Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Siłownik zamka do drzwi DIY

50K views 12 replies 8 participants last post by  ttloug96  
#1 · (Edited by Moderator)
Nie widziałem żadnych instrukcji dotyczących wymiany siłownika zamka drzwi, więc pomyślałem, że zamieszczę jedną, ponieważ zrobiłem trzy w mojej ciężarówce. Zauważyłem, że zaczęły się psuć, gdy zamki przestały działać po zaparkowaniu na parkingu i nagrzaniu się. Działały tylko wczesnym rankiem lub w nocy i zmęczyło mnie mówienie pasażerom, żeby zamykali drzwi. W razie potrzeby mogę zamieścić kilka numerów części dla wszystkich czterech drzwi. Zaczynamy:

Wymagania
Poziom umiejętności: Każdy
Czas: Mniej niż 30 minut

Potrzebne narzędzia
gniazdo 10 mm
T30 torx
Śrubokręt płaski

Najpierw zdejmij panel drzwi, odrywając plastikowe płytki za obydwoma uchwytami i zamkiem za pomocą bardzo małego płaskiego śrubokręta. Odkręć 3 śruby mocujące śruby i podważ panel
photo (2).jpg

Odłącz wszystkie przełączniki pod panelem przełączników, w zależności od tego, które to drzwi. Obróć panel do góry nogami i zlokalizuj kabel, który mocuje się do uchwytu. Wciśnij oba zaczepy i pociągnij za kabel. Powinien mieć małą metalową kulkę na końcu.
photo (3).jpg

Spójrz do panelu drzwi i znajdź miejsce, w którym zatrzask zewnętrznego uchwytu mocuje się do siłownika. Powinien to być metalowy pręt, który jest utrzymywany na miejscu przez żółty plastikowy element. Używając palców, odepnij żółty plastik od pręta.
photo (4).jpg

Po zwolnieniu pręta uchwytu użyj bitu t30, aby usunąć wszystkie trzy śruby i odłożyć je na bok.
photo (6).jpg

Po zwolnieniu siłownika z drzwi powinien wisieć na wewnętrznym pręcie blokującym. Pociągnij siłownik, aby móc chwycić za połączenie elektryczne. Ma mały fioletowy plastikowy element na górze, w który należy włożyć szeroki płaski śrubokręt i wcisnąć go do góry. Kiedy wciśniesz go do góry do końca (~1"), sam odepchnie się od siłownika.
photo (5).jpg

Następne jest ostatnie mocowanie. To pręt, który biegnie po wewnętrznej stronie do góry dla wewnętrznego zamka. Weź siłownik i przekręć go tak, aby pręt wyszedł z otworu. Lub możesz przeciąć plastik za pomocą szczypiec, jeśli nie wychodzi łatwo, ale tylko wtedy, gdy masz pewność, że nie użyjesz starego siłownika.
photo (7).jpg

Potem musisz go tylko wyciągnąć, a to naprawdę ciasna przestrzeń, więc musisz go trochę poruszyć. Aby go złożyć, po prostu odwróć kroki. Zanim przykręciłem go z powrotem do drzwi, podłączyłem złącze elektryczne i przetestowałem zamek.

Nowe „ulepszone” zamki mają różne numery części i według działu części u mojego dealera numery części były kilkakrotnie zmieniane. Oto zdjęcie porównujące te dwa.
photo (8).jpg

Była to niezwykle łatwa naprawa, chociaż cena części była wysoka. Teraz moje zamki działają nawet na słońcu i nie muszę iść i ręcznie zamykać każdych drzwi. Mam nadzieję, że tak pozostanie.

Attachments

#2 ·
Świetnie, muszę to zrobić w ten weekend. Na marginesie, starsze siłowniki BS miały podobny problem i wynikało to z obecności kondensatora, który chroni silniki przed przegrzaniem. Zachowaj stare, jeśli je jeszcze masz, planuję sprawdzić, czy istnieje sposób na modyfikację starego siłownika, aby ominąć ten wadliwy element elektryczny, tak jak w starym stylu. Właśnie to zrobili starsi właściciele BS i opublikuję, jeśli coś znajdę.

#5 ·
Zrobiłem to wczoraj i jakkolwiek się starałem, nie mogłem przejść tego kroku.

Następne jest ostatnie załącznik. To pręt, który biegnie po wewnętrznej stronie do góry dla zamka wewnętrznego. Weź siłownik i przekręć go tak, aby pręt wyszedł z otworu. Możesz też przeciąć plastik szczypcami, jeśli nie wychodzi łatwo, ale tylko wtedy, gdy masz pewność, że nie użyjesz starego siłownika.

Nie mogłem tam włożyć rąk i traciłem światło dzienne, więc wyskoczyłem czarną wtyczkę za klamką i włożyłem tam nasadkę z przedłużką i odciągnąłem cały uchwyt drzwi od zewnątrz. Potem mogłem odłączyć górę pręta i wyciągnąć cały siłownik. Potem po prostu przeniosłem pręty i włożyłem je z powrotem.

Kiedy tam byłem, zmodyfikowałem kilka świateł grzecznościowych z logo chevy....

#6 ·
Kiedy siłownik został odkręcony, obróciłem go w swoją stronę, żeby móc go przekręcić. Wygląda na to, że myślałeś, że chcę odłączyć górę prętów, a nie koniec, który jest połączony z siłownikiem. Oba pręty można odłączyć od siłownika i pozostawić je podłączone u góry. Chyba obie opcje działają.

#7 ·
Nie mogłem w ogóle ruszyć górnego, próbowałem go skręcać, obracać i poruszać, ale po prostu nie chciał się oderwać od małego ząbka w pręcie. Prawie jakby był wyschnięty, nawet kiedy go wyciągałem, musiałem naprawdę go wyważyć z gumowego otworu w siłowniku. Wyciągnięcie uchwytu zajęło dosłownie około dwóch minut i większość z tego czasu zajęło mi wymyślanie, jak dostać się do śruby najbliżej tyłu ciężarówki. Kiedy zdałem sobie sprawę, że wtyczkę można wysunąć, mogłem po prostu wyciągnąć obie śruby, wyciągnąć uchwyt i odłączyć górną część pręta jak nic.

#9 ·
dsciulli19 said:
Cześć, czy mógłbyś wymienić numery części dla zespołów siłowników? Szukam ich od jakiegoś czasu w Internecie i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Muszę wymienić tył po stronie kierowcy, ale wszystkie 4 numery części nie zaszkodziłyby. Dobra robota!
Ja też, szukam od jakiegoś czasu dla moich drzwi kierowcy, zmęczony ręcznym zamykaniem.

#11 ·
Przepraszam, chłopaki, byłem zajęty szkołą. Oto numery części do wszystkich czterech drzwi. Pani od części zapisała lokalizację dla każdego z boku. Opis części mówi o zatrzasku dla dwóch dolnych, ale oznacza zamek. Pani od części powiedziała, że numer często się zmienia, więc sprawdźcie dwa razy.

Attachments