Chevy Silverado and GMC Sierra Forum banner
Status
Not open for further replies.

Włączam napęd 4x4 w moim Silverado LT z 2012 roku.

9.6K views 40 replies 11 participants last post by  PBJ72  
#1 ·
Niedawno kupiłem Certyfikowanego Silverado LT 4x4 z 2012 roku miesiąc temu od dealera. Ma on około 57 tysięcy mil przebiegu. Jestem nowy w prowadzeniu ciężarówek 4x4. Coś, co jest dla mnie dziwne i powód, dla którego to piszę.
Kiedy jest w trybie 2x wheel, wszystko jest normalne. Jednak kiedy włączam ciężarówkę w tryb 4x4 (h nie auto ani Low do holowania) (używając pokrętła na desce rozdzielczej), robię to po tym, jak obróciłem ciężarówkę i siedzę czekając na parkingu. Po zsynchronizowaniu światła i wyjechaniu, skręcam koła i wydaje się, że prawie gaśnie?
- Czy istnieje limit tego, jak ciasno mogę skręcać kołami?
- Czy powinna występować jakakolwiek zwłoka lub szarpnięcie podczas cofania w trybie 4x4?
Czy ciężarówka powinna jeździć tak samo normalnie jak w trybie 2x? (poza lepszym prowadzeniem z oczywistych powodów w błocie lub na śliskich warunkach drogowych?
Zima jest tu w Michigan prawie tuż za rogiem i nie chcę dać się złapać z opuszczonymi spodniami, a jeśli to coś, powinienem zabrać ciężarówkę do dealera do naprawy. Ciężarówka wciąż ma gwarancję.

Dzięki za wszelką pomoc i/lub informacje, które możesz przekazać temu nowemu kierowcy/właścicielowi ciężarówki.

Save
#3 ·
Tak, na suchej nawierzchni, jeśli jesteś w trybie 4HI i próbujesz skręcić ostro w prawo lub w lewo, będzie podskakiwać i będziesz musiał dodać gazu, aby jechał dalej... ale to byłby zły pomysł. W trybie 4HI przednie koła są zablokowane i podczas skręcania jedno koło będzie obracać się znacznie szybciej niż drugie, co powoduje wiązanie i wywiera ogromny nacisk na układ. Czy możesz to zrobić, tak, ale ostatecznie coś się zepsuje, jeśli będziesz to robić. Jeśli jesteś na śniegu, lodzie, a nawet piasku i luźnej ziemi, możesz skręcać w trybie 4HI i prawie tego nie zauważysz, ponieważ luźna powierzchnia pozwala kołom obracać się z różnymi prędkościami bez wiązania. Nawet jazda prosto na suchej nawierzchni nie jest dobra w trybie 4HI, ponieważ zawsze występuje niewielka rozbieżność w stosunku skrętu między przednimi i tylnymi kołami, powodując, że jeden zestaw obraca się nieco szybciej niż drugi, co znowu powoduje wiązanie między nimi. Jednak różnica nie jest aż tak zła. Jeśli przypadkowo przejedziesz 20 lub 30 mil w trybie 4HI na suchej nawierzchni, prawdopodobnie nie uszkodzisz znacząco układu napędowego, ale to nie jest dobra rzecz.
Jeśli jesteś na suchej, twardej nawierzchni, nie powinieneś być w trybie 4HI w normalnych warunkach. Jeśli jesteś na nawierzchni, która jest okresowo pokryta śniegiem, lodem, luźnym żwirem, piaskiem lub czymkolwiek innym, powinieneś użyć ustawienia 4AUTO, jeśli Twój samochód ciężarowy je posiada. System powinien włączać i wyłączać tryb 4-kołowy w zależności od warunków. Niektórzy puryści nie lubią ustawienia 4AUTO, inni włączają je późną jesienią i nigdy nie wyłączają, dopóki śnieg nie przestanie padać wiosną.
O ile nie wyrywasz pni lub nie uprawiasz ekstremalnej jazdy 4x4, prawdopodobnie nie będziesz potrzebować 4LO. Zazwyczaj nawet 4HI nie jest potrzebne do holowania, chyba że holujesz po drogach innych niż utwardzone i czyste.
Jak mówi bksbigdogdoug, sprawdź instrukcję obsługi, zawiera ona dobre wskazówki dotyczące korzystania z systemu napędu na 4 koła.
Na dole strony głównej znajdują się linki do pobierania instrukcji obsługi, ale z jakiegoś powodu sięgają one tylko do 2011 roku. Jestem pewien, że informacje są takie same w instrukcji z 2011 roku, jak w 2012 roku. W przeciwnym razie jestem przekonany, że wyszukiwanie w Internecie (może na stronie GM) zapewni link do pobrania instrukcji z 2012 roku, jeśli nie masz jej w wersji papierowej.
Powodzenia z Twoim (nowym) Silverado. Pokochasz ten napęd na 4 koła tej zimy w Michigan.
Oto film, który nakręciłem podczas wyrywania pnia w moim ogrodzie tego lata. 4HI vs 4LO

Save
#4 ·
^^Dobry pomysł, ale pomyliłeś się. Zasadniczo w 4HI koła są zablokowane i obracają się z tą samą prędkością, więc podczas skręcania zewnętrzny koło musi obracać się szybciej, aby pokonać większą odległość. Pomyśl o starym gramofonie - przyklej monetę blisko środka i jedną na krawędzi. Obie monety mają taką samą prędkość kątową, ale zewnętrzna ma większą prędkość liniową, ponieważ musi poruszać się szybciej, aby pokonać większą odległość wokół płyty. OP, zasadniczo jeśli skręcasz maksymalnie w prawo w 4HI, prawe koło jest bliżej środka obrotu, więc twoje lewe koło musi obracać się szybciej, ale nie może, ponieważ jest zablokowane z tą samą prędkością co prawe koło. Mam nadzieję, że to pomoże.

Save
#6 ·
Starałem się nie brzmieć jak dupek haha :lol: po prostu pomagam innemu właścicielowi Silverado LT z 2012 roku - dobra robota z pniem btw esox07

Save
#7 ·
Dzięki wszystkim, to bardzo pomaga. Na początku myślałem, że coś jest nie tak z moją skrzynią biegów. *Czy będzie jakaś różnica podczas cofania w trybie 4Hi?

WIĘC po przeczytaniu wszystkiego i widząc, że *dziś w Michigan spadł śnieg i deszcz, najlepiej będzie zostawić ją w ustawieniu Auto do końca roku i do suchej nawierzchni wiosną, z wyjątkiem sytuacji, gdy spadnie 6 cali *śniegu na ziemi* tej zimy i faktycznie będę musiał przełączyć na 4Hi.

Save
#10 ·
Tylko mała uwaga ostrzegawcza w trybie AUTO >>> gdy na śliskiej nawierzchni i gdy tylne koła tracą przyczepność, wtedy włączane są przednie koła i przy tym przenoszeniu momentu obrotowego może wystąpić kołysanie z tyłu <<<, dlatego nigdy nie używam trybu Auto >>> Albo 2WHi lub 4WHi, teraz fakt, że mój 2010 RCSB nie miał blokady (G-80) z tyłu, mógł się do tego przyczynić >>> Myślę, że jeśli uważasz, że potrzebujesz trybu Auto, możesz go równie dobrze włączyć w 4w Hi i mieć pewność >>>

Save
#11 ·
n8dh said:
^^dobry pomysł, ale pomyliłeś się. Zasadniczo w 4HI koła są zablokowane, aby obracać się z tą samą prędkością, więc podczas pokonywania zakrętu zewnętrzne koło musi obracać się szybciej, aby pokonać większą odległość. Pomyśl o starym gramofonie - przyklej monetę w pobliżu środka i jedną na krawędzi. Obie monety mają tę samą prędkość kątową, ale zewnętrzna ma większą prędkość liniową, ponieważ musi obracać się szybciej, aby pokonać większą odległość wokół płyty. OP, zasadniczo, jeśli skręcasz maksymalnie w prawo w 4HI, prawe koło jest bliżej środka obrotu, więc twoje lewe koło musi obracać się szybciej, ale nie może, ponieważ jest zablokowane z tą samą prędkością co prawe koło. Mam nadzieję, że to pomoże
Jeśli przednie opony są zablokowane, aby obracać się z tą samą prędkością w 4HI, to dlaczego przód nie wędruje, gdy wciskasz gaz na śniegu/lodzie, tak jak tył, gdy włącza się blokada?

#12 ·
Kiedy mówisz "wędrować", czy to oznacza, że ma się uślizg tylnej osi? Tak się nie dzieje tylko dlatego, że kiedy twoje koła są skręcone, próbują cię pociągnąć w kierunku, w którym są skierowane. Jeśli wciśniesz gaz do dechy w 2WD na lodzie/śniegu, gdy twoje koła są skręcone, przednie koła cię nie ciągną, więc tył po prostu się obraca.

Save
#13 ·
Tak, o to mi chodzi. Nawet jeśli koła są skierowane prosto i wciśniesz gaz do dechy, tył traci przyczepność, ale przód nadal jedzie prosto. Spodziewałbym się, że kierowca będzie miał bardzo małą kontrolę, ponieważ żadne z kół nie ma trakcji.

#14 ·
Nadal jedzie prosto, ponieważ przód ciągnie w kierunku, w którym skierowane są koła. Jeśli pchasz, powiedzmy, sanki śnieżne od tyłu na lodzie, trudno jest skierować przód w kierunku, w którym chcesz... kiedy próbujesz skręcić, tył po prostu się wyrywa, prawda? Teraz wyobraź sobie, że ciągniesz sanki. Mimo że przód nadal musi mieć przyczepność, kiedy skierujesz go tam, gdzie chcesz, on "podąża" za tobą, że tak powiem. Oczywiście, jeśli jedziesz z głupią, szybką *prędkością* po ziemi, a nie prędkością kół, kontrola znacznie się zmniejszy. Mam nadzieję, że to pomoże - nie jestem nauczycielem fizyki, ale po prostu stosuję to, czego nauczyłem się w liceum i na uniwersytecie haha

Save
#16 ·
Nigdy tak naprawdę nie miałem żadnych problemów z używaniem mojego Auto 4 w moim '11 lub '04, który zastąpił.

Jeśli drogi są suche, zostawiłbym go jednak w napędzie na 2 koła, co może zaoszczędzić trochę zużycia. I tak naprawdę wystarczy obrót pokrętła, aby ponownie włączyć Auto 4, jeśli drogi staną się śliskie. Zdarzają się sytuacje na niektórych wiejskich drogach, że wiatr nawiewa śnieg na drogę w sekcjach, za mało na 4hi, ponieważ pomiędzy nimi będzie sucha nawierzchnia, ale wystarczająco dużo, że możesz się poślizgnąć z 2hi, gdy na nie najedziesz, uważam, że auto sprawdza się świetnie w tych okolicznościach. Zgadzam się z Waynem, że jeśli masz zamiar jechać po drogach całkowicie pokrytych śniegiem, 4hi może być właściwym rozwiązaniem.

I nie bądź tym gościem, którego zawsze widzimy każdego roku, który myśli, że ma 4x4, więc jest niezwyciężony, który kończy jako jeden z pierwszych wyciągniętych z rowu. Używaj głowy, napęd na 4 koła oznacza, że możesz szybciej się poruszać i dłużej utrzymywać przyczepność, ale nie zrobi cholery, żeby pomóc ci się zatrzymać.

#18 ·
PBJ72 said:
Dzięki wam, to bardzo pomaga. Na początku myślałem, że coś jest nie tak z moją skrzynią biegów. *Czy będzie też różnica w jeździe do tyłu w 4Hi?

Po przeczytaniu wszystkiego i widząc, że *połowa śniegu i deszczu zaczęła padać dzisiaj tutaj w Michigan, najlepiej byłoby mi zostawić ją w ustawieniu Auto na resztę roku i do suchej nawierzchni wiosną, z wyjątkiem, jeśli spadnie 6" *na ziemi* śniegu+ tej zimy i faktycznie będę musiał przełączyć na 4Hi.?
Niektórzy tak robią, ale myślę, że większość nie. Myślę, że głównie ludzie, którzy nie lubią lub tak naprawdę nie wiedzą, jak lub kiedy przełączać się między różnymi ustawieniami. Dealer powiedział mi, że tak robi z ciężarówką swojej żony, ponieważ ona nie może rozgryźć, kiedy przełączać, a kiedy nie, więc ustawia ją na auto późną jesienią i wyłącza wiosną i mówi jej, żeby się tym nie bawiła. Myślę, że miał dość dowiadywania się, że jeździła w 4HI przez ostatnie 500 mil po suchych drogach.
Moja sugestia dla przeciętnego kierowcy ciężarówki jest taka, aby przełączać się w zależności od warunków. Jedyny raz, kiedy używam 4auto, to kiedy jadę po drogach, gdzie przechodzi od czystych do śniegu/lodu okresowo. Czasami jazda drogą z prędkością 50 lub 60 i sięganie co milę lub dwie, gdy zbliżasz się do zaspy śnieżnej na drodze, jest nie tylko PIA, ale także dość niebezpieczna. W jednej pełnej zimie w Wisconsin przejechałem prawdopodobnie mniej niż 100 mil w 4 auto.

Save
#20 ·
Hmmmm, jestem zaskoczony widząc tak wiele postów od tych, którzy intensywnie korzystają z 4auto. Czy ktoś chciałby zabrać głos w sprawie selektywnego używania 4HI w większości warunków? Być może będę musiał przemyśleć moją strategię jazdy zimą. Wiem, że niektóre elementy 4wd pozostają włączone w trybie 4auto, nawet gdy nie jest on aktywnie w trybie 4wd. Czy powoduje to nadmierne zużycie lub wpływ na zużycie paliwa?

Save
#21 ·
Pozostawienie w trybie automatycznym zaszkodzi Twojemu spalaniu. Tryb automatyczny włącza przedni mechanizm różnicowy, a następnie, gdy tylne koła się ślizgają, włącza skrzynię rozdzielczą, aby przesłać moc do przedniego mechanizmu różnicowego.

Więc jest większy opór, stąd niższe spalanie. Szybciej zużyjesz również olej w przednim mechanizmie różnicowym.

#23 ·
Cóż, mój 95 nie miał auto, więc było albo 4hi albo 2 hi haha.

Ale mój 2001 ma auto. Prawdopodobnie włączę go w tryb auto, gdy będzie szansa na śliskie drogi. Jeśli drogi są całkowicie pokryte, użyję 4hi.

Mój ojciec zostawiał swój 2009 w trybie auto przez cały rok, dopóki nie powiedziałem mu o stracie mpg. Teraz używa trybu auto tylko zimą. Ale zostawia go włączonego przez całą zimę i włącza 4hi tylko wtedy, gdy jest to potrzebne.

Ale generalnie rzecz biorąc, jeśli drogi są całkowicie pokryte, nie jeżdżę, chyba że muszę. Więc prawdopodobnie skończę w 2hi lub 4hi i pominę auto, chyba że jest to mieszanka suchej ulicy i śliskich miejsc.

#24 ·
OK, to w zasadzie również moja strategia. Dzięki. Mam nadzieję, że OP otrzymał odpowiedzi na temat włączania napędu na 4 koła i nie tylko.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.