Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner

Myśli na temat używania większego filtra oleju do 2013 6.0

4.9K views 40 replies 16 participants last post by  FoxProDenali  
#1 ·
Niedawno wymieniłem olej i filtr w moim 2013 HD 6.0 na Amsoil Signature Series 5w30 z EA15K50, który jest filtrem oleju na 15 000 mil. Mimo że nadal będę trzymał się interwału wymiany co 5000 - 7000 mil, myślę, że większy filtr oleju (Amsoil EA017) będzie lepiej filtrował w miarę zużywania się przez tysiące mil ze względu na większą powierzchnię filtra. Jak mówiłem, mimo że EA017 to filtr oleju na 25 000 mil, nadal będę kontynuował interwał wymiany co 5000 mil. EA017 to w zasadzie ten sam filtr oleju z tymi samymi cechami co EA15K50, tylko nieco wyższy, gwinty są oczywiście takie same. Co sądzicie o większych filtrach oleju?

#2 ·
Zawsze decydowałem się na używanie większego niż standardowy filtra oleju w praktycznie każdym pojeździe, który kiedykolwiek posiadałem. Myślę, że to trochę dodatkowego materiału filtrującego to dobra rzecz. Czy to w czymś pomaga? Prawdopodobnie nie. Czy szkodzi? Nie.

#4 ·
Używam wyższego wix 51522 w ciężarówkach GMT800 i 57045 w ciężarówkach GMT900.
Byłoby dość zabawne, gdyby Amsoil zmienił etykiety filtrów Wix i podniósł cenę.
Kiedyś były to filtry Donaldson Synteq. Teraz są to First Brands/Champ Labs. Zasadniczo klony Royal purple/Fram Endurance. Nadal doskonałe filtry, ale obecnie nieco za drogie jak na to, czym są.

#6 ·
Używam tego wyższego, ponieważ łatwiej go usunąć.
Na pewno.
Właśnie wczoraj zmieniłem swój i myślę, że za mocno go dokręciłem ostatnim razem i chłopaki, powiem wam, że prawie miałem problem. Człowiek uczy się całe życie, tak mówię: :ROFLMAO: 💪

#10 ·
Istnieją pewne sytuacje, w których mniejszy filtr ma w rzeczywistości lepszą wydajność. Zdarzają się sytuacje, w których większe byłyby doskonałe. Scenariusze „co by było, gdyby” trwają w nieskończoność. Jest to tak specyficzne dla przypadku, jakie filtry bierzesz pod uwagę. „Większy = lepszy” ma zastosowanie (ogólnie) tylko wtedy, gdy inne parametry są takie same (typ nośnika itp.). Nie można zakładać, że większy filtr zawsze ma takie same media i specyfikacje jak mniejszy.

Moim zdaniem musisz zdefiniować, „dlaczego” „chcesz” większego filtra. Czy szukasz dłuższego czasu trwania OCI? Czy jest to większa wydajność filtracji? Czy to coś innego? Ale pamiętaj, że Twoje obecne OCI prawdopodobnie nie są bliskie strefie zagrożenia dla filtra określonego przez producenta OEM. Twoja chęć „ulepszenia” prawdopodobnie nie zrobi nic innego, jak tylko zaspokoi Twoje własne emocje.

#18 ·
Istnieją pewne sytuacje, w których mniejszy filtr ma w rzeczywistości lepszą wydajność. Zdarzają się sytuacje, w których większe byłyby doskonałe. Scenariusze "co by było, gdyby" trwają w nieskończoność. To bardzo specyficzne dla przypadku, jakie filtry bierzesz pod uwagę. "Większy = lepszy" ma zastosowanie (ogólnie) tylko wtedy, gdy inne parametry są takie same (rodzaj medium itp.). Nie można zakładać, że większy filtr zawsze ma takie samo medium i specyfikacje jak mniejszy.

Moim zdaniem, musisz zdefiniować, "dlaczego" "chcesz" większego filtra. Czy szukasz dłuższego czasu OCI? Czy chodzi o większą wydajność filtracji? Czy chodzi o coś innego? Ale pamiętaj, że Twoje obecne OCI prawdopodobnie nie są nawet blisko strefy zagrożenia dla filtra określonego przez producenta OEM. Twoja chęć "ulepszenia" prawdopodobnie nie zrobi nic innego, jak tylko zaspokoi Twoje własne emocje.
Chodzi mi o to, że jak już mówiłem, mimo że nadal będę trzymał się OCI 5 - 7000 mil i nie będę blisko przebiegu dla oleju ani filtra, czuję, że posiadanie większej ilości materiału filtracyjnego z większym filtrem zatrzyma zanieczyszczenia i będzie lepiej filtrować, gdy zbliżam się do przebiegu 5 - 7000 mil.

#13 ·
Jedynym problemem może być różnica ciśnień w poprzek gradientu, aby uruchomić zawór obejściowy dla filtra określonego przez producenta OEM w porównaniu z większym. Wiem, że w moim przypadku zawsze używam filtra o długości 4 cali w porównaniu do 3 cali i mają one różne specyfikacje. Tylko nie pozwól, aby trwało to tak długo, aż się zatka.

#40 ·
Jedynym problemem może być różnica ciśnień w poprzek gradientu, aby uruchomić zawór obejściowy dla filtra określonego przez producenta OEM w porównaniu z większym. Wiem, że w moim przypadku zawsze używam filtra o długości 4" w porównaniu do 3" i mają one różne specyfikacje. Tylko nie pozwól, aby trwało to tak długo, aż się zatka.
Właśnie czytałem stare informacje... Ale jeśli nie miałbyś nic przeciwko odpowiedzi... Dokładnie jakiego filtra 4" używasz??

#38 ·
Oglądałem film na YouTube, w którym gość
Dlaczego? Najlepszy wybór dla Niemców, IMO. Mann przynajmniej kiedyś był również producentem filtrów OEM dla MB i BMW. Kiedyś nawet produkowane w Niemczech. Nie miałem starego MB ani BMW od kilku lat, więc nie jestem pewien, czy nadal są tam produkowane.
Dlaczego? Najlepszy wybór dla Niemców, IMO. Mann przynajmniej kiedyś był również producentem filtrów OEM dla MB i BMW. Kiedyś nawet produkowane w Niemczech. Nie miałem starego MB ani BMW od kilku lat, więc nie jestem pewien, czy nadal są tam produkowane.
Oglądałem film na YT, w którym filtr oleju Mann został przecięty i rozebrany i był jedynym z innym rodzajem zaworu obejściowego. Zapomniałem, czyj to był kanał.. Ale według strony Manna ich filtry oleju są zaprojektowane tak, aby zatrzymywać olej wewnątrz wkładu filtra, dzięki czemu jest on łatwiej dostępny podczas uruchamiania

#39 ·
KIA K5 moich córek jest wyposażony w obudowę filtra wielokrotnego użytku MANN, wkłady filtracyjne są MANN (od KIA). Widzę, że F1 i inne zagraniczne samochody wyścigowe używają części i filtrów MANN.
Ja,, Och, używam filtra wyprodukowanego w USA,,Baldwin!
Niezbyt duży, niezbyt mały. Widziałem Baldwina używanego w ciężkim sprzęcie i ciężarówkach dalekobieżnych. Widziałem film, jak jeden i inne były rozbierane. Bardzo dobrze zbudowany!
Kupuję je w skrzyniach, więc minie dużo czasu, zanim przejdę na zagraniczny filtr lub większy filtr!