcham w okolicach 475rwhp i 550+ lbft tq przez całkowicie standardowy 6L80 i jest więcej niż kilka osób znacznie powyżej tego z standardową skrzynią biegów i lepszymi konwerterami. Moje przemyślenia i moje ustalenia wskazują, że 6l80 jest w stanie obsłużyć 700rwhp jako jednostka do codziennej jazdy, ale jeśli tylko się ścigasz lub od czasu do czasu na nią wchodzisz, 1000 nie jest całkowicie niespotykane. Rekord dla ciężarówek gen V to 9,6 w 1/4 na standardowej skrzyni biegów, a ciężarówka generuje ponad 1300rwhp na standardowym 6L80 i konwerterze aftermarket.

#3 ·
MIKE91B said:
6L80 jest w stanie obsłużyć znacznie więcej niż 375rwhp. 700rwhp wydaje się być lepszą # dla tego, jak daleko można pchać standardowe elementy. Pojedynczy dysk TCC może być dobry do 400 w standardowym konwerterze, ale większość ludzi robi tak jak ja i po prostu przez nie przechodzi i mówi, och cóż. Nadal blokuje się w sytuacjach niskiego obciążenia, ale ma tendencję do poślizgu przy pełnym otwarciu przepustnicy. Nie poczujesz tego podczas jazdy, ale tracisz kilka dziesiątych sekundy na torze drag. Ale to wszystko nie ma znaczenia, jeśli zmieniasz konwertery. Obecnie pcham w okolicach 475rwhp i 550+ lbft tq przez kość martwą standardową 6L80 i jest więcej niż kilka osób znacznie powyżej tego z standardową skrzynią i lepszymi konwerterami. Moje przemyślenia i moje ustalenia wskazują, że 6l80 jest w stanie obsłużyć 700rwhp jako jednostka do codziennej jazdy, ale jeśli tylko się ścigasz lub od czasu do czasu na to wchodzisz, 1000 nie jest całkowicie niespotykane. Rekord dla ciężarówek gen V to 9,6 na 1/4 na standardowej skrzyni i ciężarówka generuje ponad 1300rwhp na standardowej 6L80 i konwerterze aftermarketowym.
Więc nie zmieniłeś procentu zarządzania momentem obrotowym ani go po prostu nie usunąłeś. Nie dostroiłeś mocniejszych zmian biegów w skrzyni? Nie ma potrzeby dodawania chłodnic skrzyni biegów, ulepszania przewodów zasilających i powrotnych, zestawu fizycznej zmiany biegów ani niczego innego? Twierdzisz, że nie muszę robić nic innego, jak tylko zainstalować mój konwerter momentu obrotowego Circle D.

Ostatecznie chcę zrobić t/c i intercooler build, ale to może potrwać rok. Chcę, żeby to było zbudowane jako DD na wypadek, gdybym musiał go tak używać z okazjonalną chęcią upokorzenia kogoś.

#5 ·
Moja ciężarówka to L83 5.3L z bezpośrednim wtryskiem na pompie 93* 76mm turbo. Dostroiłem skrzynię biegów w wielu różnych obszarach. Zarządzanie momentem obrotowym jest inne w mojej ciężarówce niż w Twojej. Decydowanie, kiedy zezwolić na redukcję momentu obrotowego, wydłuży żywotność skrzyni biegów. Pytaj śmiało, odpowiem na wszystko, co mogę.

#6 ·
MIKE91B said:
Mój truck to L83 5.3L z bezpośrednim wtryskiem na pompie 93* 76mm turbo. Dostroiłem skrzynię biegów w wielu różnych obszarach. Zarządzanie momentem obrotowym jest inne w mojej ciężarówce niż w twojej. Decydowanie, kiedy pozwolić na redukcję momentu obrotowego, zwiększy żywotność skrzyni biegów. Pytajcie, odpowiem na wszystko, co wiem.
Dzięki. Z tego, co rozumiem, nie muszę robić nic innego poza konwerterem i dobrym strojeniem (zostanie zrobione profesjonalnie).

Obecny setup to około 350 rwhp. Chcę zrobić turbo 76mm (prawdopodobnie tylko tanie VS racing) przez zimę, jeśli znajdę czas. Prawdopodobnie nigdy nie przekroczę 600 rwhp, chyba że zrobię pełną budowę i nie uczynię z tego codziennego użytku. W tym momencie skrzynia biegów zostanie wysłana do Circle D w celu budowy etapu 3 lub czegoś lepszego.

#7 ·
Mój zestaw kosztował poniżej 3000 $. Koszt Twojej ciężarówki to układ paliwowy. Silniki z bezpośrednim wtryskiem są dobre do około 550 KM na tylnych kołach na standardowych częściach. Fajnie się jeździ, z wyjątkiem śniegu, ale cóż.

#8 ·
MIKE91B said:
Mój zestaw kosztował poniżej 3000$. Kosztem dla twojej ciężarówki będzie układ paliwowy. Silniki z bezpośrednim wtryskiem są dobre do około 550 KM na kołach przy standardowych częściach. Fajnie się jeździ, z wyjątkiem śniegu, ale cóż.
Mój jest z 2010 roku, więc bez bezpośredniego wtrysku. Planowałem zdekapslować moje wtryskiwacze. Uważam, że standardowe wtryskiwacze mają 25 funtów/godzinę przy standardowym ciśnieniu paliwa 58 psi. Po zdekapslowaniu powinienem być blisko 64 funtów/godzinę. Będę musiał przetestować przepływ, aby strojenie mogło być odpowiednio dostosowane, ale powinno to wystarczyć paliwa do tego, co planuję uzyskać z HP. Jeśli zdekapslowane wtryskiwacze będą działać słabo, ponieważ nie ma atomizacji, wymienię je. Ale równie dobrze mogę spróbować za darmo, zanim wydam pieniądze na nowe.