Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Pytanie dotyczące oprogramowania GDS2 (narzędzie skanujące)

2 reading
7.7K views 8 replies 3 participants last post by  14sierraALT  
#1 ·
Cześć Ludzie,

kupiłem pakiet VXDIAG VCXNANO-PW160 z Amazon.

https://www.amazon.com/gp/product/B06XD ... UTF8&psc=1

Wszystko jest zainstalowane i działa dobrze. Kiedy uruchamiam GDS2, licencja działa dobrze i odczytuje numer Vin bez żadnych problemów.

To, czego nie robi, to znalezienie mojego 2009 2500HD. Przechodzę do ręcznego wyboru samochodu i jest tylko jedna dziwna nazwa samochodu w 2009 roku. Inne lata są lepsze, ale wciąż niewiele ciężarówek i żadnych Silverado.

Pytanie:

Gdzie mogę uzyskać zaktualizowane listy samochodów/ciężarówek na rok 2009 i jak je zainstalować?

Dzięki

Larry - Cleveland

#2 ·
Larry,

Co skłoniło Cię do tego produktu? Niewiele mogę powiedzieć o tym, do czego to wszystko jest zdolne na podstawie opisów Amazon. Wydaje się, że jest to w zasadzie czytnik kodów... i jest drogi jak na to. Może coś przeoczyłem.

Brak pojęcia o aktualizacji. Czy kontaktowałeś się z firmą? Wygląda na typowy zagraniczny produkt, a wsparcie może być w najlepszym razie niepewne.

Oto wątek na temat niektórych narzędzi do skanowania: Scan Tool or Diagnostic Tool you use - pros and cons

#3 ·
Cześć Neal,

To o wiele więcej niż zwykły czytnik kodów, już je mam.

To zhakowana kopia starego Tech2, którego dealerzy używali od około 1996 roku. Ma również oprogramowanie GDS2, które jest używane z pojazdami od 09 roku. Umożliwia dostęp do wszystkich modułów. Bardzo potężna rzecz. Ale jak wszystko z mocą, istnieje również krzywa uczenia się. Robię 99% całej mojej własnej pracy, więc koszt 125 $ jest mniejszy niż jedna wizyta u dealera. Zwrot jest bardzo szybki!

Dziękuję za link do plusów i minusów, ale przeczytałem go i wszystkie tutaj przed zamówieniem tego produktu.

Larry - Cleveland

#4 ·
Aha, okej. Czyli to daje pełną dwukierunkową komunikację? Wydawało się, że w opisie napisano, że programowanie nie jest dostępne. Może to tylko kwestia języka z czymś innym, co opisywali.

Rozumiem, że do uruchomienia tego potrzebny jest laptop?

#5 ·
Tak, musi być na laptopie.

Tak, może komunikować się w ten sposób, ALE musisz kupić licencję na kod w module. Myślę, że licencja na 72 godziny kosztuje 48 dolarów. Dealerzy kupują licencję roczną.

Nadal znacznie mniej niż koszt dealera, zwłaszcza jeśli możesz przeprogramować numer VIN# na część ze złomowiska. To będzie dla mnie na końcu krzywej uczenia się.

#6 ·
Oprogramowanie GDS2 działa tylko w samochodach i SUV-ach GM od 13 roku. Oprogramowanie tech 2 jest nadal używane we wszystkich ciężarówkach do 13 roku. Mamy oba oprogramowania do pracy i nie jesteśmy pewni, jak skonfigurowane jest to konkretne urządzenie, co do tego, czy można wybrać część GDS2, czy część tech 2. Ale jeśli twoja ciężarówka jest z 09 roku, musisz dowiedzieć się, jak używać Tech2 WIN lub części tech 2.

#7 ·
HHmmmm

Po prostu nie mogę uwierzyć w to, co oni mówią.

GDS2 ma listy z lat 2009 do 2020 z wieloma samochodami, ale niewieloma ciężarówkami i żadnymi Silverados. Wczoraj wieczorem wybrałem nowszego Trailblazera i udało mi się połączyć i zobaczyć wszystkie moduły. Oczywiście nic nie zrobiłem, tylko się rozejrzałem. Nadal nie otrzymałem odpowiedzi od sprzedawcy. Rozumiem to, biorąc pod uwagę wszystko, co się dzieje.

Moja jedyna realna potrzeba w tej chwili to komunikat "SERVICE AIRBAG" na wyświetlaczu. Ciężarówka została uderzona z tyłu. Żadne poduszki powietrzne się nie uruchomiły, ale oba pasy bezpieczeństwa tak. Otrzymałem je z warsztatu i zainstaluję je w ten weekend. Mam nadzieję, że komunikat o serwisie poduszki powietrznej zniknie, ale prawdopodobnie tak się nie stanie.

GDS2 i Tech2 Win to dwa oddzielne pakiety oprogramowania. Tech2 to dokładna kopia urządzenia przenośnego, którym bawiłem się kilka razy kilka lat temu, ze słabym wyświetlaniem grafiki i wszystkim. Zacznę czytać instrukcję Tech2 i uczyć się jej.

Dziękuję za wkład, był bardzo pomocny!

Larry - Cleveland

#8 ·
#9 ·
Larry-Cleveland said:
HHmmmm

Po prostu nie mogę już wierzyć w to, co mówią.

GDS2 ma listy z lat 2009-2020 z wieloma samochodami, ale niewielką liczbą ciężarówek i żadnych Silverados. Zeszłej nocy wybrałem nowszego Trailblazera i mogłem się połączyć i zobaczyć wszystkie moduły. Oczywiście nic nie zrobiłem, tylko się rozejrzałem. Nadal nie otrzymałem odpowiedzi od sprzedawcy. Rozumiem to, biorąc pod uwagę wszystko, co się dzieje.

Moja jedyna realna potrzeba w tej chwili jest taka, że mam komunikat "SERVICE AIRBAG" na wyświetlaczu. Ciężarówka została uderzona z tyłu. Żadne poduszki powietrzne się nie uruchomiły, ale oba pasy bezpieczeństwa tak. Odebrałem je z warsztatu i zamontuję je w ten weekend. Mam nadzieję, że komunikat o serwisie poduszek powietrznych zniknie, ale prawdopodobnie tak się nie stanie.

GDS2 i Tech2 Win to dwa oddzielne pakiety oprogramowania. Tech2 to dokładna kopia urządzenia przenośnego, którym bawiłem się kilka razy kilka lat temu, ze słabym wyświetlaniem grafiki i wszystkim. Zacznę czytać instrukcję Tech2 i uczyć się go.

Dziękuję za wkład, był bardzo pomocny!

Larry - Cleveland
Jeśli pasy bezpieczeństwa się uruchomiły, najprawdopodobniej będziesz miał również aktualny błąd poduszki powietrznej mówiący o uruchomieniu, ten błąd będzie musiał zostać usunięty za pomocą tech 2, a w tak starej ciężarówce możesz nawet potrzebować wysłać moduł poduszki powietrznej, aby go "zresetować", nie jestem pewien, czy będziesz w stanie go usunąć w ciężarówce z tego roku. Wiem, że jeśli był to model z 14 roku lub nowszy i tylko pasy bezpieczeństwa się uruchomią, to po wymianie pasów bezpieczeństwa możesz poprzestać na wyczyszczeniu kodów i nie musisz wymieniać modułu sterowania poduszkami powietrznymi.