Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
Status
Not open for further replies.

Wymiana przewodu chłodnicy oleju

9.2K views 2 replies 2 participants last post by  blessedmess  
#1 ·
Cześć wszystkim, jestem nowy w pisaniu postów, ale zapalonym czytelnikiem i doceniam waszą pomoc dla innych! Kupiłem 2001 Silverado HD ls 8.1n Allison około 3 lata temu ze 131 tys. km i człowieku, uwielbiam ten samochód! 147 tys. km, bezproblemowy i zrobiłem tylko kilka drobnych czynności konserwacyjnych. Jest w pełni seryjny, bez modyfikacji, nic specjalnego i naprawdę świetnie dla mnie jeździ. Studiowałem tutaj i czytałem o potencjalnych problemach, ale do tej pory nie miałem wiele do dodania, co mogłoby pomóc komuś innemu. Dopiero dzisiaj zmoczyłem stopy, musząc wymienić cieknące przewody chłodnicy oleju silnikowego, wybrałem zamienniki delco i przeczytałem, ale niewiele informacji dla 8.1. Odtłuściłem miejsce, gdzie olej wyciekał od czasu, gdy kupiłem samochód i wcześniej, ale nigdy nie mogłem znaleźć źródła, tak naprawdę myślałem przez jakiś czas, że pompa wspomagania kierownicy przecieka, ale zacząłem bardziej kopać i zdałem sobie sprawę, że to jeden z przewodów chłodnicy oleju przy zaciskaniu... Wszystko poszło o wiele płynniej niż się spodziewałem, ustawiając końce przewodów za mechanizmem różnicowym, górny przewód chłodnicy przełożyłem do tyłu, a dolny przecisnąłem przez ciasną szczelinę za silnikiem i mechanizmem różnicowym do przodu, poza bałaganem to nie tak trudna praca. Zgodnie z zaleceniami w innych postach wyjąłem akumulator, aby zrobić miejsce do pracy z górnym przewodem na chłodnicy, a także odłączyłem przedni wał napędowy przy przednim mechanizmie różnicowym i zrobić dodatkowe miejsce do przeciągnięcia przewodów z tyłu i pracy nad miejscem, gdzie przewody łączą się przy filtrze oleju, wyjąłem również filtr, ponieważ i tak zbliża się wymiana oleju. Pytanie, jakie mam, to jakim momentem dokręcić zaciski przegubu wału napędowego? Nie trzeba było dużo siły, żeby je poluzować, więc nie chcę ich za mocno dokręcać. Jutro wleję do niej świeży mobil one 05/30 i chcę również wymienić płyny w mechanizmie różnicowym + tylnej i przedniej osi, a także wkrótce przepłukać układ chłodzenia, więc sugestie są mile widziane. Dzięki i mam nadzieję, że przyczynię się do pomocy, którą zapewniacie.

#2 ·
To nie zabrzmi zbyt profesjonalnie, ale nigdy nie miałem problemu z robieniem tego w ten sposób: Dokręcam śruby przegubu uniwersalnego tak mocno, jak mogę, za pomocą klucza pasującego do łba śruby. W ten sposób ich nie uszkodzisz.

#3 ·
Hej, dzięki Jordan, z tego, co znalazłem, większość zgadza się z Twoją radą. Googlowałem i znalazłem jedno źródło, które mówiło, że specyfikacja FSM to 18 stóp. funtów, chcę dmuchać na zimne, więc podkręcę to o jeden lub dwa stopnie. Jeszcze raz dzięki

Jim

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.