Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
Status
Not open for further replies.

Czujniki MAF JET performance... czy ktoś używa?

1 reading
22K views 15 replies 9 participants last post by  tsuintx  
#1 ·
Czy ktoś z was tego używa? Myślałem o kupnie jednego i dodaniu go do pociągu MAF/CAI/PTB, ale chciałem poznać opinie innych. Wygląda na to, że przestali je produkować dla modeli po 08 i zawsze wiedziałem, że chipy od jet to trochę strata pieniędzy.

Save
#2 ·
Nie sądzę, żebyś znalazł tu kogoś, kto poleca nowy czujnik MAF, chyba że robisz jakieś ekstremalne modyfikacje. OEM MAF jest doskonały, nawet przy wyższej mocy.

Save
#3 ·
Niesamowite. Jedyną opinią, jaką o tym słyszałem, jest: "NIE KUPUJ TEGO, TWOJA KONTROLKA SILNIKA ZAPALA SIĘ AUTOMATYCZNIE!" oczywiście od kogoś, kto nie wie, jak odłączyć akumulator. Po prostu żyję zgodnie z zasadą utrzymywania go w czystości za pomocą środka do czyszczenia przepływomierza.

Save
#15 ·
Niesamowite. Jedyną opinią, jaką o tym słyszałem, jest "NIE KUPUJ TEGO, TWOJA KONTROLKA SILNIKA ZAPALA SIĘ AUTOMATYCZNIE!" oczywiście od kogoś, kto nie wie, jak odłączyć akumulator. Po prostu żyję zgodnie z zasadą utrzymywania go w czystości za pomocą środka do czyszczenia przepływomierza.
Odłączyłem akumulatory. Włączyłem reflektory, aby całkowicie rozładować prąd i nadal otrzymałem dwa kody czujnika MAF.
Są do niczego, a firma jest jeszcze gorsza w kontaktach.

#4 ·
Miałem pewne problemy z moim zestawem, które sprawiły, że podejrzewałem, że MAF jest na fritz. Wyczyściłem go i trochę się poprawiło, ale w krótkim czasie znowu zaczął szwankować. Więc, szukając nowych, natknąłem się na jet i wbrew mojemu lepszemu osądowi kupiłem jeden, mając nadzieję, że to nie jest badziewie. Cóż... Działa dobrze, ale założyłbym się o 100 dolców, że jeśli odkleisz naklejkę jet, pod spodem będzie napisane AC Delco. Jest identyczny zarówno pod względem formy, jak i funkcji. Spodziewałem się jednego z okrągłych czujników, które pokazują na swoich zdjęciach, ale nie... Myślę, że po prostu naklejają naklejkę na część OEM. Mam nadzieję, że to pomoże...

#5 ·
Hej, to bardzo pomaga, doceniam wkład! Nie jestem fanem "chipów wydajnościowych" i tym podobnych rzeczy, więc zawsze trzymałem się z daleka od całej ich linii produktów. Dla mnie wszyscy są na tej samej długości fali z dystansami przepustnicy. Szkoda, że nie widziałeś nic naprawdę wartego zachodu... ale jednocześnie jestem wdzięczny, że tu jesteś, aby powiedzieć ludziom, żeby trzymali się z daleka!

Save
#6 ·
TRZYMAJ SIĘ Z DALA od tych przepływomierzy, są do niczego. Jedyne co robią, to dają ECM fałszywy odczyt AFR, nie można od nich oczekiwać żadnej wydajności. OEM MAF jest dobry dla 500+ KM.

Jeśli musisz go wymienić, wybierz OEM.

Save
#7 ·
Zgadzam się, że należy ich unikać. Ale dodam, że mój nigdy nie wyrzucał żadnych kodów i działa nie inaczej niż mój OEM. Jak powiedziałem powyżej, jestem prawie pewien, że jest to zamiennik OEM, tylko ze specjalną naklejką z napisem "jet".

#8 ·
OEM, inne fora związane z wydajnością powiedzą ci to samo. Kiedy przejdziesz pewien punkt modyfikacji, MAF i tak zniknie. W tym momencie jesteś naprawdę głęboko. Dla większości modów, które tu robią, OEM jest najbardziej bezproblemowy.

Save
#9 ·
Cześć bombdiver,

Tak, kupiłem Jet MAF i zainstalowałem go w moim 6.0L VHO... Wyglądał fajnie, ale silnik po instalacji pracował "dziwnie". Przez to rozumiem, że obroty na biegu jałowym były niskie, a silnik gasł podczas wolnych zakrętów lub zwalniania na światłach/znakach stopu. Miałem również zainstalowany programator Hypertech i powiedziano mi przez techników Hypertech, że te dwa urządzenia są niekompatybilne... Nie miałem żadnych problemów z kontrolką silnika ani kodów błędów z zainstalowanym Jet MAF. Usunąłem Jet MAF i natychmiast ciężarówka zareagowała dobrze. Powrót do wydajności sprzed Jet MAF.

Sprzedałem/dałem Jet MAF członkowi tutaj na SS.com. Miał problemy ze swoim standardowym MAF. Początkowo zauważył wzrost wydajności. Jednak po kilku dniach doświadczył tego samego niskiego biegu jałowego/gaśnięcia silnika, którego ja doświadczyłem. Cieszyłem się, że nie zapłacił za Jet MAF. Później zainstalował standardowy MAF i jego problemy z silnikiem i problemy z kodami silnika zniknęły.

Podsumowując. Nie sądzę, żeby były warte funta kłaków... Używaj na własne ryzyko!

Mam nadzieję, że to pomogło, :D

#10 ·
NIE używaj nieoryginalnych czujników MAF!! Nie ma powodu, aby zmieniać fabryczny czujnik MAF GM...

Save
#11 ·
Dzięki wszystkim, doceniam wkład każdego. Dla jasności, nie planowałem nic kupować, po prostu byłem ciekaw. Szkoda, że spowodowały problemy, które spowodowały... co przypuszczałem po tym, jak "chipy wydajnościowe" weszły na rynek lata temu i nigdy nie działały. Zamierzam trzymać się OEM i mieć pod ręką środek do czyszczenia czujnika MAF.

Save
#12 · (Edited by Moderator)
Dobrze, ten wątek wzbudził moją ciekawość. Chociaż nigdy nie poleciłbym Jeta nikomu po zobaczeniu, jak działają ich produkty, osobiście używałem Jet MAF przez jakiś czas i nigdy nie miałem problemów (ale na pewno też nie widziałem żadnych zysków). Byłem zaskoczony, jak wiele osób miało problemy, ponieważ byłem prawie pewien, że Jet po prostu nakleił naklejki na niektóre MAFy AC Delco i zażądał za nie sporą sumę. Postanowiłem więc zrobić małe porównanie. Oto co znalazłem...
photo (6).JPG

Zatem, kto potrafi wskazać, który to Jet MAF, a który OEM?
image.jpeg

Jeśli zgadłeś, że Jet był po lewej stronie... Cóż, miałeś szczęście.
Jest ta fantazyjna mała biała naklejka, za którą zapłaciłem. Ale co się dzieje, gdy odkleisz ją trochę?
image (1).jpeg

O MÓJ BOŻE... Czy to logo AC DELCO i numer części zeszlifowany??! Kto by pomyślał, że Jet zrobiłby coś takiego? No cóż, masz to. O ile mogę się zorientować, może wysyłają ci MAF, który ma nieco inny numer części niż wymaga twój samochód, i to powoduje pewne problemy z odczytem? Nie wiem. Wiem, że NIE POWINIENEŚ marnować pieniędzy na naklejkę.

Attachments

#13 ·
Podczas gdy obudowy mogą być takie same, to nie jest decydujący czynnik... chodzi o to, jak odbywa się programowanie/kalibracja samego czujnika MAF... w końcu, gdyby to był tylko ten sam czujnik MAF GM, nikt nie miałby z nimi problemów... faktem jest, że są one wewnętrznie inaczej kalibrowane ;)

Save
#14 ·
Czy ktoś z was tego używa? Myślałem o kupnie jednego i dodaniu go do pociągu MAF/CAI/PTB, ale chciałem poznać opinie innych. Wydaje się, że przestali je produkować dla modeli po 08 i zawsze wiedziałem, że chipy odrzutowe są w pewnym sensie stratą pieniędzy.
Nie kupuj żadnego.
Włożyłem jeden do mojego Chevroleta Silverado 2500hd duramax diseal z 2009 roku. Natychmiast dostałem dwa kody CZUJNIKA MAF. Zadzwoniłem do nich i nie pomogli. Poprosiłem o zwrot pieniędzy. NIE! Jeśli pasuje do twojego samochodu, dam ci mój.

This post has been deleted
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.