Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

ROZWIĄZANE - Płyn hamulcowy wymieniony - Kontrolka układu hamulcowego świeci się

1 reading
18K views 35 replies 5 participants last post by  RealSlimBaby  
#1 · (Edited)
EDYCJIA ROZWIĄZANIA: Odłączyłem czujnik pływaka i światło zgasło. Obejrzałem ten film i ostatecznie to rozwiązało problem. Oryginalny czujnik jest podłączony i działa!

ORYGINALNY POST: Kilka tygodni temu przepłukałem płyn, w połowie płukania, gdy pompowałem hamulce, zapaliła się kontrolka SBS. Początkowo zignorowałem to, myśląc, że skoro zawór jest otwarty, to światło się zaświeci.
Cóż, minęło kilka tygodni, a światło wciąż się świeci, wraz ze światłem hamulca postojowego.
Do tej pory próbowałem wyczyścić uziemienia pod kabiną, uruchomić pompę ABS za pomocą skanera, odłączyć akumulator na noc, wymienić zablokowany tylny cylinder bębnowy i ponownie przepłukać hamulce.
Czy czegoś mi brakuje? Skończyły mi się pomysły.

Uwaga: Kontrolka ABS nie jest włączona. Hamulce i ABS działają zgodnie z przeznaczeniem.

#2 ·
Dawniej, kiedy robiłem to cały czas, sporadycznie (ale rzadko) napotykaliśmy ten problem. Wydawało się, że jest on spowodowany zaworem proporcjonalnym. Przejdź do tej strony Jak naprawić problem z kontrolką ostrzegawczą układu hamulcowego, a facet wyjaśnia działanie zaworu i sposób jego resetowania (Krok 4).

Jeśli jego metoda nie działa, spróbuj tej. Minęło baaaardzo dużo czasu, odkąd zajmowałem się tym konkretnym problemem, ale wydaje mi się, że zwykliśmy odpowietrzać przednie koło, a następnie je testować, a następnie tylne koło, a następnie je testować.... to w końcu przywracało czujnik do środka.

Oto zdjęcie systemu dla '04 Silverado (nie jestem pewien, co dokładnie masz):
Image

#5 ·
Dawniej, kiedy robiłem to cały czas, sporadycznie (ale rzadko) napotykaliśmy ten problem. Wydawało się, że jest on spowodowany zaworem proporcjonalnym. Przejdź do tej strony Jak naprawić problem z kontrolką ostrzegawczą hamulców, a facet wyjaśnia działanie zaworu i sposób jego resetowania (Krok 4).

Jeśli jego metoda nie zadziała, spróbuj tej. Minęło dużo czasu, odkąd zajmowałem się tym konkretnym problemem, ale myślę, że zwykliśmy odpowietrzać przednie koło, a następnie je testować, a następnie tylne koło, a następnie je testować.... to w końcu przywróci czujnik do środka.

Oto zdjęcie systemu dla '04 Silverado (nie jestem pewien, co dokładnie masz):
View attachment 965611
To bardzo pomocne. Nigdy nie słyszałem o tej metodzie.
Wypróbuję ją w ten weekend. Dzięki za radę!! Odezwę się, jak tylko spróbuję się z tym pobawić.

#7 ·
Zawór proporcjonalny jest wbudowany w moduł abs i o ile wiem, nie jest regulowany, być może poza demontażem i dremelowaniem...

Jeśli kontrolka się świeci, być może użyj czytnika kodów, który może pobrać kody abs i zeskanować je?
Mam czytnik, który odczytuje kody abs. Nie wykrywa żadnych kodów, ponieważ kontrolka ABS się nie świeci.

#8 ·
Możesz przeszukać charm.li dla swojej ciężarówki lub przejrzeć pełną instrukcję serwisową (papierową lub subskrypcję) i przejść procedurę diagnostyczną?

#10 ·
Haynes to jiffy lube podręczników napraw samochodowych.

Inne rzeczy, biorąc pod uwagę, że twoją pierwotną pracą było płukanie hamulców, to:
a) przepłukałeś jakieś zanieczyszczenia do układu hamulcowego, powodując pewien problem
b) pompa hamulcowa wyschła i gdzieś w układzie nadal jest powietrze, co powoduje problem

• Haha
Reactions: Latech
#11 ·
Haynes to jiffy lube podręczników napraw samochodowych.

Pozostałe rzeczy, biorąc pod uwagę, że twoją pierwotną pracą było płukanie hamulców, to:
a) przepłukałeś jakieś zanieczyszczenia do układu hamulcowego, powodując pewien problem
b) pompa hamulcowa pracowała na sucho i gdzieś w układzie nadal jest powietrze, co powoduje problem
Zanieczyszczenia, być może. Zdecydowanie nie pracowała na sucho. Upewniłem się, czy to

#14 ·
Skaner przechodzi cykle. Silnik pompy ABS przepycha płyn przez zawory spustowe, zawory izolacyjne i akumulatory, aby usunąć powietrze uwięzione w układzie przeciwblokującym.
Zawór proporcjonalny nie występuje w tych modelach, ponieważ jest to funkcja oprogramowania wbudowana w elektronikę ABS.

#15 ·
Skaner cykli silnik pompy ABS i wypycha płyn przez zawory spustowe, zawory izolacyjne i akumulatory, aby oczyścić powietrze uwięzione w części przeciwblokującej układu.
Zawór proporcjonalny nie istnieje w tych modelach, ponieważ jest to funkcja oprogramowania wbudowana w elektronikę ABS
Ok, mam skaner, który łączy ABS. Więc jeśli dobrze rozumiem, muszę odpowietrzyć i uruchomić autopompę przy każdym kole? Bo kilka razy uruchomiłem pompę ABS, ale wszystkie zawory odpowietrzające były zamknięte.

#17 ·
Jak stwierdziłem w moim poprzednim poście nr 14. Brak zaworu proporcjonalnego. Ciśnienie hamowania tylnego koła jest regulowane przez tylną część ABS, dla normalnego hamowania bez ABS. Skaner powinien poinstruować Cię, które odpowietrzniki otworzyć i kiedy podczas wykonywania automatycznego odpowietrzania.

#19 ·
Właściwie problem polega na tym, że nie wiemy, jaką ciężarówkę ma o.p., więc może mieć zawór proporcjonalny lub nie. Procedura odpowietrzania ABS zależy również od tego, jaką ciężarówkę ma.
@RealSlimBaby, zaktualizuj podpis swojego konta, aby uwzględnić rok/markę/model/silnik/poziom wykończenia Twojej ciężarówki, abyśmy mogli Ci lepiej pomóc.

#30 ·
Właściwie problem polega na tym, że nie wiemy, jaką ciężarówkę ma o.p., więc może mieć zawór proporcjonalny lub nie. Procedura odpowietrzania ABS różni się również w zależności od tego, jaką ciężarówkę posiada.
@RealSlimBaby , zaktualizuj podpis swojego konta, aby uwzględnić rok/markę/model/silnik/poziom wykończenia Twojej ciężarówki, abyśmy mogli lepiej Ci pomóc.
Zaktualizowałem szczegóły mojego konta.

#24 ·
To jest zawór bezpieczeństwa
Instrukcja serwisowa fabryki mówi, że funkcja zaworu proporcjonalnego jest częścią ABS
Opiera się to na informacjach dla 2004 1500. Nie jestem pewien RPO dla opcji hamulców
Który rok ma twój samochód SS?
Mój to '03 1500 4.8L. Jak działa zawór bezpieczeństwa? Dzięki

Mogę przyznać, że postawiłbym 1000 dolarów, że to zawór proporcjonalny w mojej ciężarówce.....................

#22 ·
Zgodnie z FSM
Hydrauliczny układ regulacji równowagi ciśnienia hamowania reguluje ciśnienie płynu hamulcowego dostarczane do obwodów hamulcowych kół, w celu kontrolowania rozkładu siły.
Regulacja równowagi ciśnienia odbywa się poprzez dynamiczne proporcjonowanie tylnej osi (DRP), które jest funkcją modulatora ABS.

To tylko cytat z FSM
Chciałem skopiować i wkleić, ale nie mogę.

Należy pamiętać, że opcja hamulców RPO nie została wspomniana, więc.....:oops::oops:

#32 ·
Brak zaworu bezpieczeństwa/kombinowanego .....2006
Funkcja czerwonego światła hamowania jest generowana przez jednostkę ABS
RÓWNIEŻ.... czujnik poziomu płynu hamulcowego może być winowajcą
Można to najpierw sprawdzić
Miałem przypadki, że zawodziły tylko dlatego, że się z tym majstrowało, więc.....

Włącz zapłon, spójrz na czerwone światło hamowania. Następnie odłącz czujnik poziomu, aby sprawdzić, czy światło gaśnie

#33 ·
Brak zaworu bezpieczeństwa/kombinowanego .....2006
Czerwone światło hamowania jest generowane przez jednostkę ABS
RÓWNIEŻ.... czujnik poziomu płynu hamulcowego może być tutaj winowajcą
Można to najpierw sprawdzić
Miałem przypadki, że zawodziły tylko dlatego, że się z tym majstrowało, więc.....

Włącz zapłon, spójrz na czerwone światło hamowania. Następnie odłącz czujnik poziomu, aby sprawdzić, czy światło gaśnie
Zgadza się. Włożyłem tam przewód podciśnieniowy, żeby wyssać olej przed odpowietrzaniem. Mogłem to zepsuć.
Spróbuję dzisiaj podczas przerwy, wyjdę